Shish Tavuk zo Sýrie - marinované grilované kura (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tento recept som vybrala zo svojej zbierky arabských jedál. Shish Tawuk je mimoriadne
obľúbený v Sýrii a Libanone, jeho názov vznikol z tureckého slova "tavuk". Pripravuje sa
najmä v reštauráciách, ale aj v domácnostiach grilovaním.
Každý kuchár má svoje špeciálne vlastné korenenie, teda je viac variant. Podáva sa ako
časť večere, tiež v menšom množstve ako predjedlo alebo ako meze. Recept na toto
veľmi chutné korenené a zároveň svieže jedlo posúvam.
4 porcie |
12 hodín minút príprava |
20 minút na 90 - 100 °C |
Postup
- Pripravila som si kuracie prsia, ktoré som vykostila a zbavila kože, pokrájala som ich na menši kocky.
- Pripravila som si marinádu, do misy som dala rímsku rascu, mletú škoricu a mletý kardamom.
- Pridala som mletú štipľvú červenú papriku, čerstvo mleté čierne korenie a soľ.
- Pridala som tymián
- citronóvú šťavu,...
- ...olej a korenie bharat, ktoré si vždy pripravujem vždy sama a zásadne čerstvé, zloženie som rozpísala v surovinách. Zloženie korenia bharat sa môže líšiť podľa kuchára i oblasti, v ktorej sa používa.
Najčastejšie sa s ním stretnete v Sýrii, Libanone, Jordánsku, Palestíne, ale aj inde.
Korenie bharat sa vyrába aj priemyselne, u nás ho dostať kúpiť aj hotové v špecializovaných arabských obchodoch alebo e-shopoch.
- Všetko som spolu zmiešala a marináda bola hotová.
- Vložila som do neho pokrájané kuracie mäso a všetko spolu premiešala.
- Nastrúhala som na jemno cibuľu...
- ...a pridala som k mäsu v marináde, opäť som riadne premiešala a odložila na noc na 12 hodín do chladničky odpočívať, aby mäsko poriadne nasiaklo chuťami marinády a zároveň pekne skrehne. Počas marinovania som zmes viackrát premiešala -asi 6x.
- Marinované kuracie mäso som napichala na grilovacie ihly.
- Rozpálila som na sucho grilovaciu panvicu a položila som mäsko na panvicu, oleja je na ňom dostatok.
- Opekala som dookola z každej strany asi 5 minút.
- Spravila som si k tomu pečené zemiačiky, na ktoré som dala tú úžasnú voňavú marinádu, ktorá mi zvýšila.
Mäsíčko je jemnučké, z vnútra krehké,mäkkučké, na povrchu chrumkavé, krásne voňavé a nasiaknuté chuťou použitých korenín, svieže po citróne.
- V Sýrii sa griluje najčastejšie na grile vonku, podáva sa s Pita chlebom, s množstvom čerstvých zeleninových šalátov a s pikantnou prílohou, aj s kyslou smotanou
Toto vynikajúce voňavé jedlo môže mať veľa variant, dokonca od domu k domu môže byť chuťovo iné v závislosti od preferencie použitých korenín v marináde..