Sezamové koláčiky plnené vanilkovým jablkom (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Dalsie jablkove koláčiky do zbierky :-) Vrelo odporucam,su fantasticke..

26ks
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do jednej misky dame obidve muky,Cukor,sol a premiesame lyzicou.Pridame 2 zltky,zmäknute(dopoli uz spustene) maslo a kvasok,ktory sme si pripravili z 2dcl mlieka+1kl Cukor+drozdie.A nakoniec pridame este aj zvysnych 2,5 dcl mlieka...
  2. ..poriadne premackame :-) premiesame,aby neostala nikde muka..Dostaneme mäkke,mastnejsie cesto..
  3. ...cesto uz nemiesime, len pomocou muky upravime do bochnika.Poprasime mukou,zakryjeme utierkou a dame na teplejsie miesto kysnut na 1-1,5 hodiny..
  4. ..zatial kym nam cesto kysne,si pripravime plnku.Potrebujeme 1kg uz ocistenych jablk.Polku jablk nastruhame a druhu polku si pokrajame na male kocky.Pridame krystalovy Cukor podla chuti,2 vanilkove cukre,1Pl vanilkovej prichute,1-2 Pl cerstvej citronovej stavy,1 vanilkovy puding(prasok) a dobre premiesame.Ak bude treba,tak dame aj 2-3 PL struhanky,to zalezi od stavnatosti jablk-ja som dala :-) Plnku odlozime zatial bokom..
  5. ...cesto mi kyslo 1,5 hodiny.Kyslo pomerne pomaly,ale to je normalne,lebo je to tazsie a mastnejsie cesto :-) Takze sa nezlaknite a nechajte ho kludne kysnut ak treba aj dlhsie nez 1hodinu.Vela robi aj teplota v akej kysne :-)
  6. Cesto vyberieme na pomucenu dosku a urobime valec,z ktoreho krajame rovnake kusky cesta..Mne vyslo 26ks,to je presne dost.Nebudu ani velke ani male,take presne pekne kolaciky ;-)
  7. ..kazdy kusok cesta este premiesime a urobime bochnicek..
  8. ..nenechame kysnut,ale hned s nim pracujeme dalej.Bochnicek si vyvalkame do tvaru vajca,ale nie velmi natenko,inak sa vam cesto od plnky premoci.. cca.11x8cm.Do prostriedku dame pozdlz 2kl plnky..
  9. ..potom uchopime do dlani a prstami pozdlz uzavrieme cesto tak,aby jablka nekukali von :-) Tie boky kludne riadne pritlacte,aby sa zlepili. Neberte priliz vela cesta a velmi ho nenatahujte,inak nebudete mat okolo jablk vsade rovnako to cesto..
  10. ..bude to vyzerat takto..ako ked zasijete plnene kura :-P ..a polozime s uzavretou stranou na pomucenu dosku..
  11. ..potom ich poukladame na plech s papierom trocha dalej od seba a nechame 20-30 minut stat..
  12. ..natrieme ich bielkom..Ak vam priliz nepodkysli,nezlaknite sa :-) oni nakysnu v rure.
  13. ..a dobre posypeme opecenym sezamom.Mozme ten sezam aj zlahka nato pritlacit :-) Takto posypane vlozime do rury,ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 180°C na 20 minut.Maju byt pekne zlatiste :-) treba si ich radsej uz od 15tej minuty sledovat,lebo kazda rura inak pecie :-)
  14. ..uz upecene kolaciky ;-P Pekne nakysli a jablkova plnka vobec nevytiekla!
  15. Kolaciky su vynikajuce.Cesto je velmi jemne a chutovo velmi dobre :-) Toto cesto nechuti ako ine cesta,ma celkom svojsku,jedinecnu chut ktora fantasticky ladi s "vanilkovym" jablkom a opecenym sezamom! Odporucam ochutnat :-) Nech vam chuti..