Simitové šišky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 20. mája 2016
Simitové šišky (fotorecept)
Foto: cesminaz

"Simit" je turecky sezamovy kruh, ktory je u mnohych velmi oblubeny. Tieto sisky, ktore su mojou kreaciou, su mu velmi podobne .By som povedala, Zobraziť celý popis"Simit" je turecky sezamovy kruh, ktory je u mnohych velmi oblubeny. Tieto sisky, ktore su mojou kreaciou, su mu velmi podobne .By som povedala, ze je to jemnejsia, sladsia a kremovitejsia varianta Simitu :-)

20-22 ks
porcií

Suroviny

300 g
200 g
2 dl
2,5 dl
1 ks
25 g
50 g (margarín)
3 PL (pekmez)
1 PL
Melasová poleva:
1 dl
0,5 dl
cca 1 dl




Postup

  1. 1

    Do misky dame obe muky, cukor, sol a premiesame lyzicou. Potom pridame zltok, 3 pl melasy, rozpustene maslo a v mlieku napucane drozdie (mlieko, drozdie, 1 kl cukor). Cele dobre premiesame, premackame :-) Vytvori sa nam dost lepkave, pomerne mäkke cesto. Cesto dobre poprasime mukou a uz len napravime do bochnika. Bochnik znova poprasime mukou a dame na teplejsie miesto kysnut. Mozte dat aj do igelitoveho sacku, aby vam to onieco rychlejsie nakyslo. Toto cesto kysne dost pomaly :-/ takze sa vobec necudujte, ak to bude trvat aj vyse hodiny :-) no pravdaze zavysi tak trocha aj od teploty, kde cesto kysne :-)

    Simitové šišky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Konecne nakysnute cesto- trvalo mu to 1,5h :-) Nakysnute cesto, ktore sa este stale dost lepi, si vyklopime na pomucenu dosku, posypeme mukou a zlahka ho (nie velmi tlacit!) este parkrat premiesime a urobime bochnik. Pomucime ho, roztapkame a nasledne vyvalkame na cca 1 - 1,5 cm. Chcem len dodat pre tych, co sa boja lepkaveho cesta, ze cesto sa lepi len zo zaciatku a potom sa s nim uz normalne da pracovat ;-P

    Simitové šišky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z cesta si poharom vykrajujeme kruhy, ja som mala priemer 8 cm, ale mozete si vykrojit podla seba. Kruhy som poukladala na pomucenu utierku a vrch som im trolinku presla olejom. Potom ich dame na teplejsie miesto kysnut, alebo aspon podkysnut :-) Ak chcete, mozete ich prikryt igelitovym vreckom, aby kysli onieco rychlejsie. Vyslo mi cca 20 sisiek. Orezky som znova zmiesila, vyvalkala a uz len nakrajala par hrubsich pasikov.

    Simitové šišky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Len pre info.. Ja som pouzila v tomto recepte hroznovu melasu, ale kludne mozte pouzit aj morušovu alebo z ineho ovocia. Dalej obycajnu smotanu na slahanie (moja ma 30%) a sezam, ktory si najprv nasucho opecieme na panvici. Budete ho potrebovat cca 1 dl :-)

    Simitové šišky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Sisky som nechala podkysnut, aby zdvihli svoj objem aspon o 5 0%. Nemusite ich nechat totalne nakysnut, kedze pri tomto ceste je to trocha tvrdsi oriesok :-)) staci, ked len podkysnu a ony sa v oleji potom nadvyhnu :-) Ale podkysnut ich "viditelne" nechajte, lebo inak sa vam pri peceni velmi napiju olejom. Ony prepecene sice budu, ale budu priliz mastne :-/

    Simitové šišky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Sisky vysmazime vo väcsom mnozstve oleja z oboch stran. Ja som nakysnute kruhy v kladala do oleja s lopatkou, aby som ich prstami nestlacala a vzdy som ich kladla do oleja piect najprv tou vrchnou stranou :-) Sisky mozte piect zo zaciatku zakryte pokrievkou alebo len papierom. To uvidite sami, ako sa vam budu dvihat. Upecene sisky vykladame na papier,aby z nich odsal prebytocny tuk..

