Šípkový lekvár, sirup a ,,čaj,, bez čistenia šípok fotorecept

martamm - fotkamartamm, 21. októbra 2014
Šípkový lekvár, sirup a ,,čaj,, bez čistenia šípok (fotorecept)
Foto: martamm

Je čas dozrievania šípok a keďže sa jedná o vzácnu surovinu, ktorá je zdrojom vitamínov, prinášam Vám svoj recept na lekvár, sirup Zobraziť celý popisJe čas dozrievania šípok a keďže sa jedná o vzácnu surovinu, ktorá je zdrojom vitamínov, prinášam Vám svoj recept na lekvár, sirup a "čaj". Vyznačuje sa tým, že šípky netreba prácne čistiť.

Suroviny

 (alebo cukor z kokosových kvetov)




Postup

  1. 1

    V recepte neuvádzam množstvá, iba postup. Začali sme s manželom prácnym nazbieraním šípok, ja som mala asi 20 litrové vedro. Šípky som umyla a odstránila iba stopky, ak nejaké na nich po zbere zostali. Celé som dala do veľkých hrncov a zaliala vodou tak, aby boli ponorené, mala som toho naozaj veľa, preto som varila v dvoch hrncoch

    Šípkový lekvár, sirup a ,,čaj,, bez čistenia šípok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som asi 15 veľkých jabĺk, nakrájaných na kúsky a varila do zmäknutia

    Šípkový lekvár, sirup a ,,čaj,, bez čistenia šípok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po uvarení som obsah rozmixovala ponorným mixérom, nevyzerá to moc vábne teraz :)

    Šípkový lekvár, sirup a ,,čaj,, bez čistenia šípok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Troška som zriedila vodou, aby sa dalo ľahšie pasírovať

    Šípkový lekvár, sirup a ,,čaj,, bez čistenia šípok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pasírovania sa ujal manžel, robil to asi 4 hodiny, chudák :). Ja som priebežne prepasírovanú hmotu vážila, aby som vedela, koľko Gelfixu a cukru pridať. No, čo Vám poviem mali sme toho 23 kíl.

    Šípkový lekvár, sirup a ,,čaj,, bez čistenia šípok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z 12 kíl som uvarila klasický lekvár s použitím 12 balíčkov gelfixu 3 v 1 a pridaním 350 gr kryštálového cukru na kilogram šťavy, postup je uvedený na Gelfixe

  7. 7

    Zo 6 kíl lekvár, do ktorého som prisypala rozdrvenú mätu piepornú a naliala som doma vyrobený mätový extrakt, asi 1/2 dcl. Osladila som 1,5 kg cukrom z kokosových kvetov, pridala 6 balíčkov Gelfixu 3 v 1, tento lekvár je menej sladký, ale mne práve taký vyhovuje. Ešte snáď toľko, že hotový vriaci lekvár som plnila do horúcich pohárov, ktoré som ohriala v rúre vyhriatej na 100 stupňov

    Šípkový lekvár, sirup a ,,čaj,, bez čistenia šípok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zvyšných 5 kíl šťavy som osladila 5 kg cukru a pridala 40 gr kyseliny citrónovej, rozvarila som, plnila som do horúcich, v rúre vyhriatych fliaš od kečupu. Aby som nezabudla, zužitkovala som aj hmotu, ktorá mi zostala ako odpad z pasírovania, zriedila som ju trocha vodou, rozvarila a tiež naplnila do horúcich pohárov, v zime budeme variť z nej čaj, teda dúfam, že sa to bude dať takto využiť :) Nakoľko som tento "čaj" nesladila, dala som ho ešte sterilizovať do rúry

    Šípkový lekvár, sirup a ,,čaj,, bez čistenia šípok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A na záver všetky poháriky a fľašky putovali pod deku, ráno som vyrobila etikety, všetko označila a uskladnila v pivnici. Košík s lekvárom a sirupom pre vnúčatá je pripravený na expedíciu, veď všetko som robila hlavne pre tie deti, dúfam, že každodenná konzumácia sirupu - ako lieku im pomôže prekonať zimu bez ujmy na zdraví :)

  10. 10

    Na záver chcem ešte poďakovať manželovi, ktorý celodennú tortúru okolo šípok trpezlivo znášal so mnou a aktívne sa zapájal do výroby zásob, ktoré sa vyšplhali do týchto čísiel: lekvár 58 pohárov, sirup 30 fliaš, čaj 36 pohárov. :)

Diskusia k receptu

paeva
no gratulujem k takej trpezlivosti. vitamíny na celú zimu.

ja som ale počula, že šípky by sa mali zberať po prvých mrazíkoch. skúšala som ich konzistenciu, ešte sú veľmi tvrdé. niečo by som aj ja mala vykúzliť z týchto "panien v červenom ručníčku".
jozka2
Martamm,napis prosim,kde byvas a ja ta pridem vykradnut.tolko dobroty a na jednom stole.
monnikka
ale ste sa narobili......no musím uznať, že výsledok stojí za to, musim niekoho vyslať na zber a potom navarím taký lekvár....dávam 5 hviezd
martamm
paeva, tiež som počula, že šípky by mal ošľahnúť prvý mráz, ale priznám sa, nečakala som, lebo u nás sa už šípky zbierajú a do mrazov by nezostalo nič, takže volila som menšie zlo, čiže skorší zber, snáď obsahujú nejaké vitamíny :)
finczi
...nóoooo, tak ja srdečne gratulujem!! K trpezlivosti, pracovitosti a v neposlednom rade k úžasnému výsledku! 5*
sovka62
Martuška, až sa mi oči krížia, keď si predstavím toľkú robotu! To by som už asi nezvládla. Na druhej strane, pohľad na výsledok práce vyráža dych. Aj ja chcem tohto roku skúšať, samozrejme v menšom množstve.
cesminaz
Krasna a veeeeelmi trpezliva praca @martamm ;-) vysledok je urcite vyborny a stoji zato! Sipky su velmi zdrave ;-P aj my sa chystame ist sipky zbierat a nasusit ich na zimu na caj.Nie je nic lepsie,ako nasusit si lipu a sipky a celu zimu rodinke varit caj a takymto sposobom si posilnit imunitu ;-D
pusta
páni, to je práca, obdivujem ťa.
moja poklona hlboká ti patrí.
*****
tati2008
podobne som varila aj ja ale klasickým spôsobom,z toho ,,odpadu"som uvarila sirup.100% využitie šípiek.Gratulujem k výkonu !
luss44
máte obaja môj obdiv, krásna práca, ale aj veľká piplačka. Výsledok však stojí za to, toľko vitamínov v špajzi poteší :) Ja sa tiež chystám na šípky, nasušiť na zimu na čajík.
ivav
Vitamínový raj, krásna práca... ste trpezliví, klobúk dole!
milina
Necítiť pichanie pri jedení lekváru? Keď si šípky rozmixovala a stačilo iba prepasírovane cez sitko? Ja to robím tak, že pasírujem cez dámske pančuchy a dám ich aj dvojmo, aby som zabránila chlpkam z jadier šípok.
marianne
Tvoj muž Ťa musí mať veľmi rád @martamm :-)).Kusisko roboty ste odviedli,bez toho gefixu by to asi nešlo,že? to nie žeby som Vám vyčítala,ale som zvedavá čo by sa stalo bez neho,či je potrebný...
radost
takto vyzerá láska k potomkom..
drina
ale tá radosť..to je už blaženosť iná..:-)
tinca
tak k tejto kráse len pevné nervy a takého skvelého pomocníka ako máš ty:)
vilie
A čo tie chĺpky zo šípok? Myslíš, že tým pasirákom neprejdu?
alex37
tak klobúk dolu, teda ja som na toto asi príliš lenivá :-)
frezia68
Ten výsledok je niečo úžasné.Doteraz som nepočula,že sa dajú šípky spracovať bez čistenia a to práve kvôli tým chĺpkom,ktoré spomína @vilie a tiež som zvedavá,či pasírovaním sa ich zbavíme?Lebo ak áno,je to recept roka a gratulujem k usilovnosti.Je radosťou pozerať na úvodnú fotku :-) a ak by sa to tradične čistilo,tak ktovie,ako dlho......,ale na to je odborník asi @ara šidka.
martamm
Milí varecháči,
ďakujem Vám všetkým za komentáre, práve tie ma presvedčili, že sa oplatilo troška pohrať a zevesiť sem recept. Čerpala som pri ňom z komentára mne neznámej slečny, ktorá na nete v nejakom fóre spomínala, že podobným spôsobom jej stará mama varievala šípkový lekvár. ja som si recept troška zmodernizovala použitím Gelfixu. marianne, podľa mňa sa dá lekvár uvariť aj bez neho, ale musí sa dlhšie variť, aby sa voda odparila a tým by zhustol. A práve tomu som sa chcela vyhnúť, nakoľko čím dlhšie šípky varíš, tým viac vitamínu C strácajú,
milina, čo sa týka pichliačikov, ja žiadne necítim, kedysi som varila lekvár tak, že som šípky vyškrabovala a tam som ich cítila, možno tento spôsob ich nejako zlikviduje :) skús z malého množstva pre istotu.
evekej
pekna praca hlavne narocna ale stoji zato,uz davno sa chystam urobit sipkovy dzem tak uz mam recept aj inspiraciu,vdaka
mariamka
nepocula som este nadstavit sipky jablkami a dochutit matou,, neprebije tu sipkovu chut? varievali sme u maminy a bola to tortura, ktoru vam naozaj nezavidim, ale ten vysledok! vitaminky, caj a nohy v teple :)
havino
jeminenku Marti,to je výbava, ste obetaví obaja, klobúk dole, obdivujem, krásna práca. Aj my sme nasušili nedávno šípky, môj už nazbieral, ale chystá sa aj na tie mrazom šlahnuté, ak ovšem budú, no ale tie nasušené som včera na mäsom mlynčeku pomlela a včera, dnes večer varíme čaj o sto šesť, áno mám aj chlpky v tej zmesi, ale cedím cez veľmi husté sitko, kukla som aj teraz do šálky, či nie sú usadené na dne, nič, ani jeden nevidím, tak ja neviem, snád len cediť cez čo najhustejšie a hotovo, ja by som ich teda osobne nevyberala a nepitvala, aj ked by ma platili za to. Ešte raz obdiv a chválim veľmi.
martamm
Mariamka, tej mäty som nedávala veľa, ono to dalo lekváru trošku takú zvláštnu chuť, ale dala som len asi do tretiny pohárov, väčšina je klasika a čo sa týka jabĺk, obsahujú pektín, zahusťujú dobre, k použitému množstvu šípok bola jabĺk snáď 1/10.
Havino, dobrý nápad pomlieť usušené šípky, čajík musí byť úžasný, nazbieram ešte a nasuším, aby sme mali aj klasiku doma, ďakujem za inšpiráciu :)
gabriele
obdivujem Vas vykon :)... pozdravujem Tvojho dobreho manzela :)...lebo viem, co to obnasa...a dakujem za pripomenutie receptu...neverila by si, ale ja som varila tiez tak podobne sipkovy lekvar s jablkami...na 4 kila sipiek asi pol kila jablk...a namiesto mäty som davala pomaranč...koru a stavu...vyborny bol...a asi ho spravim znovu...ved to bude "malina" spravit zo 4 kil... oproti Vasim 23 kilam :)
marta5
@martamm - skvelý recept, môžno Vás len obdivovať. Na čaj som už nazbierala šipky už sa sušia. Idem si z nich hneď spraviť čaj,v tomto nečase príde vhod.
martamm
@gabriele , dala si mi chrobáka do hlavy s tým pomarančom, rada skúsim Tvoju kombináciu chutí, musí to byť úžasný kulinársky zážitok :), manžela samozrejme pozdravím :)
@marta5 , ďakujem za pochvalu a želám dobrú chuť k zdravému čajíku :)
mesiar50
Tvoje výrobky zo šípok sú excelentné.Moja poklona vám obom.
paploska
@martamm môj obdiv máš už za ten zber :-) vyzerajú výborne. len by som vynechala gelfix. všetko je tak zdravé, že škoda ho tam :-)
elekra
@martamm , robila som lekvár podľa Tvojho receptu. Mala som síce len šípky z našej záhradky, niečo cez kilo, ale lekvár je vynikajúci. Budúci rok nazbieram viac šípok, námaha stála za to. Ďakujem za recept.
martamm
@paploska , čo sa týka Gelfixu, komentovala som už príspevok @marianne , tam som vysvetlila, prečo som ho použila, ale rešpektujem aj Tvoj názor, že tam nemusí byť :)
@elekra , teším sa, že si využila môj recept a hlavne, že lekvár splnil Tvoje očakávania :)
danda3
Klobúk dolu, perfektná práca, Martuška.♥
gubics
Viete že aj pes vie, že šípky sú zdravé. Kaď som chodila v zime na prechádzku so psom (zlatý retriever), vždy sa zastavila pri kríku, kde boli už zmrznuté šípky, niekoľko ich zjedla a išla ďalej. Robila to pravidelne, kým boli šípky vo výške ktoré dosiahla, potom som jej už ja nazbierala za hrsť a spapala to.
martamm
gubics, psíci sú veľmi inteligentné zvieratká, nedivím sa, že vie, čo je zdravé :)
afataga
Prosim ta ako dlho si asi varila tie sipky na lekvar? Lebo toto je asi jediny rcp bez tlakaca a ten ja nemam ani nechcem. Mam na zahrade nejake sipky, tak by som skusila, ale bez gelfixu, dik
martamm
@Afataga (21.10.2016 16:30)

Joj, tazku otazku si mi dala, ale predpokladam od zacatia varu tak 20-30 minut asi, jednoducho kym su sipky celkom makke a daju sa pasirovat, neviem ci som Ti pomohla :))))))))))
afataga
tak som dnes obrala v zahrade 1 kg sipok a trpko som to olutovala :-), neskutocna babracka s tym, dala som aj 2 jablka, tiez muz pasiroval, varila som ich 30 min., ale dokopy sme sa s tym one skoro 3 hodiny a vysledok 3 male pohariky, nestoji to za to, aj ked je vyborny, uz to viac robit nebudem, ale kto ma trpezlivost a vyhral chrbticu v loterii, ozaj je vyborny, aj bez gelfixu bol husty za chvilu
1x frezia




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia