Sladké rožky
Sladké rožky

Škoricové rožteky

monikapol - bez fotkymonikapol, 18. novembra 2017
Škoricové rožteky
Foto: monikapol

Recept mám od mojej mamky, ktorý nám ako deťom robievala dosť často, len som ho trošku pozmenila.

Suroviny

Cesto:
400 g
400 g
500 ml
100 ml
3 PL
1 kocka
1 ČL
Plnka:
80 g
2 bal
2 - 3 PL
2 - 3 PL
4 PL
Navrch:
1 ks




Postup

  1. 1

    Z trochy teplého mlieka, kocky droždia, 1 ČL cukru a 1 ČL hl. múky si pripravíme kvások. Ostatné suroviny na cesto dáme všetky spolu do misky.

  2. 2

    Keď nám kvások narástol (zdvojnásobil svoj objem), prilejeme ho k zvyšným surovinám do misky a vypracujeme hladké pružné cesto. Keď sa odlepuje od bokov misky, je správne vymiesené. Bude tuhšie, asi ako na chlieb. Dáme ho do misky na teplé miesto asi na pol hodinu podkysnúť.

  3. 3

    Po podkysnutí rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme na obdĺžnik, ktorý potrieme polovicou rozpusteného masla a posypeme 2 PL kr. cukru.

  4. 4

    Takto pripravené cesto posypeme škoricou alebo kakaom zmiešaným s práš. cukrom (ja som robila jeden plát taký a druhý taký) a zrolujeme. Môžu byš ešte aj kokosové, to namiesto masla dáme ľubovoľný džem a posypeme kokosom.

  5. 5

    Takto zrolovaneho "hada" nakrájame na trojuholníky, tenšia časť musí mať aspoň 1 cm, aby sa nerozpadli. Dáme na plech s papierom na pečenie, necháme ešte 10 - 15 min. pod utierkou podkysnúť a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov do hneda. Z kakaových môže plnka trochu vytiecť, ale aj tak sú úžasné. :-D Z tohto množstva surovín výjdu dva plechy.

Diskusia k receptu

elena
2 balíčky škorice? To bolo ako myslené?
haji
Krásná práce, hned bych ochutnala, nádherné foto! Jsi šikulka!!