Škvarkové pagáčiky ako od starej mamy (fotorecept)

Autor receptu: andys

Moja stará mama robievala skvelé škvarkové pagáčiky na takmer každú rodinnú oslavu. Žiaľ, v kuchárskej knihe, ktorú som zdedila, recept na pagáčiky nebol, stará mama ich robila z pamäti. Jediné, čo som si pamätala ja bolo, že do cesta dávala smotanu na šľahanie, tak som hľadala a kombinovala, aby som sa k jej pagáčikom čo najviac priblížila.

65 ks
porcií
60 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Postup

  1. Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Múku preosejeme a spolu s kváskom, smotanou našľahanie, vajíčkom a 1/2 lyžičkou soli vymiesime. Necháme vykysnúť na teplom mieste.
  2. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, premiesime a opäť necháme kysnúť (asi 10 minút).
  3. Medzitým si pripravíme škvarky - pomelieme ich na hladšiu hmotu, hrubšie kúsky nie sú na závadu - fajne chrumkajú pod zubami ;)
  4. Cesto rozvaľkáme na plát, potrieme polovicou škvariek a posypeme hrubou soľou.
  5. Pravý a ľavý okraj plátu preložíme cez seba,
  6. To isté urobíme aj s horným a dolným okrajom.
  7. Bochník prikryjeme utierkou a necháme cca 10-15 minút kysnúť.
  8. Bochník opäť vyvaľkáme a zopakujeme postup v bodoch 4-7 s pridaním druhej polovice škvariek :) Po ďalších 15-tich minútach kysnutia postup zopakujeme, ale cesto poprekladáme bez potretia škvarkami. Opäť necháme aspoň 10 minút kysnúť.
  9. Hotové cesto na pagáčiky rozvaľkáme, nožom nakreslíme mriežku a vykrajujeme kolieska.
  10. Na plechu pagáčiky potrieme vajíčkom a posypeme hrubou soľou.
  11. Pečieme vo vyhriatej rúre. Hotové pagáčiky necháme vychladnúť a podávame (ak vydržíme ;))