Šípkový džem (sirup) s potrebnými informáciami /fotorecept/

Autor receptu: marianna76

Názov preto taký, lebo som nenašla na jednom mieste potrebné info.,keď som ešte nemala žiadne skúsenosti s výrobou tohto skvelého produktu. Chcela som to tu takto pripraviť, aby druhí nemuseli toľko hľadať a vypytovať sa ako ja. Verím, že dakomu pomôžem. Veľa som sa pýtala i Alenky /alena45/ a pripájam svoje foto so skúsenosťami.

Suroviny

Postup

  1. potrebné náradie: malý nožík, sítko bežnej veľkosti, sítko jemnejšie. Myslím, že na šípky je vhodné dobré počasie. Ak už budeme dodriapaný od šípok, tak by nám aspoň nemalo byť moc zima. Šípky sme našli rôzne. Ale podľa čistenia som zistila, že lepšie sú väčšie - lepšie sa držia medzi prstami pri čistení. Šípky netrháme, ale lámeme po jednej - aspoň nám to tak ide najlepšie.
  2. Nazbierame takéto pekné a pevné šípky bez poškodení ...
  3. Čistíme okvetný koniec, špinky a druhý koniec od stopky. Prekrojím každú šípku na polovičku. Mám škrabku na zeleninu a s tou, s tým koncom vyškarbujem zrniečka. Pichá to, je to jemné, robím to po trochách a raz za čas si idem umyť ruky a pokračujem.
  4. skúšala som to i priamo vo vode skúšať, i tam to ide, hlavne keď je daktorá mäkšia
  5. načistené polovičky šípok
  6. Zalejem vodou, dobre, dobre popremývam a pozlievam z vody. Vodu si vymieňam aj 5 - 7 x, aby bola čo najčistejšia
  7. takto keď už je voda z väčšej časti zbavená chĺpkov, šípky zalejem asi 2 - 3 cm nad šípkami a nechám do druhého dňa oddychovať
  8. Prelejem do hrnca, alebo môžme dať i priamo do hrnca, premiešame a jemné chĺpky, ktoré ešte vidíme na hladine, môžme stiahnuť z kuchynskou papierovou utierkou. myslím, že nejde z hocijakou, táto je pevná z tesca. Namočím na hladinu, napije sa ihneď vodou a jemne hneď vytiahnem tak opatrne.
  9. Varím asi 20 - 30 minút, aby boli šípky zmäknuté.
  10. Nechám vychladnúť
  11. mixnem ponorným mixérom - dobre a keď sa mi ďalej nechce nechávam odstáť aj do druhého dňa
  12. a pasírujem na takom normálnom sítku . Dakedy ihneď po mixnutí... a potom nechám oddychovať - keď sa mi nechce druhýkrát hneď pasírovať. Ak budete chcieť... hneď môžte pasírovať cez jemné sítko. Možno si i ja zaobstarám.
  13. ostanú mi šupky, ktoré vyhadzujem
  14. prepasírovanú zmes odvážim
  15. a znovu pasírujem cez jemnejšie sítko do širšieho hrnca. /ak budem mať väčšie jemnejšie - budem len raz pasírovať/
  16. zvážime prázdny hrniec, odrátame , zistíme koľko máme čistého pretlaku
  17. prisypene na kilo pretlaku 500 g kryštálového cukru
  18. ohrievame, miešame, lebo to prská, kým sa cukor nerozpustí... nevarím dlho aby to bolo super husté, nám to takéto stačí. Mladší syn nemá rád lekvarové chleby, tak môžem pridávať po lyžičkám do čaju.
  19. Plním do pohárkov a sterilizujem pre istotu, aby sa mi nepokazil. 85 stupňov/ 15 minút, vypnem a v tej vode nechám i vychladnúť.