Medovkový sirup
Medovkový sirup

Sirup z medovky lekárskej (Melissa officinalis)

eldina - fotkaeldina, 16. mája 2018
Sirup z medovky lekárskej (Melissa officinalis)
Foto: eldina

Ak máte radi ochutené minerálne vody, tak chuť tohto sirupu pripomína (ako povedal môj mladší potomok) Rajeckú s medovkou. A je to vskutku Zobraziť celý popisAk máte radi ochutené minerálne vody, tak chuť tohto sirupu pripomína (ako povedal môj mladší potomok) Rajeckú s medovkou. A je to vskutku tak.

Suroviny

 (prevarená)
 (zázvor)




Postup

  1. 1

    Množstvo uvádzam podľa potreby, lebo čím viac byliniek a cukru-tým lepšie... Sirup sa tak rýchlo neminie :). Čím sladší sirup, tým menej treba do pohára či karafy sirupu na zarobenie malinovky. Tak robím roky aj bazový sirup a je skvelý, nerátam žiadne kvety a podobné veci... Veľa, veľa veľa! Miery aj tak neviem, keďže robím roky aj 40 litrov. Zatiaľ sa nič neskazilo, všetko je chuťovo vynikajúce.

  2. 2

    Vodu prevariť, nechať vychladnúť... Bylinky nasekať, prípadne pár aj nejakým choperom vymixovať - lepšie sa uvoľnia éterické oleje... Dať do vychladnutej vody na 24 hodín lúhovať (pridať ako kto ľúbi ďumbier a aj mätu)...

  3. 3

    Bylinky vybrať, vodu scediť (aj cez utierku), pridať cukor a citrodeko... Každý podľa chuti... Citrodeko okrem chuti aj totiž konzervuje... Nechať zovrieť a naliať do čistých fliaš, potom už len suchý dunst... Sirup je dobrý aj do čaju, ako sladidlo (ak niekto sladí).

  4. 4

    Medovka liečivé účinky (zdroj internet): V medicíne aj v ľudovom liečiteľstve sa využíva účinok silice a ostatných liečivých látok na upokojenie nervovej sústavy, pri vyčerpanosti, nespavosti, bolestiach hlavy, závratoch, bolestivej menštruácii, na úpravu činnosti srdca (pri arytmii) a znižovanie krvného tlaku, pri poruchách trávenia a funkcie žlčníka, zvonka na odreniny, opuchliny, vredy a na kloktanie pri zápale mandlí.

  5. 5

    A teraz je na rade sirup z bazy v kombinácii s medovkou (rastie mi ako divočina, už neviem čo s ňou) :)

Diskusia k receptu

haji
Ano, takový recept mám osvědčený, identické zkušenosti s cukrom, citrodekom. Pod to se podepíšu. Rozkutrování bylinek - vtipná to vychytávky, moc děkuji! Já vše jistím ještě rumem - vleju trošku do sklenice, zatočím, aby se pokryly stěny, naliju sirup a nahoru na hladinu dám pár kapek rumu, štuplík - víčko též osvěžím rumem. To je postup u sirupu na tutovku. Podobně dělám s džemom, jen do sklenice už rum na stěny nedávám, džem je horký. Nahoru pár kapek patří, stejně jako do víčka.
Tiše závidím suroviny v dosahu, to je k nezaplacení. Jsi šikulka!
bubaya
@Haji (16.5.2018 19:07)

Ja používam čistý lekárenský lieh, mám ho vo fľaške s rozprašovačom a prsknem ho tam, kde treba - na hrdlo fľaše, na štopeľ, na uzáver..... Sirup z medovky som ale ešte nerobila, len ju suším na čaj.
haji
@Bubaya (16.5.2018 21:34)
Dobrý nápad s rozprašovačem a čistým lihem, díky za sdílení!
1x bubaya




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia