Sladké rožky
Škoricové rožteky
Autor receptu: monikapol
Recept mám od mojej mamky,
ktorý nám ako deťom robievala
dosť často, len som ho trošku
pozmenila.
Postup
- Z trochy teplého mlieka, kocky droždia, 1 ČL cukru a 1 ČL hl. múky
si pripravíme kvások. Ostatné suroviny na cesto
dáme všetky spolu do misky.
- Keď nám kvások narástol (zdvojnásobil svoj
objem), prilejeme ho k zvyšným surovinám do
misky a vypracujeme hladké pružné cesto.
Keď sa odlepuje od bokov misky, je správne vymiesené.
Bude tuhšie, asi ako na chlieb. Dáme ho do misky
na teplé miesto asi na pol hodinu podkysnúť.
- Po podkysnutí rozdelíme na dve časti a
rozvaľkáme na obdĺžnik, ktorý potrieme polovicou
rozpusteného masla a posypeme 2 PL kr. cukru.
- Takto pripravené cesto posypeme škoricou alebo kakaom
zmiešaným s práš. cukrom (ja som robila jeden plát taký a druhý taký) a zrolujeme. Môžu byš ešte aj kokosové, to namiesto masla dáme ľubovoľný džem a posypeme kokosom.
- Takto zrolovaneho "hada" nakrájame na trojuholníky, tenšia časť musí mať aspoň 1 cm, aby sa nerozpadli.
Dáme na plech s papierom na pečenie, necháme ešte 10 - 15 min. pod utierkou podkysnúť a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov do hneda. Z kakaových môže plnka trochu vytiecť, ale aj tak sú úžasné. :-D Z tohto množstva surovín
výjdu dva plechy.