Skvelý domáci chlebík plný vône domova a tepla rúk, ktoré ho pripravili

Autor receptu: kinkinka

Tento recept som vyhodnotila ako najlepší pri všetkých mojich pokusoch upiecť domáci chlieb, ktorý by chutil každému, komu ho natriem maslom a posypem soľou. Aby v ňom bolo cítiť, že bol upečený s láskou, úctou, pokorou. Verím, že každý, kto ho vyskúša, bude mať podobné pocity. Dobrú chuť :)

2
porcie
150 minút
príprava
55 minút
na 210-180 °C

Postup

  1. tento chlebík má spracovanie surovín v pekárničke po dokončenie druhého kysnutia. To znamená, postupne dám do nádoby pekárničky všetky ingrediencie v poradí ako sú uvedené v recepte. Najprv tekutiny, potom sypké suroviny. Droždie nakoniec. Pekárnička cesto kvalitne pomaly vymiesi a nechá v prvej fáze vykysnúť. Asi po tri štvrte hodine cesto zľahka krátko premiesi a znova nechá kysnúť asi 20 minút.
  2. V tejto fáze cesto vyklopím na pomúčenú podložku, zľahka ho preložím, trochu zľahka zapracujem aby sa nelepilo a v polovici ho prerežem. Preložím ho do dvoch rovnakých porcelánových foriem vyložených hnedým papierom na pečenie a dotvarujem do želaného chlebíkového tvaru. To znamená, zahnem okraje dospodu, pekne ho zaoblím, aby zvrchu vyzeral tak bochníkovo :). V tejto fáze môžete bochníky posypať rôznymi semiačkami ale nemusíte. Už máme semienka vo vnútri. Komu ako chutí. Posypem bochníky ešte múkou semolina, prykryjem čistou utierkou a obidve nádoby nechám podkysnúť ešte tak 20-25 minút.
  3. Medzitým je potrebné vyhriať rúru na 210 stupňov Celzia. Až cesto zdvojnásobí svoj objem v nádobách, môžem obidve formy súčasne vložiť do rúry. prvých 20 minút pečiem chlieb pri teplote 210 stupňov, potom 35 minút pri teeplote 180 stupňov Celzia. V rúre mám teplomer, aby som si bola istá, že je taká ako má byť. Po tejto dobe pečenia chlieb vyberiem. Bezprostredne po upečení na ňom urobím krížik ako robievala moja stará mama - to ako vďaku za to, že sa podaril a že je to také božsko-človečenské upiecť dobrý chlieb - to nemusíte robiť :) a ihneď ho potirem studenou vodou - len tak rukou namočenou do čistej studenej vody. Ak je na ňom viac múky po povrchu , tak tú je treba pred potretím vodou odstrániť čistým štetcom. Že je chlieb upečený poznáte podľa toho, že ak naň po upečení zospodu poklopete , musí vydávať dutý zvuk. Vtedy je to správne. Potom chlebíky uložím na kuchynskú mriežku a nechám celkom vychladnúť. Ak naň natriete čokoľvek, alebo aj nič, uvidíte, že je proste nadčasový a nikdy sa nepreje. Moja rodina ho miluje. Budem rada, ak sa podelíte o zážitky až ho upečiete. Želám dobrú chuť a ench sa vám zakaždým vydarí. Pripomienka: dodržte množstvá, je to dôležité. Múky môžete aj obmieňať podľa chuti. Toto je najodskúšanejšie a podľa mojej rodiny - najchutnejšie - overené. :)