Shish Tavuk zo Sýrie - marinované grilované kura (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento recept som vybrala zo svojej zbierky arabských jedál. Shish Tawuk je mimoriadne obľúbený v Sýrii a Libanone, jeho názov vznikol z tureckého slova "tavuk". Pripravuje sa najmä v reštauráciách, ale aj v domácnostiach grilovaním. Každý kuchár má svoje špeciálne vlastné korenenie, teda je viac variant. Podáva sa ako časť večere, tiež v menšom množstve ako predjedlo alebo ako meze. Recept na toto veľmi chutné korenené a zároveň svieže jedlo posúvam.

4
porcie
12 hodín minút
príprava
20 minút
na 90 - 100 °C

Postup

  1. Pripravila som si kuracie prsia, ktoré som vykostila a zbavila kože, pokrájala som ich na menši kocky.
  2. Pripravila som si marinádu, do misy som dala rímsku rascu, mletú škoricu a mletý kardamom.
  3. Pridala som mletú štipľvú červenú papriku, čerstvo mleté čierne korenie a soľ.
  4. Pridala som tymián
  5. citronóvú šťavu,...
  6. ...olej a korenie bharat, ktoré si vždy pripravujem vždy sama a zásadne čerstvé, zloženie som rozpísala v surovinách. Zloženie korenia bharat sa môže líšiť podľa kuchára i oblasti, v ktorej sa používa. Najčastejšie sa s ním stretnete v Sýrii, Libanone, Jordánsku, Palestíne, ale aj inde. Korenie bharat sa vyrába aj priemyselne, u nás ho dostať kúpiť aj hotové v špecializovaných arabských obchodoch alebo e-shopoch.
  7. Všetko som spolu zmiešala a marináda bola hotová.
  8. Vložila som do neho pokrájané kuracie mäso a všetko spolu premiešala.
  9. Nastrúhala som na jemno cibuľu...
  10. ...a pridala som k mäsu v marináde, opäť som riadne premiešala a odložila na noc na 12 hodín do chladničky odpočívať, aby mäsko poriadne nasiaklo chuťami marinády a zároveň pekne skrehne. Počas marinovania som zmes viackrát premiešala -asi 6x.
  11. Marinované kuracie mäso som napichala na grilovacie ihly.
  12. Rozpálila som na sucho grilovaciu panvicu a položila som mäsko na panvicu, oleja je na ňom dostatok.
  13. Opekala som dookola z každej strany asi 5 minút.
  14. Spravila som si k tomu pečené zemiačiky, na ktoré som dala tú úžasnú voňavú marinádu, ktorá mi zvýšila. Mäsíčko je jemnučké, z vnútra krehké,mäkkučké, na povrchu chrumkavé, krásne voňavé a nasiaknuté chuťou použitých korenín, svieže po citróne.
  15. V Sýrii sa griluje najčastejšie na grile vonku, podáva sa s Pita chlebom, s množstvom čerstvých zeleninových šalátov a s pikantnou prílohou, aj s kyslou smotanou Toto vynikajúce voňavé jedlo môže mať veľa variant, dokonca od domu k domu môže byť chuťovo iné v závislosti od preferencie použitých korenín v marináde..