Škoricové osie hniezda

Autor receptu: jenni

Škoricové osie hniezda vo vegánskom prevedení, vláčne a chutné. Výborné na raňajky s kávou alebo s mliekom (pozor - rastlinným! :D). Skvelé sú aj na cesty alebo keď ráno nestíhate, schmatnete ich a bežíte do roboty alebo do školy. www.dontbefakebakesomecake.sk

15 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme kvások. Do malého hrnca rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru, zalejeme horúcou vodou a premiešame. Voda nesmie byť vriaca, ale nemala by byť ani letná, či vlažná, proste horúca. Kvások necháme poriadne vzísť. Medzičasom si pripravíme suroviny na cesto, zmiešame obe múky, pridáme cukor, soľ a premiešame. Pripravíme si bokom mlieko a olej.
  2. Keď je kvások hotový, vlejeme ho do sypkej zmesi, taktiež prilejeme olej a mlieko a vymiesime cesto. Cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne hodinku. Vykysnuté cesto si vyvaľkáme na poriadne pomúčenej pracovnej doske do tvaru obdĺžnika. Doska musí byť poriadne pomúčená, cesto sa potom nebude zbytočne prilepovať na dosku. Vyvaľkané cesto posypeme trstinovým cukrom podľa chuti, na cukor nasypeme taktiež podľa chuti škoricu a na vrch poukladáme kúsky nakrájaného alsanu.
  3. Cesto pomaly zrolujeme do valca a nakrájame, osie hniezda by nemali byť príliš hrubé, pretože ešte podkysnú a v rúre narastú. Papierom na pečenie si vyložíme okrúhlu tortovú formu a poukladáme do nej osie hniezda s dostatočnými rozostupmi, nie však ďaleko od seba. Vo forme necháme 5-10 min. podkysnúť. Nakoniec už len polejeme roztopeným alsanom. Stačí každý koláčik pokvapkať 1-2 ČL alsanu, aby koláče neboli mokré a prevlhnuté. Vložíme do prehriatej rúry a pečieme približne 25 min.
  4. Po upečení preložíme osie hniezda spolu s papierom na pečenie z tortovej formy na tanier a opatrne ich rozdelíme na jednotlivé kusy a položíme na mriežku, aby zospodu neostali mokré.