Škoricové osie hniezda, ktoré kysnú slimačím tempom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Našla som veľmi zaujímavý recept, čo do surovín i čo do prípravy. Vyskúšala som, je vynikajúci a veľmi chutný, vynaložená námaha stála za to, aj ked je časovo náročnejší. Osie hniezda sú veľmi chutné po trstinovom cukre a škorici, s úžasným cestom, odporúčam upiecť nielen pre deti, ale aj pre dospelých.

12 ks - jeden plech
porcií
300 minút
príprava
20 minút
na 170 pečenie s ventil °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som preosiala múku, pridala som kryštálový cukor, soľ a dobre premiešala.
  2. Uprostred som spravila jamku,do ktorej som rozklepla vajcia.
  3. Namrvila som droždie, posypala som kryštálovým cukrom, zaliala vlažným mliekom a nechala vykysnúť - cca 15 minút.
  4. Všetko spolu som spracovala, vznikne mäkšie, lepivé cesto, ktoré som pomúčila zo spodu i na povrchu a prikryté čistou utierkou som ho nechala vykysnúť na dvojnásosobný objem - asi 1 hodinu.
  5. Kým cesto kyslo, do misy som dala trstinový cukor a škoricu.
  6. Všetko som dobre premiešala a plnka bola hotová. Môžete použiť aj iný cukor, ale trstinový je oveľa chutnejší.
  7. V mise som spracovala maslo s múkou a vytvarovala som do kocky. Odložila som ho na 5 minút do mrazničky, aby múčne maslo stuhlo.
  8. Na jemne pomúčenú dosku som vyklopila vykysnuté cesto.
  9. Cesto som rozvaľkala do tvaru štvorca hrúbky asi 0,5 cm a do stredu som uložila stuhnutú kocku múčneho masla.
  10. Pri I. skladaní som preložila cesto z každej strany cez kocku masla.
  11. Preložené cesto som ihned znovu rozvaľkala na hrúbku 3 mm. V strede presvitá maslo,ale dalším vaľkaním a prekladaním sa rozloží rovnomerne do cesta, teda neľakajte sa!
  12. Pri II. skladaní som cesto preložila cez seba 3x, dala na podnos a odložila som ho odpočívať na 30 minút do chladničky.
  13. III. skladanie: Cesto som vybrala z chladničky, rozvaľkala som ho a nasledovalo III. skladanie. Cesto som z ľava preložila do stredu približne do polovice rozvaľkaného cesta.
  14. Tak isto som preložila cesto z prava do stredu rozvaľkaného cesta, kde sa okraje preloženého cesta stretli.
  15. Teraz som cesto preložila ešte raz cez stred a bolo preložené celkom 4x. Takto preložené cesto som dala na podnos a teraz som ho odložila znovu odpočívať do chladničky, ale tentokrát len na 20 minút.
  16. Cesto som vybrala z chladničky, znovu som ho rozvaľkala a potrela studenou vodou.
  17. Potrela som ho plnkou, ktorú som jemne vtlačila pomocou polievkovej lyžice do cesta, po obvode som ponechala asi 2 cm široký pás cesta voľný.
  18. Naplnené cesto som stočila na pevno do závinu a uzavrela som oba konce.
  19. Závin som pokrájala na osie hniezda o šírke asi 2 cm, uložila som ich na plech spečiacim papierom. a nechala kysnúť ešte 30 minút.
  20. Vložiila som ich do trúby a piekla som ich 20 minút pri teplote 170 stupňov C s ventilátorom. Upečené osie hniezda som nechala vychladnúť na mriežke a ulložila som ich na podnos. Majú vynikajúcu vôňu a chuť škorice, ale najmä úžasnú chuť trstinového cukru, ktorý mierne skaramelizoval. Cesto je kysnuté lístkové cesto.