Škoricové hviezdičky s pomarančovou polevou (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Recept mám od priateľky, koláčiky sú úžasne chutné a veľmi dobre sa pracuje aj s cestom, je vláčne a nelepí sa.

40/80
porcií
20 minút
príprava
7-8 minút
na 180 °C

Postup

  1. Maslo si necháme zmäknúť. Preosejeme práškový cukor, múku, do ktorej pridáme prášok do pečiva. Všetky suroviny uvedené na cesto zmiešame, zabalíme do potravinár. fólie a uložíme do chladu. Ja som robila deň vopred.Takmer všetky cestá na suché pečivo si pripravujem večer a ráno pečiem. Ale stačí aj 2 hod. vopred.
  2. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, na hrúbku cca 4-5 mm a vykrajujeme hviezdičky. Ale robila som aj iné tvary, hríbiky, stromček, podkovičky, anjela a pod. Ale najviac hviezdičiek. Ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme na 180 °C zhruba 7-8 minút. Ja som piekla s teplovzduchom, čiže na 160°C.
  3. Kým nám koláčiky chladnú, tak si zo surovín vymiešame dohladka cukrovú polevu s pomarančovou príchuťou. Hviezdičky môžeme aj spájať s pikantným džemom, alebo dáme len polevu.Tá príde navrch koláčikov. Ak ich nechcete spájať, môžete vykrajovať aj hrubšie. Nakoniec ešte hviezdičky dozdobíme. Ja som robila aj farebné s použitím štipky potravinárskej farby, aj spájané aj samotné. Toto všetko včetne farebnosti a zdobenia je len na vašej fantázii. Tie spájané s džemom sú na druhý deň mäkké a tie bez, tak za 2-3 dni.
  4. Rada NAVYŠE: v pôvodnom recepte boli len 2 KL škorice, ale prieteľka ich piekla skôr a vraj to bolo málo. Tak ja som si to upravila na 4 KL a bolo to akurát. Počet porcií je orientačný, záleží od viac viac faktorov, či ich budete spájať, alebo nie, od veľkosti formičiek, hrúbky rozvaľkania a.pod. Čiže počet porcií 40/80 znamená prvé číslo pre spájané s džemom,druhé bez.