    Simitové šišky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Melasovu polevu si pripravime nasledovne: Do hrnca dame 1dl melasy, ktoru privedieme do varu. Prilejeme k nej 0,5 dl nesladenu smotanu na slahanie a za obcasneho miesania varime 10 minut .Po 10-tich minutach uz budete vidiet, ze je dost zhustnuta. Ona ako chladne, tak bude este hustnut, takze ju dlhsie nevarte.

    Simitové šišky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Sisky su vychladnute a skoro vobec niesu mastne:-) Na vrch kazdej siske natrieme lyzicou polevu. Poleva musi byt letna az tepla, aby sa dala rozotriet na siske. Ak vam nahadou velmi stuhne, tak ju znova zohrejte a pridajte trosku slahacky. Hned po natreti sisky bud posypeme sezamom alebo ich strcime do sezamu :-) kto ako ma rad.

    Simitové šišky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tieto sisky maju ine cesto, nie ako sme väcsinou pri siskach zvyknuty. Zvonka maju taku akoby slabu kôrku a zvnutra su jemnejsim, ale hustejsim cestom :-) Kedze je v ceste melasa, upecu sa pomerne do tmava. Chutovo su dobre aj samotne, ale celkova chut vynikne az v kombinacii s polevou a sezamom. Ja ich mam najradsej az o par hodin alebo na druhy den, ked dobre vychladnu, lebo aj vnutorne cesto sa zmeni - trocha stuhne :-) Ci uz studene alebo teple, dufam, ze si na nich pochutite ;-P

    Simitové šišky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Cesmínko, tvé šišky vypadají roztomile, přímo zvou a nabádají ke spapání! Oh, ty mi dáváš, se přehodím chutí na sladké. Achjo! Ukládám receptík na lepší časy, bo teď je třeba se brzdit. Jdu se vyplakat do peří. Jsi šikulka, zajímavé suroviny, kombinace úžasná! Jsi šikulka!! Mávám!!
luss44
naša šikuľka na kysnuté, zasa niečo nové od Teba :) páčia sa mi, ochutnala by som zo dve, aj melasu mám ale vysmážané dezerty už nemám komu robiť... tak sa len pokochám a pochválim Ťa :)
terinka55
Pod Tvojimi pracovitými rukami vznikajú samé dobroty :-) Veľká pochvala ide k Tebe, aj s 5*****!
jack
Veľmi pekne sa ti vydarili.Krása.
sovka62
Veru, simit obľubujem aj ja. Aspoň si myslím, že to je to, čo šikovní tureckí mladíci majú naskladané na okrúhlej tácke do pyramídy, tácku majú položenú na hlave, kde ju pridŕžajú jednou rukou a druhú majú voľnú, aby mohli inkasovať od turistov, ktorí si ich nemôže nevšimnúť a nemôžu tej lákavej pyramíde odolať. Videla som ich (a nakupovala u nich), na mnohých miestach kde pravidelne zastavujú turistické autobusy a simit od nich bol vždy výborný.
Oceňujem ich šikovnosť a podnikavosť.
Šišky sa mi páčia, ale môžem len obdivovať, môj tráviaci trakt už takého dobroty nestrávi.
cesminaz
Mila @sovka ano,simit je presne to,o com pises :-) My simit tiez velmi lubime,ale aj to treba natrafit na fakt chutny simit :-) lebo veru jedla som uz aj taky,ktory len vyzeral ako simit.Jasne,ze nie kazdy moze vysmazane,a ani to nieje velmi zdrave,ale raz za cas si clovek pochuti :-) Simit si mozes spravit aj doma,nieje to velka vec mila @sovka :-) @jack @terinka55 dakujem vam za pozastavenie a mile slova :-)
cesminaz
@Haji dakujem za tvoj mili a zabavny komentik ;-) si zlatá ;-)) Krasny vecer a pozdravujem! @luss si zlata,ako vzdy :-) Ak nechces vysmazane,tak ich mozes skusit aj v rure.Sice som ich tam este neskusala,ale kedze cesto je simitove a ten sa pecie takcitak v rure,tak by sa hadam aj tieto sisky podarili :-) Ale tie by si pred pecenim musela natret melasovou vodou-vrchy :-) No to by boli uz simitove buchty :-)
klukodvody
Pěkné, uložené a ohvězdičkované. Však víš, já mám vlastně všechny recepty od Tebe uložené už jen proto, že jsou jiné a dobré.
kukulienka71
Tvoje simitové kruhy mám uložené, tak ukladám aj tieto šišky, vyzerajú strašne chutne;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia