Skvelý (a jednoduchý) mrvený tvarohový koláčik

Autor receptu: eliniatko

Tak nech sa páči - môj spôsob, ako na mrvený koláčik. Skúsila som, a bol výborný!

8-10
porcií
30 minút
príprava
40-50 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Spracujeme cesto: Múku vymiešame s kypriacim práškom, potom pridáme zvyšné suroviny a spracujeme (najlepšie rukami). Ja som použila polovicu pravého masla, a polovicu margarínu, lepšie sa mi miešalo. Namiesto Granka možno použiť i normálne kakao. Cesto bude také rozsýpavé, tlakom však bude držať spolu. Dáme ho oddýchnuť do chladničky, aspoň tak polhodinku.
  2. Medzitým vypracujeme plnku: žĺtka si oddelíme od bielok, bielka dáme na chvíľu na bok. Zmiešame žĺtka so zvyškom surovín na plnku okrem bielok, vyšľaháme mixérom. Mixér tiež použijeme na bielka, z ktorých vyšľaháme sneh, a mixérom ich zašľaháme do plnky. Citrónovej kôry a šťavy dáme podľa chuti - ja mám rada citrónovejší, tak dávam viac. Tiež je možné použiť len 2 tvarohy, ja mám radšej mokrejší koláčik tak robím plnky viac, každopádne dá sa spraviť aj z dvoch (vtedy použijeme len 2 vajíčka a pol hrnčeka cukru).
  3. Polovicu cesta rovnomerne namrvíme na maslom vymastenú tortovú formu 28 cm, na ktorej spodok som dala ešte papier na pečenie, na cesto nalejeme a rozotrieme plnku, a na plnku namrvíme druhú polovicu cesta. Dáme do vyhriatej rúry piecť na približne 40 - 50 minút. Po vybratí dáme vychladiť - je dobrý aj teplý, ale aj vychladený.