Hovädzí vývar
Silný vývar z pečeného hovädzieho s bezlepkovými rezancami
Autor receptu: novalim
O vývaroch je známe, že vás zahrejú a dodajú potrebné minerály pre vaše zdravie a energiu. Vedeli ste ale, že taký poctivý sa
varí aj 7-12 hodín?* Zdá sa vám to pridlho? My sme to vyskúšali a zistili sme, že sa v podstate varí sám. A keď mäsko predtým
ešte predpečiete, bude sa vám rozpadávať na jazyku. S našimi bezlepkovými rezancami bol naozaj výdatný a chutil fantasticky.
6-8 porcií |
7 hodín minút príprava |
6-7 hodín minút tepelná úprava |
Postup
- Mäso umyjeme a spolu so špikovými kosťami rozložíme na stredne veľký plech. Zeleninu očitíme, umyjeme a na plech s mäsom pridáme na polovicu prekrojenú cibuľu aj so spodnou vrstvou šupky, cesnak tiež so šupkou, dve mrkvy a dva petržleny, ktoré sme tak isto prekrojili na polovicu. Osolíme, podlejeme troškou vody a dáme piecť do rúry vyhriatej na 220-230 °C. Pečieme približne 30 minút. Po 10 minútach pečenia tri špikové kosti vytiahneme a necháme dopiecť iba jeden.
- Upečené mäso, zeleninu a všetky štyri špikové kosti preložíme z plechu do hrnca (ostatnú zeleninu budeme pridávať až na záver varenia). Zalejeme asi 6 litrami vody a prilejeme aj výpek z plechu. Pridáme celé čierne korenie, kurkumu, karí a jemne dosolíme. Je dôležité, aby polievka nezovrela, lebo by sa zakalila. Privedieme ju tesne pod bod varu a necháme na malom ohni potom variť asi 6 hodín. Ak z vývaru ubudne priveľa tekutiny, môžeme prípadne doliať trochu zovretej vody. Na posledných 30-40 minút varenia pridáme všetku zvyšnú očistenú zeleninu aj s petržlenovou vňaťou.
- Bezlepkové rezance uvaríme podľa návodu na obale. Mäso z pripraveného vývaru natrháme na menšie kúsky a pridáme do každej porcie.