Silvestrovská šošovicová polievka

pampuska92 - fotkapampuska92, 9. januára 2014

Z daných surovín máte cca 3 l polievky

Suroviny

400 g
1 l
5 PL
5 strúčikov
2 kocky
1 nožička
5 lístočkov
4 ks
80 g




Postup

  1. 1

    Šošovicu preberieme od bordelu, kamienkov... Prepláchneme, namočíme na dve hodiny do studenej vody.

  2. 2

    Do hrnca, v ktorom ideme polievku variť vylejeme šošovicu aj s vodou, v ktorej bola namočená.( do hrnca dolejeme vodu, aby jej celkom bolo cca 2 litre) Pridáme scedené hríby, ktoré sme tiež vopred namočili v studenej vode, kurací bujón, nadrobno nakrájaný cesnak,mleté čierne korenie,bobkový list a necháme variť.

  3. 3

    Keď je šošovica do polky uvarená, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme ďalej.

  4. 4

    Šošovica a zemiaky sú uvarené skoro do mäkka. Pridáme 0,8 l mlieka, klobásu nakrájanú na kolieska. Necháme prevrieť. Dochutíme ešte vegetou ak treba.

  5. 5

    V zvyšnom mlieku si rozmiešame hladkú múku. Za stáleho miešanie pomaly túto zmes prilievame do polievky cez sitko, aby nám neostali hrčky. Necháme prevrieť a polievka je uvarená.

  6. 6

    Nakoniec šošovicu dochutíme octom podľa vlastnej chuti.

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
mb
mb
mnam, ten obrazok ma momentalne zasiahol priamo do zaludka.
rressia
mňam, umieram! keby tak prišla polievočka v tanieriku - sama, bez varenia...
rea1
u nás šošovica fičí, aj na štedrovečernom stole nesmie chýbať, takže vyskúšam aj túto tvoju. vyzerá i zneje dobre a koniec koncov, čo je šošovicové, nemôže byť zlé. :-)
giussa
a nenadúva vás nadmerne po takto pripravenej šošovici? Ja keby som zjedla strukovinu uvarenú vo vode v ktorej sa máčala, tak lietam ako vzducholoď :-)
rea1
@giussa , k strukovinám počas varenia pridaj saturejku (čerstvú čii sušenú) a bude po lietaní. ja jej štipku pridávam ku všetkým strukovinám, nech ich upravujem akokoľvek. a je to burina, ktorá ti vyrastie nielen v záhrade ale aj v hrantíku na okne a dokonca ju môžeš "prisiať" aj priamo k muškátom do črepníka. tak, ako majoránku. (majoránku sa dokonca odporúča prisievať k muškátom, lebo z nich odpudzuje mušky, vošky a inú háveď).
boxik
@giussa najlepší je Espumisan, len si spomeň na tú reklamu ako sa všetci v dopravnom prostriedku šťastne tvária po tom čo tento zázračný prostriedok vyriešil problémy s nadúvaním u hlavného hrdinu tejto reklamy. Vkráda sa jedna záludná otázka , prečo sa tak šťastne tvária .
tiginko
saturejka, majoránka, bobkový list fajn, ale keď sa vymení voda, určite sú strukoviny lepšie stráviteľné a netreba dávať zarábať zbytočne farmaceutickým firmám kúpou nejakých Espumisanov. @boxik tvária sa šťastne, lebo zarobili super prachy ako komparz
iveta76
Dakujem za dobrý recept,práve túto polievku varím,vyzerá to dobre,ohodnotím ju po ochutnaní
fazia
Chutila nám veeeeeeeeľmi. Aj s hubami, čo som po prvý krát pridala do šošovicovej polievky. Vďaka za recept.
mijaita
U nás v Čechách se vaří běžně, ale bez mléka a žádná mouka do vody, ale dobrá jíška na zahuštění. Klobása, nebo i jen párek. Houby i nehouby. Výborná je !
roxanne
5 lyzic muky na 2l polievky - nie je to trochu vela? Kombinacia ostatnych ingrediencii ale vyzera velmi chutne. Urcite vyskusam este pred Silvestrom:-)
trogar
Já to robím roky ale bez zemiakov a klobásy. O to viac dávám hríby,dubáky a na koniec kvalitnú smotanu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia