Škoricový koláč

Škoricová brioška z listového cesta (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Určite mi dáte za pravdu, že briošky v akejkoľvek podobe sú fajnové a táto zvlášť!

12
porcií
120 minút
príprava
45 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Používam pomocníka na vyhnetenie. V mlieku rozmrvím droždie, pridám cukor, soľ a začnem hniesť. Postupne pridám obidve múky a rozšľahané vajcia. Nakoniec mäkké maslo a cesto nechám hniesť 10-12 minút. Keď je cesto dohladka vyhnetené, zakryjem a nechám asi 1 hodinu kysnúť.
  2. Potom cesto vyberieme na dosku, jemne ho prehnetieme. Potom cesto roztlačíme a do cesta zabalíme mäkké maslo.
  3. Cesto rozvaľkáme, zložíme do obálky a necháme odpočívať 20 minút zakryté a takto postup opakujeme ešte 2x.Takto pripravené cesto necháme odpočívať približne asi 1 hodinu.
  4. Medzitým z vody a cukru uvaríme sirup.
  5. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme, potrieme sirupom, posypeme škoricovým cukrom a zrolujeme. Rolku pokrájame na kolieska hrubé 3 cm.
  6. Poukladáme ich na okrúhly alebo na menší štvorcový plech. Pri izbovej teplote necháme podkysnúť, alebo si rúru zapneme na 30 °C na niekoľko minút a necháme podkysnuť v rúre. Rúru si vyhrejeme na 175 °C. Pred pečením ešte raz potrieme zvyšným sirupom a pečieme 45 minút. Ak nám sirup zvýši, hneď po upečení potrieme ešte raz a necháme vychladnúť.
  7. Dobrú chuť!