Skladané zemiaky v kombinácii s karfiolom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Obľúbené u mojich milovaných vnúčat, Levov_„Bľižňakoch“! S „francuzákmi“
spomínam, ako som ich po sobotách, už pred svitaním pripravoval pre moje
„dvojčence“. Ako sme ich s „Čvorgľami“, tancujúc indiánsky tanec okolo koša na prádlo,
„vyčarovali“ (samozrejme starostlivo zabalené v čistej utierke)! Oni potom šťastné, s
hurónskym krikom, oznamovali: „Mamkááá, dedko nám vyčaroval francuzákýýý“! A
potom ich slastne, víťazoslávne mávajúc tými najväčšími lyžicami, „ládovali“ do seba!
Krásne spomienky!
6÷8 porcií |
12÷15 minút príprava |
35÷40 minút na 180 °C |
Postup
- … teraz by som skladané a zapekané zemiaky („francuzáky“) určite pripravoval, rukami spoločnými, s Lillynkou a Samkom! Rady sa so mnou podieľali na varení a pečení. Vždy boli šikovní a aj práca v kuchyni, s vareškou, im „kvitla“ pod rukami.
Dnes som pripravil menšiu zmenu v receptúre! Zvýšili mi štyri veľké „ružičky“ karfiolu, tak som ich, na počesť mojich „Dravých Levov“, použil ako medzivrstvu v tzv. „francúzskych zemiakoch“
- dno a boky „zapekacieho – Tuperware -“ hrnca som vymastil, obsypal jemnou strúhankou a na dno som porozladal prvú vrstvu, na kolieska pokrájaných, v šupke uvarených a ešte za horúca olúpaných zemiakov, ktoré som prstami trošku posolil
- druhú vrstvu tvorili kolieska „slávnej“ US „poľskej kielbaszi“,
- tretiu pokrájané vajíčka na tvrdo a štvrtú asi 10 mm plátky predvarených „ružičiek“ karfiolu; potom som povrch opäť jemne posolil a porozkladal naň 3÷4 PL kyslej smotany
- všetky štyri vrstvy, aj so soľou, MČK a kyslou smotanou som zopakoval a „dielo“ zakončil vrstvou pokrájaných zemiakov, na ktorú som porozkladal „hobliny“ asi z 3 PL masla, porozlieval dobré „decko šlahetky“ 120 ml šľahačkovej smotany a poprášil jemnou strúhankou
- zakrytý hrniec som vložil do vyhriatej (180 °C / 350 °F) elektrickej rúry a nechal 20´ zapiecť
- potom som pokrievku z hrnca sňal (véééľmi óóópatrne, lebo je „žiži“) a „francuzáky“ nechal ešte 15´ dopiecť, až „chytili“ peknú červenohnedú farbu
- v reze vyzerali takto,
- na tanieri zas takto; podával som ich s domácim jablokovo_citrónovo_pomarančovým kompótom; chutili naozaj „úžasne“!!! Vnúčence by určite opäť „jasali a žasli“; ... ale v marci im ich určite pripravím doma, v Košiciach nad Jazerom!