Simitové šišky (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

"Simit" je turecky sezamovy kruh, ktory je u mnohych velmi oblubeny. Tieto sisky, ktore su mojou kreaciou, su mu velmi podobne .By som povedala, ze je to jemnejsia, sladsia a kremovitejsia varianta Simitu :-)

20-22 ks
porcií

Suroviny

Postup

  1. Do misky dame obe muky, cukor, sol a premiesame lyzicou. Potom pridame zltok, 3 pl melasy, rozpustene maslo a v mlieku napucane drozdie (mlieko, drozdie, 1 kl cukor). Cele dobre premiesame, premackame :-) Vytvori sa nam dost lepkave, pomerne mäkke cesto. Cesto dobre poprasime mukou a uz len napravime do bochnika. Bochnik znova poprasime mukou a dame na teplejsie miesto kysnut. Mozte dat aj do igelitoveho sacku, aby vam to onieco rychlejsie nakyslo. Toto cesto kysne dost pomaly :-/ takze sa vobec necudujte, ak to bude trvat aj vyse hodiny :-) no pravdaze zavysi tak trocha aj od teploty, kde cesto kysne :-)
  2. Konecne nakysnute cesto- trvalo mu to 1,5h :-) Nakysnute cesto, ktore sa este stale dost lepi, si vyklopime na pomucenu dosku, posypeme mukou a zlahka ho (nie velmi tlacit!) este parkrat premiesime a urobime bochnik. Pomucime ho, roztapkame a nasledne vyvalkame na cca 1 - 1,5 cm. Chcem len dodat pre tych, co sa boja lepkaveho cesta, ze cesto sa lepi len zo zaciatku a potom sa s nim uz normalne da pracovat ;-P
  3. Z cesta si poharom vykrajujeme kruhy, ja som mala priemer 8 cm, ale mozete si vykrojit podla seba. Kruhy som poukladala na pomucenu utierku a vrch som im trolinku presla olejom. Potom ich dame na teplejsie miesto kysnut, alebo aspon podkysnut :-) Ak chcete, mozete ich prikryt igelitovym vreckom, aby kysli onieco rychlejsie. Vyslo mi cca 20 sisiek. Orezky som znova zmiesila, vyvalkala a uz len nakrajala par hrubsich pasikov.
  4. Len pre info.. Ja som pouzila v tomto recepte hroznovu melasu, ale kludne mozte pouzit aj morušovu alebo z ineho ovocia. Dalej obycajnu smotanu na slahanie (moja ma 30%) a sezam, ktory si najprv nasucho opecieme na panvici. Budete ho potrebovat cca 1 dl :-)
  5. Sisky som nechala podkysnut, aby zdvihli svoj objem aspon o 5 0%. Nemusite ich nechat totalne nakysnut, kedze pri tomto ceste je to trocha tvrdsi oriesok :-)) staci, ked len podkysnu a ony sa v oleji potom nadvyhnu :-) Ale podkysnut ich "viditelne" nechajte, lebo inak sa vam pri peceni velmi napiju olejom. Ony prepecene sice budu, ale budu priliz mastne :-/
  6. Sisky vysmazime vo väcsom mnozstve oleja z oboch stran. Ja som nakysnute kruhy v kladala do oleja s lopatkou, aby som ich prstami nestlacala a vzdy som ich kladla do oleja piect najprv tou vrchnou stranou :-) Sisky mozte piect zo zaciatku zakryte pokrievkou alebo len papierom. To uvidite sami, ako sa vam budu dvihat. Upecene sisky vykladame na papier,aby z nich odsal prebytocny tuk..
  7. Melasovu polevu si pripravime nasledovne: Do hrnca dame 1dl melasy, ktoru privedieme do varu. Prilejeme k nej 0,5 dl nesladenu smotanu na slahanie a za obcasneho miesania varime 10 minut .Po 10-tich minutach uz budete vidiet, ze je dost zhustnuta. Ona ako chladne, tak bude este hustnut, takze ju dlhsie nevarte.
  8. Sisky su vychladnute a skoro vobec niesu mastne:-) Na vrch kazdej siske natrieme lyzicou polevu. Poleva musi byt letna az tepla, aby sa dala rozotriet na siske. Ak vam nahadou velmi stuhne, tak ju znova zohrejte a pridajte trosku slahacky. Hned po natreti sisky bud posypeme sezamom alebo ich strcime do sezamu :-) kto ako ma rad.
  9. Tieto sisky maju ine cesto, nie ako sme väcsinou pri siskach zvyknuty. Zvonka maju taku akoby slabu kôrku a zvnutra su jemnejsim, ale hustejsim cestom :-) Kedze je v ceste melasa, upecu sa pomerne do tmava. Chutovo su dobre aj samotne, ale celkova chut vynikne az v kombinacii s polevou a sezamom. Ja ich mam najradsej az o par hodin alebo na druhy den, ked dobre vychladnu, lebo aj vnutorne cesto sa zmeni - trocha stuhne :-) Ci uz studene alebo teple, dufam, ze si na nich pochutite ;-P