Sirup z hrozna

Autor receptu: marianna76

dostali sme hrozno na sirup od kamarátky... len som nevedela ako, keď nemám mlynček. Deťom chutí, tak aspoň budú mať do školy.

Postup

  1. Hrozno som odstopkovala, prebrala, popremývala.
  2. Dala som do hrnca, ktorý má asi 6l. V sade ten najväčší. Podliala som asi 1,5 dcl vody a dala variť.
  3. Ani som nemusela, lebo rýchlo sa začala púšťať šťava. Dosýpala som ďalšie hrozno. Premiešavala.
  4. Varila som asi hodinu na slabom ohni, kým boli šupky dosť tenké.
  5. Cez sitko som po častiach scedila.
  6. Takáto bola čistá šťava, bola dosť silná. Určite by sme jej toľko nevypili, musela by sa tak či tak riediť.
  7. Šťavu som dala späť do hrnca, prisypala som cukor a kyselku. Mala som 3 l šťavy a dala som 3 kg cukru a 42 g kyselky.
  8. Zahriala som do budu varu, Naliala do 7 dcl pohárov a fliaš. Zozbierala som penu.
  9. Zavarila som 5 7dcl pohárov. Na 80 - 90 stupňov, 20 min. Nemám skúsenosti s týmto sirupom, ale dúfam, že to bude stačiť. Na spotrebu som nechala ešte jednu 7dcl flašku a jednu pol litrovku. Keď vychladol je hustejšej konzistencie, ale lyžičkou sa dá dobre premiešať. Riedi sa približne v pomere 1:6.