Slané tyčinky

Silvestrovské tyčinky s rascou a so sezamom (fotorecept)

Autor receptu: svetlusb

Jednoduchý recept na slané tyčinky k dobrému vínku či len tak na posedenie - mňam!!

60 minút
príprava
10-12 minút
na 200 °C

Postup

  1. Polohrubú múku si preosejeme a zmiešame so soľou (podľa vašej chuti) a pridáme do múky žĺtok.
  2. Pripravíme si kyslú smotanu, do ktorej dáme rozmrvené droždie a trošičku cukru, aby nám lepšie vykysol kvások - necháme kysnúť približne 5 minút.
  3. Následne si kvások vylejeme do múky a pridáme zmäknuté maslo. Všetko spolu dôkladne vymiesime, aby vzniklo pekné cesto. Ak sa cesto lepí pridáme ešte trochu múky a opäť premiesime. Cesto prikryjeme utierkou a necháme ho približne 30 minút nakysnúť.
  4. Keď je cesto nakysnuté ešte raz ho premiesime a na doske ho vyvaľkáme na hrúbku asi 3-5 mm (to je na vás, či už máte radi hrubšie alebo tenšie). Na plech si dáme papier na pečenie a krájame tyčinky akej šírky chceme, poukladáme na plech, potrieme bielkom, v ktorom sme si vymiešali soľ a vrch posypeme rascou, sezamom podľa chuti, my máme radi veľa veľa!!
  5. Predhrejeme si trúbu na cca 200 stupňov a tyčinky pečieme cca 10-12 minút. A tu je výsledok - dobrú chuť! !❤️