Oškvarkové pagáče
Oškvarkové pagáče

Škvarkové pagáče fotorecept

ailuj82 - fotkaailuj82, 3. mája 2019
Škvarkové pagáče (fotorecept)
Foto: ailuj82

Robievam ich rada, vždy si spomeniem na starkú, od ktorej pochádza recept. Pagáče môžeme jeden deň spraviť, uložiť vykrojené na plech a odložiť do Zobraziť celý popisRobievam ich rada, vždy si spomeniem na starkú, od ktorej pochádza recept. Pagáče môžeme jeden deň spraviť, uložiť vykrojené na plech a odložiť do chladu. Na druhý deň ich necháme ešte chvíľu pri izbovej teplote zohriať a upiecť.

100 ks
porcií
120 minút
príprava
15 minút
na 175 °C

Suroviny

600 g
2 PL
2 ks
3 dcl
3 dkg
400 g
50 ml
1 a 1/2 PL
1 ČL
Na potretie:
Na posypanie:
 (ľan, hrubá soľ...)




Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka, droždia a cukru urobíme kvások. Do misky dáme múku, žĺtky, masť, soľ, smotanu a kvások. Vypracujeme cesto. Necháme pol hodinu vykysnúť na teplom mieste.

  2. 2

    Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1cm. Potrieme pomletými škvarkami. A cesto preložíme na tretiny.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prikrijeme a necháme podkysnúť 30 minút. Znovu cesto rozvaľkáme, poskladáme na tretiny a necháme kysnúť ďalšiu pol hodinu. A potom ešte raz zopakujeme.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozvaľkáme na 1,5 až 2 cm a vykrajujeme pagáče. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme soľou, ľanom, sezamom... Necháme ešte podkysnúť 20 min.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 minút.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

mabla
Tento recept robievam i ja, sú veľmi dobré, ale nikdy som neskúšala robiť na druhý deň. Občas by to veľmi pomohlo pri nejakej oslave. Večer nachystať, ráno upiecť bez náhlenia. Sú naozaj také dobré ako keď sa robia v ten deň?
rika111
Pekný deň, aj ich rada robim a ešte radšej jem. Vyskúšam aj ja ich upiecť na druhý deň. Uvidím či naozaj budú také dobré.
izabella929
@ailuj82 , robievam rada pagáčiky aj s obmenou,robila som už aj s klobásou,fazuľou, kapustou,tvarohom..a môžem povedať, že všetky boli výborné...tvoje vyzerajú perfektne..
stasi
Robila som tieto pagáče, sú dobré, ale ja som si musela pridať do nich mlieka, mne tých 50ml uvádzaných v recepte bolo málo i napriek tomu, že tam išlo dosť smotany. Robila som to z dvojitej dávky, čiže 1200 g múky, cesto som miesila ručne. Neviem ako vy miesite cestá, ručne alebo strojom?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia