Škvarkový bochník - chlieb v pekárničke (fotorecept)

Autor receptu: honestka

Moj manzel si kupil tuto zazracnu masinu davno v case, ked som bola chora a nemohla som dlhodobe stat na nohach. Kedze pre nas tu na nasu chut je velmi tazke dostat kupit dobry chlebik, tak sa v nudzi naucil par veci vypekat sam. Medzi jeho oblubene patril aj tento "CHLAPSKY BOCHNIK Chleba" ako ho nazval a teraz ho v jeho mene teda uverejnujem pre vase potreby.

15 minút
príprava
60 minút
na 200 °C °C

Postup

  1. Pekarnicku si nastavime tak, ako ked pecieme normalny chlieb, cely program od vymiesenia az na upecenie. Kedze pouzivame cerstve drozdie, nie je potrebne nechat si najprv urobit kvasok, ale drozdie PRIDAME rovno do pekarnicky a OKREM skvariek taktiez vsetky prisady s tym, ze najprv nalejeme vodu.
  2. Vsetko prisady nechme vymiesit a ked stoj skonci miesenie programu, natrieme si ruky olejom a vyberieme cesto kde rucne primiesime nasekane skvarky, aby sa velmi nerozmliazdili. Kusky skvariek v bochiku su velmi dobre, hlavne ak su masove. Cesto zabalime, poskladame a bochnik vlozime spat do pekarnicky.
  3. Takto pripravene cesto znova nechame pokracovat v programe kysnutia bez prerusenia az kym cas nepride k samotnemu peceniu. Teraz mame moznost sa rozhodnut, ci: 1/ nechat bochnik piect v pekarnicke, ako to robi moj manzel- tu nemame ziadnu inu pracu, len nechat prejst cely proces pokial bochnik nie je upeceny; 2/ alebo urobime znova rucne chlebovy bochnik a dame ho piect do rury ako to robim ja a ako je zobrazeny na 1. obrazku. V rure pecieme pri teplote 200 °C, a ja ho peciem 50 minut v rimskom hrnci, ktory bol predtym namoceny vo vode bez odokrytia pokrievky dokonca. Bochnik ma velmi dobru jemnu a vlacnu masovu chut a moze sa jest takto len s kyslim mliekom, alebo ako priloha k polievkam, alebo si ho kludne mozete natriet pastikou a k nemu staci kusok cerstvej papriky a paradajky a mate dobru veceru.
  4. Skvarky si pripravujem tiez sama doma, niekedy miesam slaninu s odrezkami z mastneho masa, balicky sa kazdy stvrtok u nas v obchode najdu, pretoze maso sa pripravuje na weekend na predaj a tak viem, ze odrezky su cerstve, alebo ich robim cisto z jedneho ci druheho typu. Skvarky su vzdy su velmi dobre a dlho nevydrzia. Ako skvarky robim je uvedene na linke: http://varecha.pravda.sk/recepty/domace-skvarky-v-canade-fotorecept/6225-pouzi.html
  5. Chcem dodat, ze tento "CHLAPSKY BOCHNIK Chleba" je upeceny z duplovanej davky ako som uviedla v recepte co by nebolo mozne v nasej pekarnicke naraz upiect. Maximalne mnozstvo pre Domacu pekaren je teda len 1 davka!