Čokoládové rožteky

Skvelé nutelovo-čokoládové rožteky (fotorecept)

Autor receptu: pollyh1

Môj manžel je milovníkom Nutelly a miluje dobré jedlo, tak mi padol do oka recept na čokoládové rožky z domáceho kvásku. * Po ochutnaní týchto "jednohubiek" ostatnými kamarátmi všetci chceli okamžite recept no nie každý má k dispozícii domáci kvások, tak som pátrala po rôznych iných receptoch a spojením viacerých a skúšaním som prišla na kombináciu rožtekov z droždia z obchodu. Kváskové sú kváskové ale tieto tiež treba vyskúšať, stoja za to :)

32
porcií
90 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Nachystáme si suroviny na pripravenie kvasníc - vlažné mlieko, droždie a lyžicu cukru. Cukor rozmiešame vo vlažnom mlieku a namrvíme do toho droždie. Necháme cca 15 minút vykysnúť.
  2. Nachystáme si ostatné suroviny. Maslo nakrájame na kocky, aby sa lepšie zapracovalo do cesta. Zmiešame vanilkový a trstinový (kryštálový) cukor a pridáme aj štipku soli.
  3. Múku preosejeme a pridáme k nej zmiešaný vanilkový a trstinový (kryštálový) cukor so štipkou soli.
  4. K múke s cukrom pridáme žĺtok a pokrájané maslo.
  5. Po cca 15 minútach keď kvasnice vykysli ich pridáme k ostatným surovinám.
  6. Všetky suroviny spolu zmiešame v stroji s hnetacím hákom alebo cesto vymiesime ručne.
  7. Mixujeme resp. miešame dovtedy, kým sa nevytvorí nelepivé hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misky. Cesto necháme cca hodinu kysnúť na teplom mieste.
  8. Potom premiestnime vykysnuté cesto na dosku.
  9. Cesto rozdelíme na dve polovice. V prípade, že chceme rožky a nie rožteky, vyvaľkáme cesto iba jedno. Čím viac "ciest" tým menšie budú rožteky. Ja mám vyskúšanú veľkosť na dve polovice vtedy sú akurát - ani malé ani veľké :)
  10. Obe polovice premiesime v rukách a vytvoríme dve gule. Jednu odložíme a s druhou pracujeme.
  11. Guľu vyvaľkáme na kruh o hrúbke prsta.
  12. Na vyvaľkaný kruh natrieme Nutellu po celej ploche a rozrežeme cesto na 16 približne rovnakých častí. Mne sa pri rozrezávaní osvedčilo používať koliesko na pizzu ale dá sa to aj obyčajným nožíkom. Rovnakosť docielime tým, že najprv prerežeme cesto na polovicu vodorovne a potom na polovicu zvislo, čím nám vzniknú štvrtiny, vzniknuté štvrtiny prerežeme znovu na polovice a každú novú polovicu ešte na polovicu a tým nám vznikne 16 ks.
  13. V prípade, že nechceme použiť Nutellu ale čokoládu, tak kruh rozrežeme bez náplne, iba vyvaľkaný do kruhu rovnakým postupom.
  14. Na širšiu časť uložíme čokoládu podľa chuti. Ja som použila kombináciu bielej, horkej a mliečnej čokolády, ale stačí dať iba kúsok jednej
  15. Následne pokračujeme v nutelovom aj čokoládovom variante rovnako: Trojuholníčky začneme rolovať od širšieho konca smerom k užšiemu.
  16. Rovnako pri čokoládovom.
  17. Rolujeme až ku koncu a vytvoríme mini rožtek, ktorý preložíme na plech. Nutelový rožtek nie je potrebné nijako zatvárať.
  18. Pri čokoládových si musíme dať pozor, aby sme boky rožteka zatvorili, aby čokoláda nevytiekla.
  19. Rožteky poukladáme na plech ďalej od seba - ešte trochu narastú a potrieme vyšľahaným vajíčkom.
  20. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov a až keď bude rozohriata, vložíme plech s natretými rožtekmi. Pečieme 10 minút na hornom dolnom ohreve (teplovzdušnú funkciu alebo "vrtuľu" nepoužívam - rožteky by zvrchu zhoreli a zvnútra sa neupiekli). Po 10 minútach teplotu zvýšim na 200 stupňov a pečiem ďalších 10 minút, aby chytili krásnu hnedozlatú farbu.
  21. Hotové koláčiky dáme ešte horúce na mriežku a necháme vychladnúť. Keby sme ich nechali na plechu, zospodu by boli "mokré" a neboli by chrumkavé po celom obvode. Na obrázku naľavo čokoládové, napravo nutelové. Dúfam že budú chutiť. Dobrú chuť :)