Šišky plnené jahodovým džemom (fotorecept)
Autor receptu: kucharronald
Fašiangy sú tu, klopkajú na dvere :) Určite poznáte tento recept. Niekde ich volajú šišky, fánky, pampúchy,v Čechách Božia milosť, v Maďarsku Kepviselő fánk, ... U nás nie je rok, aby sme nespravili tieto super šišky. Zvykne ich u nás piecť babka, ale trošku iným spôsobom. Tento rok som vyskúšal aj ja, a výsledok bol vynikajúci!!!
30 porcií |
60 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si všetky suroviny/ingrediencie.
- Pripravíme si kvások z cukru, vlažného mlieka a z kvasníc.Všetky ingrediencie zmiešame, potom pridáme vykysnutý kvások a vytvoríme nelepkavé cesto. Cesto poprášime hladkou múkou a necháme jednu hodinu kysnúť.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku.
- Z cesta spravíme jeden veľký bochtík.
- Z jedného bochtíka spravíme dve a necháme 20 minút kysnúť.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na štvorec alebo obdĺžnik.
- Potom na ceste vyznačíme slabučko polovičku strany. Na jednu polovičku pridáme džem.
- Druhou polovičkou cesta džem zakryjeme.
- Vykrajujeme šišky s pomocou vykrajovátka alebo pohára. Šišky kladieme na tácku alebo dosku, a necháme 15 minút kysnúť.
- Vykysnuté buchty pečieme v rozpálenom oleji do zlata z obidvoch strán.
- Upečené buchty necháme ,,odpočinúť" okolo 30 minút.
- Zatiaľ si na tácku preosieme práškový cukor.
- Šišky obalíme v práškovom cukre.
- Dáme ich do väčšej misy, ktorú potom prikryjeme a necháme odpočinúť ďaľších 30 minút. Takto budú šišky mäkké.
- Zatiaľ si pripravíme penu alebo šľahačku na šišky. Bielka vymiešame na tuhý sneh, pridáme citrónovú šťavu, rumovú esenciu, práškový cukor a džem. Miešame ešte raz na tuhý sneh.
- Potom šišky ozdobíme šľahačkou a môžeme podávať.
- Dobrú chuť!
- Tip od Rony: Šišky môžeme poliať čokoládovou polevou. :)