Skartovaná špargľa ako surový stužkový šalát

Autor receptu: safran

Ak Vám práve nie je do smiechu, stačí si zapnúť translator... mňa dostane zakaždým, alebo aspoň usmeje. A ak nestačí, skúste prehodiť: preložené znova preložiť... bavíte sa o to viac, ako tie jazyky poznáte :-) Nie, tentokrát neduste zeleninu, až je sentimentálna (ostane surová) :-)

1-2
porcia
5 minút
príprava
10-12 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Škrabkou na zemiaky skartujte zelenú očistenú a umytú špargľu :-) Pomáhajte si ako viete, niekedy je lepšie od spodu, hlavička sa dá lepšie rozkrájať z vrchu. Ani najostrejším nožom sa mne to nedalo. Škrabka je škrabka...
  2. Zo surovej zelenej cukiny nakrájajte 3mm kolieska a tie prekrájajte na malé kocky 3x3mm. Krajšia by bola žltá naisto.
  3. Paradajku so šupkou, bez semien, iba dužinu nakrájajte na drobno.
  4. Na dresing alebo zálievku, podľa toho, ako ste pravoverný Slovák, rozpučte štvrťku zrelého avokáda, pridajte olivový olej, citrónovú šťavu a rozbombardujte na prvočinitele. Trocha vody pomôže, možno aj štipka soli a korenia,
  5. Poukladajte stužky špargle na tanier, spôsobne porozhadzujte kocôčky cukiny, paradajky, zalejte avokádovou zálievkou, prípadne ešte pokropte olivovým olejom. Pre zelenožravcov podávajte teraz.
  6. Pre ostatných doplňte nejakými bielkovinami a prisypte pár lístkami hladkej pertžlenovej vňate. Tu je filet z dúhového pstruha. Dá sa ponúknuť na studeno alebo s naparenou špargľou ako teplé predjedlo či ľahká večera. Ak podávate na teplo, nezabudnite nahriať tanier - ryba si to vyžaduje... Dobrú chuť!