Sirup z hrozna
Autor receptu: marianna76
dostali sme hrozno na sirup od kamarátky... len som nevedela ako, keď nemám mlynček. Deťom chutí, tak aspoň budú mať do školy.
Postup
- Hrozno som odstopkovala, prebrala, popremývala.
- Dala som do hrnca, ktorý má asi 6l. V sade ten najväčší. Podliala som asi 1,5 dcl vody a dala variť.
- Ani som nemusela, lebo rýchlo sa začala púšťať šťava. Dosýpala som ďalšie hrozno. Premiešavala.
- Varila som asi hodinu na slabom ohni, kým boli šupky dosť tenké.
- Cez sitko som po častiach scedila.
- Takáto bola čistá šťava, bola dosť silná. Určite by sme jej toľko nevypili, musela by sa tak či tak riediť.
- Šťavu som dala späť do hrnca, prisypala som cukor a kyselku. Mala som 3 l šťavy a dala som 3 kg cukru a 42 g kyselky.
- Zahriala som do budu varu, Naliala do 7 dcl pohárov a fliaš. Zozbierala som penu.
- Zavarila som 5 7dcl pohárov. Na 80 - 90 stupňov, 20 min. Nemám skúsenosti s týmto sirupom, ale dúfam, že to bude stačiť. Na spotrebu som nechala ešte jednu 7dcl flašku a jednu pol litrovku. Keď vychladol je hustejšej konzistencie, ale lyžičkou sa dá dobre premiešať. Riedi sa približne v pomere 1:6.