Škoricový závin fotorecept

renettka - fotkarenettka, 7. apríla 2011
Škoricový závin (fotorecept)
Foto: renettka

Máme radi sladké..a toto je ozaj vydarené..Rýchle,voňavé,lacné..Je to lacná obdoba makovníka..Tak skúste..prevoňalo to celý byt..Až sa tak slinky zbiehali :-)

6
porcií
90 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

500 g
40 g
1 kocka
150 g
50 ml
100 g
200 ml vlažné
1/2 čl
3-4 čl
2 ks




Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka,trošky cukru a droždia si pripravíme kvások.Do misy preosejeme múku,pridáme vajíčka,trošku soli,kvások,olej. Vypracujeme hladké cesto,ktoré sa nesmie lepiť na misu,ani na ruky. Túto dôležitú úlohu som zverila môjmu synovi.Miesil ho 20 minút.

    Škoricový závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme 60 minút kysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenko.

    Škoricový závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyvaľkané cesto pokvapkáme rozpusteným maslom,poriadnou dávkou kryštálového cukru a posypeme mletou škoricou. niekedy robievam jeden škoricový a druhý posypem kakaom.

    Škoricový závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zrolujeme do pekného úhľadného závinu.Popicháme vidličkou a natrieme rozšľahaným vajíčkom.Položíme na plech vyložený papierom.

    Škoricový závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme asi 20 minút . Budete cítiť príjemné vône a vaše chuťové poháriky budú plné očakávania.A prezradím vám,že škorica nielen že nádherne vonia a chutí ,ale je to aj liek..znižuje hladinu cukru v krvi a pomáha pri chudnutí. A pôsobí ako afrodiziakum..Tak neváhajte a vyskúšajte :-)

    Škoricový závin (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

sovka62
Jáj, koláčik môjho detstva. Zo všetkých závinov som tento mala najradšej. Súrodenci mali radi orechové, makové, tvarohové, tak tento pekávala mama pre mňa. Len som mala zakázané vynášať ho na ulicu (veď to poznáš, koláč do každej ruky a behom za kamarátkami), škorica vtedy stála pár šestákov a mama hovorila, že také koláče pečú len v najchudobnejších rodinách. Dnes je už drahé všetko vrátane škorice, takže môžeme pokojne piecť aj jesť verejne a veru si myslím, že okolie by pri tej vôni aj závidelo.
renettka
sovka62..toto je veľmi milé..áno máš pravdu,niekedy to bolo ozaj lacné..dnes? iná realita-ale stojí to za to :-)
ola111
@renettka ,práve mám pred sebou kávičku s troškou škorice,ten tvoj
koláč vonia až sem,krásne prepečený,veruže ho urobím,tiež iba
škoricový.
nadia56
mas zavin pekne upeceny, inspirovala si ma, idem ho veru aj spravit, uz sme davno nemali,
pekny den vsetkym :-)
jerica
tak ako kakaové tak aj škoricové sa zbaštia prvé . pekný fotopopis :-))
cica2
tie sú krásne a tú vôňu cítim až sem:)
alexdidi
Práve tieto dva druhy sú moje obľúbené už od detstva...krásne sú tie Tvoje záviny...
pacik
Tiež koláčik môjho detstva, ale my sme doň dávali ešte hrozienka. Asi zasa upečiem:-)
marika1947
Už si na ne chutím. Moja svokra robievala tak dobré kakaové záviny, že až z nich tieklo kakao a mne sa to nedarilo. Tento závin sa mi veľmi pozdáva. Už si ho zakladám.
marienka44
@Renettka , 150 g cukor krystal sa dava do cesta alebo ako posypka? Nie je to z receptu jasne. Podobne je to aj s maslom. Maslo je urcene na potieranie alebo do cesta? :-)
renettka
marienka44 práškový cukor ide do cesta a kryštálový na posypanie,maslo ide len na poliatie...prepáčte..za nejasnosť :-)
renettka
Závin som piekla v stredu a dnes som dostala príkazom upiecť ho znova..A pravda pripomína mi detstvo..a preto ho pekávam aj ja mojim deťom aby vždy pri vôni škorice si spomenuli na detstvo a svoju rodinku :-)
foska
Tak mam cerstvo dopecene dva skoricove zaviny podla tohto receptu a uz sme aj ochutnali. Fantazia! Zaviny mi sice pri peceni popraskali (neviem preco), ale na chuti to neubralo, manzel sa zalizoval az za usami :) Dakujem za navod!
mariaklara
Páči sa mi tento rcp. ukladám si ho. Kysnuté robím často, vyskúšam. A keď prižmúrim oči, tá vôňa škorice.........
nika60
Ja škoricu zbožnujem preto som tvoj recept vyskúšala výborné
vnučka volá že vonajú až von
stella33
Je výborný, vydaril sa , mňam! Cesto je super a prvý raz mi nepopraskalo.