Škoricové hniezda s likérovou polevou

Autor receptu: thatguy

Šťavnaté, sladké, nadýchané. Presne také sú tieto škoricové "osie" hniezda, na ktoré recept som našiel na anglickej stránke. Dnes Vám ho prinášam v slovenskom jazyku s mojimi tipmi a radami.

24
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Niekoľko tipov na začiatok: 1. Je treba použiť sušené droždie určené na 1kg múky, inak cesto nenakysne. Pokiaľ máte len čerstvé, ekvivalent jedného sáčku je približne 3/4 kocky. 2. Jeden hrnček = 250 ml pohár. Nájdite taký, ktorý to má vyznačené. Je to veľmi dôležité. 3. V tomto recepte je dokopy použitého viac ako 1 hrnček masla. Nemusí to byť presne odmerané, stačí rozpustiť jednu 250g kocku.
  2. Mlieko zohrejeme na teplotu trochu vyššiu než teplotu tela (asi 45°C). Rozpustíme v ňom jednu PL cukru z toho 3/4 hrnčeka a zvyšok odložíme nabok. Do teplého mlieka nasypeme celý sáčok droždia, premiešame a necháme ho aktivovať po dobu 10 minút.
  3. Medzitým si cez sitko preosejeme múku, do ktorej pridáme zvyšný cukor, soľ, vanilku, vajcia a pol hrnčeka masla (môže byť aj trochu viac, bude šťavnatejšie). Následne pridáme mlieko s droždím, ktoré by malo medzičasom intenzívne voňať a tvoriť bublinky. Cesto zamiesime, ak máme robot, mixujeme s nástavcom na cesto. V opačnom prípade miešame najprv vareškou, potom cesto vyložíme na dosku a s trochou múky zamiesime (nie dlho, len 1 minútu). Cesto sa lepí pomenej, preto nemusíme pridávať veľké množstvá múky.
  4. Do vymastenej misy dáme bochník cesta, prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť na jednu hodinu. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem, ale netrápte sa, ak to vyzerá skôr na nejaký 1 a pol násobok. :D Je to v poriadku.
  5. Kým cesto kysne, pripravíme si plnku. Odmeriame pol hrnčeka rozpusteného masla a v druhej(!) miske zmiešame cukor so škoricou. Maslo a cukor nemiešame dokopy. Pozn.: Cukor je v tomto prípade hnedý kvôli jeho jemne karamelovej chuti. Dá sa plnohodnotne nahradiť bielym. Škorice pridáme koľko chceme, ja som ňou nešetril a preto som pridal aj 5 lyžičiek. :)
  6. Po jednej hodine cesto vyberieme na pomúčenú dosku, posypeme ďalšou múkou a následne vyvaľkáme na asi 1 cm hrubý obdĺžnik. Cesto by malo byť veľmi hladké, elastické a voňavé. Veľkosť strán cesta po vyvaľkaní je viac-menej na vás. Ja som to moje roztiahol na asi 40x55cm. Vyšlo mi 24 plnohodnotných kusov.
  7. Cesto teraz bohato potrieme rozpusteným maslom až po okraje. Potom vezmeme sitko a celé to posypeme jemnou vrstvou hladkej múky. Tá je tam proti tomu, aby plnka vytiekla počas pečenia. Mala by sa vpiť do masla, avšak nemalo by jej byť tak veľa, aby celé cesto pokryla belosťou. :D Následne to všetko zasypeme zmesou cukru a škorice. Nešetríme ňou, pokryjeme aj okraje.
  8. Na širšej strane cesta začneme rolovať. Dbáme na to, aby to k sebe dobre priliehalo. Zrolujeme a nakrájame na asi 3,5 cm hrubé kúsky. Pokiaľ sa slimáky odmotávajú, pokojne ho "odtočíme" do polovice a pritiahneme nanovo. :D
  9. Slimákov kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dbáme na dostatočné odstupy. Následne ich prikryjeme utierkou a necháme znovu vykysnúť minimálne pol hodinu. Medzitým predhrejeme rúru na 170°C.
  10. Po pol hodine ich vložíme do rúry a pečieme minimálne osem minút, pokým nie sú tmavohnedé na povrchu. Je dôležité ich odsledovať, pretože všetko závisí od typu rúry. Preto už po šiestich minútach kontrolujte.
  11. Zatiaľ čo sa slimáky pečú si pripravíme likérovú polevu. Táto časť je veľmi ľahko upraviteľná, preto neuvádzam presné hodnoty, robím to od oka. Do misky nasypeme asi 7 kopcovitých lyžíc práškového cukru a jednu lyžicu mlieka. Vymiešame do hustej hmoty. Pridáme vanilku, pol lyžičky škorice, štipku soli a dve lyžice rozpusteného masla. Pokiaľ maslo v nej stuhne, celú hmotu trochu prihrejeme. Ak máte likér, prilejeme asi 5 lyžíc do zmesi. Ja som použil Baileys, ale môže byť aj vaječný. Potom pridáme kopcovitú lyžicu mascarpone. To je tam len preto, že som mal doma otvorené, taktiež sa používa v USA do takýchto poliev. Všetko vymiešame do hladka, je nutné použiť ponorný mixér, inak mascarpone nerozmiešate. Ak je to príliš riedke, pridáme ďalší cukor až kým nedosiahneme požadovanej konzistencie. Ak je trochu príliš hustá, nevadí, poleva sa ešte pustí. Pokiaľ chcete vynechať likér a mascarpone, jednoducho pridáte viac mlieka/smotany, kým nevznikne hustá tekutina. Určite má byť tekutejšia ako zdobenie na medovníky. Po vychladnutí by mala trochu stuhnúť, nie stvrdnúť, preto sa odporúčam riadiť podľa toho.
  12. Z rúry vyberieme upečené slimáky a ihneď ich bohato polejeme polevou. Necháme ich trochu vychladnúť a následne podávame. :)
  13. Tip na servírovanie: Odporúčam ich pred konzumáciou zohriať v mikrovlnke asi 40 sekúnd (budú chutiť ako čerstvé). Kým sú ešte horúce, dajte na ne kopček vanilkovej zmrzliny a dozdobte čokoládovými hoblinami. :) Dobrú chuť.