Simit, tak ako má naozaj byť :) (fotorecept)

Autor receptu: nazarboncuk

Recept na Simit som tu už niekedy dávno vložila. Odvtedy som vyskúšala veľa receptov na jeho prípravu, ale ani raz to nebolo ono. Dnes sa mi konečne podarilo upiecť simit tak, ako by mal naozaj chutiť! Veľmi sa tomu teším, tak sa idem s vami o tú radosť podeliť :)))

15-20 kúskov
porcií
90 minút
príprava
15 minút
na 230 °C

Postup

  1. Múku preosejeme do misky, spravíme jamku, vhodíme žĺtok a rozmrvíme droždie (ja som tentokrát použila sušené). Prilejeme vlažné mlieko a začneme spracovávať cesto. Primiešame cukor a soľ a zamiešavame postupne zvyšok múky. Nakoniec pridáme maslo.
  2. Vypracujeme hladké nelepivé cesto a necháme ho prikryté fóliou a utierkou 30 minút odpočívať.
  3. Po polhodine cesto preložíme na dosku a rozdelíme na 15 až 20 guličiek. Najvhodnejšie sú guličky veľkosti pinpongovej loptičky, alebo trocha väčšie. Každú jemne roztlačíme a v strede urobíme pomocou prsta otvor, a vytvarujeme tenší prstenec.
  4. Potom ho stáčame z jednej strany dovnútra a z druhej smerom von. Neviem sa správne vyjadriť, tak asi budú lepšie obrázky :))
  5. V jednej miske rozmiešame vodu s hroznovou melasou a do druhej si nasypeme nasucho opečený sezam. Každý kúsok namočíme najskôr do vody...
  6. ...a potom do sezamu, dobre obalíme a prenesieme na jemne pomastený plech.
  7. Plech zakryjeme fóliou alebo veľkým mikroténovým vreckom a necháme ešte hodinu podkysnúť, alebo aj menej, uvidíte ako porastie. Rúru predhrejeme na 230 °C. Simit vložíme do rúry a pečieme zhruba 10 - 15 minút, treba to sledovať, pečieme do zlatohneda.
  8. Vyberieme ich a preložíme na mriežku vychladnúť. Ešte horúce ich potrieme melasovou vodou, ktorá nám zostala. Budú tak krásne lesklé aj sladučké. Podávame ich vychladnuté, ale čerstvé, ak ich chceme uchovať do druhého dňa, tak najlepšie v uzavretom plastovom vrecku. Podávame ich s čiernym čajom ako súčasť raňajok alebo len tak počas dňa, teraz v lete, ako inak s vychladeným ayranom alebo acidkom ;) Dobrú chuť!