« Naspäť na tento recept

Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept) verzia na vytlačenie

Jemné kysnuté koláče, plnené tvarohovou plnkou v kombinácii s ovocím a orechovo-lekvárovou plnkou ochutenou poriadnou dávkou škorice :-)

Autor receptu: cesminaz

Postup receptu

V miske najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor a soľ. Potom pridáme bielky, olej ,jogurt a v 3 dl mlieku napučané droždie. Zvyšných cca 1,5 dl mlieka zapracúvame do cesta postupne. Vypracujeme polomäkké, ešte trocha lepivé cesto. Cesto ešte pomocou múky krátko vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a necháme cca 1-1,5 h na teplejšom mieste nakysnúť.
Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 1

Nakysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku a pokrájame ho na rovnaké kúsky, mne vyšlo 21 ks. Každý jeden kúsok ešte raz vymiesime do bochníka a bochníčky necháme 15 minút podkysnúť.
Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 2

Kým nám bochníčky podkysnú, si pripravíme obe plnky. Jemný tvaroh zmiešame s pudingom, práškovým cukrom a hrozienkami podla chuti. K tvarohovej plnke som zvolila kombináciu broskyňového kompótu :-) Broskyne som dala už dopredu odkvapkať na sitko. Ďalej si spravíme aj druhú plnku. Mleté orechy, hustejší lekvár a 2 PL škorice zmiešame v jednej mise. Dáme toľko lekváru, aby orechy ešte vládali popiť, neurobte pririedke, aby vám to z koláča potom nevytieklo. Ja som zvolila domáci morušový lekvár, nepotlačí chuť škorice :-) Ale môžte dať aj iný sladký lekvár podla chuti, napríklad slivkový by sa tiež veľmi hodil.
Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 3

Podkysnuté bochníčky rukou rozťapkáme, položíme broskyňu a potom dáme poriadnu PL tvarohu. Plnkou netreba šetriť, je presne vypočítaná do koláčov :-) Bochníčky uzavrieme ako buchtu a pokladieme uzavretou stranou nadol na plech s papierom.
Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 4

Natrieme ich žĺtkom a podľa chuti posypeme makom na ozdobu. Napokon do každého bochníka nožnicami zastrihneme väčší otvor a dáme plech už aj do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20-25 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.
Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 5

A tu je druhý plech so škoricovou plnkou :-) Tie škoricové som posypala pred pečením namiesto maku len trochou hnedého cukru :-)
Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 6

Koláče sú výborné, cesto mäkké a ľahučké. Z tejto dávky mi vyšlo 12 tvarohových a 9 škoricových koláčov :-)
Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 7

Plnky bolo v oboch koláčoch naozaj bohato :-) Prajem dobrú chuť!
Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 8

Suroviny




60
minút
príprava
20-25
minút
na 180 °C




Ďalšie recepty na Varecha.sk »

TOPlist