Sladko kyslá kapusta s ananásom a voňavým domácim celozrnným chliebom

Autor receptu: martinis

Netradičný názov, netradičný recept : kyslá kapusta dusená v ananásovej šťave a kúskami ananásu, k tomu na zahryznutie chlieb z domácej pekárničky.

1
porcia
30 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Chcel by som vám predstaviť recept, ktorým zaručene dosiahnete prekvapenie ak nie rodinných, tak minimálne vlastných chuťových buniek. Tie sú zrejme zvyknuté na charakteristickú kyslú chuť kvasenej kapusty, takže ich poriadne zmätieme sladkosťou ananásovej šťavy. K tomu si zahryznite domáceho celozrnného chlebíka, v ktorom chrumkajú semiačka plné zdravia a užívajte si nádherného rána :-)
  2. Polovicu väčšej cibule nakrájame na malé kocky. Tie tradične orestujeme zhruba 3 minúty na lyžici rozpáleného olivového oleja. Až chytia farbu, pridáme kyslú kapustu , bobkový list, 2 zrnká celého čierneho korenia a okoreníme.
  3. Prikryjeme a dusíme na miernom ohni 15 minút. Po tejto dobe podlejeme deci ananásovej šťavy z konzervy a zamiešame, aby kapusta absorbovala čo najviac jej typickej chuti. Dusíme 5 minút, doplníme polovicou konzervy krájaného ananásu a na sporáku necháme posledných 5 minút.
  4. Hotové jedlo presunieme na tanier, kde ho ozdobíme čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Takáto sladkokyslá kapusta môže chutiť s mäsom aj zemiakovými haluškami, ale na raňajky sa k nej skutočne hodí vlastný chlebík z domácej pekárne.
  5. Takže príprava je absolútne jednoduchá : suroviny v uvedenom poradí vložte do pekárne a zapnite na program Celozrnný, veľkosť 900 g a kôrka tmavá. Vonia nádherne a chutí ešte lepšie O:)