Škoricový koláč s karamelovou omáčkou a s opraženými arašidmi (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento veľmi chutný recept venujem našej milej varecháčke @smejkad, ktorá miluje kysnuté koláče so škoricou a s medom, v podstate ide o brioškove cesto, ktoré som spracovala v tvare venca ako je Estónsky kringel, ktorý som upiekla, pokrájané koláče som preliala karamelovou omáčkou a posypala na sucho opraženými arašidmi. Milá @smejkad, prajem Ti krásny čas Adventu plný sladkých dobrôt a radosti :-)

1 dávka - pre viac o
porcia
30 minút
príprava
25 minút
na 180 horný a dolný oh °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som pripravila medové mlieko, v malom hrnci som nechala rozpustiť med v mlieku s maslom, nechala som ho vychladnúť na vlažné. Med mi vykryštalizoval, čo nie je na závadu, len to svedčí o pravosti medu a zahrievaním za stáleho miešania s ostatnými surovinami sa krásne rozpustí.
  2. Na suchej horúcej panvici som opražila arašidy do peknej zlato - hnedej farby a nechala úplne vychladnúť.
  3. Múku som preosiala do misy a premiešala so soľou.
  4. Do jamky v múke som rozdrobila čerstvé droždie,...
  5. ..zaliala som ho asi 100 ml vlažného medovo - maslového mlieka a nechala na teple vykysnúť kvások -asi 15 minút.
  6. Ked kvások vykysol kvások, pridala som vaječný žĺtok...
  7. ..a zvyšným medovo - maslovým vlažným mliekom som vymiesila dôkladne rukami všetko spolu na hladké lesklé pružné polomäkké cesto, ktoré som prikryla čistou utierkou a nechala som ho vykysnúť na teple do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
  8. Kým cesto kyslo, v malom hrnci som nechala rozpustiť za stáleho miešania cukor, maslo a škoricu na hladkú zmes, čím bola náplň hotová, nechala som ju vychladnúť.
  9. Vykysnuté cesto som na jemne pomúčenej doske vyvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 1 mm,...
  10. ...potrela som ho rovnomerne pripravenou škoricovou náplňou tak, že po obvode som nechala voľný pás o šírke asi 2,5 cm a...
  11. ...na tesno som naplnené cesto stočila do závinu, ktorý som po dĺžke rozrezala v strede ostrým nožom zvrchu až nadol tak, že jeden koniec som ponechala v celku - úsek asi 3 cm som nechala neporušený. Od spojeného vrchu som oba vzniknuté prerezané pásy splietla do jednoduchého vrkoča, ktorý som dole jemným stlačením spojila spolu.
  12. Spletený vrkoč som spojila do tvaru venca, ktorý som preniesla na plech vystlaný pečiacou fóliou a piekla som ho v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, čo u mňa trvalo 25 minút a veniec bol správne prepečený skrz - naskrz, čo som ešte pred vybratím z rúry overila zapichnutím ihlice do cesta, ihlica bola čistá, veniec som vybrala a nechala som ho na mriežke vychladnúť. Upozorňujem, že každý si sám odsleduje podľa vlastnej rúry: teplotu rúry, čas pečenia, kvalitu prepečenia cesta overením pichnutou ihlicou/špajdľou do cesta ako aj nastavenie rúry na funkciu, ktorú si na pečenie sám zvolil. Koláč som pred pečením, ničím nepotierala.
  13. Postupovala som podľa tohoto obrázku, ktorý pridávam pre záujemcov.
  14. Kým koláč vychladol, pripravila som karamelovú omáčku, v rozpálenom hrnci som za stáleho miešania na sucho nechala skaramelizovať cukor do peknej zlato - hnedej farby, pridala som studené mlieko a studenú sladkú smotanu a rozmiešala na hladkú karamelovú omáčku, treba ju pripraviť vo vyššom hrnci, treba dať pozor, aby ste sa neobarili, horúci karamel má tendenciu veľmi rýchlo vybehnúť hore hned na začiatku dosť prská, vyvarujete sa nechcených nepríjemných popálenín kože hned na začiatku prípravy tejto vynikajúcej omáčky.
  15. Škoricový koláč som pokrájala na porcie, preliala teplou karamelovou omáčkou a posypala na sucho opraženými arašidmi.
  16. záber zblízka: Krásne vidieť jednotlivé vrstvy dobre prepečeného cesta so škoricovou náplňou, počas pečenia nádherne voňala celá kuchyňa škoricou a pripravenou karamelovou omáčkou, k tomuto vynikajúcemu koláču úžasnej chuti veľmi pasujú opražené arašidy a dávajú mu slávnostný predvianočný čas Adventu - prajem Vám Dobrú chuť :-)))