Skladané zemiaky

bonpari - fotkabonpari, 28. júna 2012
Skladané zemiaky
Foto: bonpari

Nie sú to tie klasické francúzske zemiaky, ktoré mnohí poznajú zo školských jedální. Ochutnala som už mnohé varianty, no tento typ mám najradšej.

6
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
5 ks
2 ks
1 ks
100 g
1 ČL
1 PL




Postup

  1. 1

    Zemiaky dávame odoka, podľa veľkosti plechu, tak aby nám to jednoducho pekne vyšlo :) Ošúpeme ich a nakrájame na stredne hrubé kolieska. Rovnako tak i natvrdo uvarené vajcia a točenú salámu, párky či špekačky, každý podľa chuti, no dodržiavame tvar koliesok.

  2. 2

    Zmiešame všetky smotany, soľ a vegetu. Je dobré pridať aj 1 polievkovú lyžicu hladkej múky, aby to malo krémovejšiu konzistenciu. Na hrubšom strúhadle si nastrúhame syr.

  3. 3

    Suroviny ukladáme na plech v poradí smotana, zemiaky, saláma, vajcia. Tak, aby bola zakrytá celá plocha a rovnomerne sme minuli všetky suroviny. Väčšinou vyjdú 2 poschodia. Smotanu len fŕkame po povrchu, nelejeme.

  4. 4

    Poslednú vrstvu tvoria zemiaky, ktoré pofŕkame zvyšnou troškou smotany, ktorú by sme si mali šetriť až do konca. Posypeme strúhaným syrom a môžeme piecť. Najlepšie je zakryť plech alobalom, aby všetky zemiaky zmäkli a pustili šťavu. Takto ich pečieme asi pol hodinu. Odokryť až na konci, aby vrch chytil chrumkavú kôrku.

Diskusia k receptu

fialka49
Pri týchto prekladaných zemiakoch je pre mňa zaujímavá kyslá smotana, ale určite vyskúšam, lebo francúzske zemiaky máme radi.
Myslím ale, že 10 g syra je primálo, určite je tam preklep.
1x alda
aroooo
asi si zamenila gramy za deká aj u točenej salámy, takého zemiaky a aj francúzske zbožňujem no bez vegety.
1x alda
abdul
Pol plechu a dá sa z toho celkom dobre natiskať. Tú smotanu vyskúšam. :-)
klekipetra
Krumple na tento spôsob sú vždy fajn.
Naša obmena -nedávame smotanu ani múku, ale nízkotučný jogurt rozšľahaný s vajíčkom a lyžičkou solamylu, navrch paradajky pokrájané na kolieska. Tých odmien by sa dalo iste urobiť "nekonečne"
rea1
ja plech vysypem prezlami a trosicku prezli nasypem na kazdu nalozenu vrstvu "plnky". ale rozhodne bez vegety. vrchne zemiaky polejem vajickom rozslahanym so smotanou alebo jogurtom. a jednu vrstvu plnky rozhodne tvori cibulka do sklovita uprazena na kockach slaninky. kolieska vajec pripadne aj s trochou hrasku davam na tuto cibulku. variaciam a fantazii sa skutocne medze nekladu.
moja mama zemiaky nekraja na kolieska ale ich pretlaci cez to kockovacie čudo ako na majonezovy salat. suvislu vrstvu, na to plnku, opat nakockovane zemiaky ... vyzera to inac ale je to rovnako dobre ako so zemiakmi na kolieska.
mata3636
ja som včera robila prekladané zemiaky so sójovou drťou. urobila som si cibuľovo-pretlakový základ, zaliala som vodou, poriadne dochutila: soľ, mčk, cesnak, majoránka, dobrota, sójová omáčka, drť - toto som povarila, až kým sa väčšina tekutiny neodparila. no a potom klasika - vrstva zemiakov, drť, zvyšok zemiakov, povrch som pomastila rozpusteným maslom. zakryté alobalom som dusila 45 minút a potom bez alobalu, aby sa povrch zapiekol. k tomu uhorkový šalát, mňam, obed ako rozprávka :) aj tieto dobre vyzerajú, mám inšpiráciu :)
rea1
@mata , francuzske zemiaky su asi jedina vec, do ktorej som doteraz nepraskla sojove cokolvek. s tou drvinou je to zaujimavy napad, rozhodne skusim. bez pretlaku. len musim pockat, az ma prejde zachvat tekvicoveho sialenstva, privarok momentalne tlacim do hlavy uz druhy tyzden a zatial to nevyzera tak, ze by ma prechadzala chut.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia