Orechový zákusok

Silon – piškótovo-salajkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Keďže už je po lete, koniec dovolenkového obdobia a iných letných radostí, prichádza čas, kedy je vonku na lehátku už nie tak teplučko, tak sa opäť púšťam do pečenia. Už dlho pokukujem po tomto recepte, ktorý je opäť od mojej babky. Po menších úpravách som sa ho rozhodla upiecť a podeliť sa o tento recept s vami. Rodinka je spokojná, a to je pre mňa najdôležitejšie merítko (:

Suroviny

Postup

  1. Na úvod pridávam fotku pôvodného receptu z babkinho zošitka, ako je pri týchto receptoch u mňa zvykom.
  2. Salajkové cesto: Všetky suroviny dáme do misy a vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na dve rovnaké časti.
  3. Každé cesto vyvaľkáme priamo na papieri na pečenie na tenké pláty o rozmere 35 x 24 cm. Tento "grif" na vaľkanie mám od @izabella929, za čo jej veľmi pekne ďakujem a takéto tenké cestá už ani inak nevaľkám. Pečieme na 190 °C, 10 až 13 minút. Pred pečením každý plát popicháme vidličkou.
  4. Piškótové cesto: Piškótu robím tradične tak, ako robila babka, či svokra. To je - na jedno vajce, 40 g cukru a 30 g múky. A už si len násobím, podľa toho, či robím piškótu z troch, či viac vajec. Takže bielky oddelíme od žĺtkov, odvážime cukor a múku zvlášť. Bielky vyšľaháme do tuha, pridáme kryštálový cukor, šľaháme pokiaľ nie je cukor rozpustený.
  5. Keď je sneh tuhý, zľahka vmiešame žĺtky a tesne pred vložením do rúry primiešame múku rozmiešanú s práškom do pečiva. Cesto dáme na plech vymazaný maslom a vysypaný múkou. Pečieme pri 190 °C cca 18 - 20 minút. Po upečení cesto vyklopíme na dosku a necháme vychladnúť.
  6. Medzitým pripravíme plnku. V mlieku rozmiešame múku a vajce a uvaríme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť. Zvlášť vymiešame mascarpone s cukrom, orechami a rumom. Vychladnutý krém (mlieko, múka, vajce) po častiach vmiešame do zmesi z mascarpone, orechov a rumu.
  7. Ideme skladať koláč. Plnku rozdelíme do dvoch misiek po 360 g a zbytok odložíme do chladničky. Jednu časť krému natrieme na jeden salajkový plát. Na piškótu natrieme marhuľový lekvár a lekvárovou časťou uložíme na krém (na salajkovom pláte).
  8. Na vrchnú časť piškóty dáme druhú časť krému a priložíme druhým salajkovým plátom. Koláč zaťažíme a necháme v chladničke niekoľko hodín, aby salajkové pláty zmäkli. Najlepšie je nechať koláč v chladničke celú noc.
  9. Zvyšok krému natrieme navrch a môžeme posypať mletými orechami alebo posypať čokoládovými hoblinkami. Toť vsio a na záver: Prečo Silon? Možno je to tým, že gro koláča tvorí jemná, mäkkučká piškóta, jemná ako "silón" - nie ten rybársky (:
  10. No a to by nebolo ono, keby vás nepozdravil aj hlavný zvierací pán domu: veľavážený kocúr Monty (: