Seriál na pokračovanie - diel VI. Konfitovaný paprikový bôčik plnený klobásou (fotorecept)

Autor receptu: yogicek

Klasický varený paprikový bôčik, alebo lalok sa na zabíjačkách robí bežne. Mňa napadla netradičná úprava tejto zabíjačkovej pochúťky. Jeden kus bôčika bude iba cesnakovo paprikový a druhý plnený údenou klobásou. Tento rcp. je vymyslený pre @kimlo, aby nejedol stále iba VEGAN, RAW a iné pánske huncútstva.

15 minút
príprava
2-2,5 minút
na 120 °C

Suroviny

Postup

  1. Z vykosteného bôčiku odrežeme jednu tretinu, ktorú budeme iba natierať a dáme bokom. Do väčšej časti urobíme dlhým nožom dva otvory, do ktorých zasunieme údenú klobásu. Ja som mal dosť nízky bôčik, tak som klobásu po dĺžke rozrezal a použil polovičky. Do vysokého dajte celú.
  2. Obe časti bôčika osolíme viac, ako ste zvyknutí a okoreníme MČK. Tie klobásy si nevšímajte, tie sa budú konfitovať spolu z bôčikom pre Yogicka na večeru.
  3. Masť v pekáči rozohrejeme na 120°, vložíme bôčik kožou dole tak, aby bol úplne zaliaty masťou. Pridáme cesnak, nové korenie a bobkový list. Zakryjeme a vložíme do rúry. Keďže nám bôčik teplotu masti zníži, teplotu v rúre zvýšime na 200° do doby, než masť začne znovu mierne bublinkovať. Teplotu znížime naspäť na 120° a konfitujeme cca 2-2,5hod. v závislosti na výške bôčika. Čím vyšší bôčik, tým dlhšie konfitujeme.
  4. Po hodine a pol vyberieme z pekáča cesnak a odoberieme si 2-3 PL masti . Masť necháme trochu schladnúť, pridáme pretlačený surový cesnak, konfitovaný cesnak a mletú červenú papriku. Poriadne rozmiešame na hustejší maglajz.
  5. Keď je bôčik hotový, otočíme ho kožou hore, odoberieme toľko masti, aby nám trčala iba koža a narežeme ju do mriežky.
  6. V rúre zvýšime teplotu na maximum a kožu zapečieme do chrumkava.
  7. Bôčik vyberieme na tácku a ešte raz mierne posolíme.
  8. Za horúca natrieme z každej strany pripraveným cesnakovo-paprikovým maglajzom. Bôčik necháme na tácke pomaly chladnúť.
  9. Pokiaľ mi bôčik chladol, tak som si dal na večeru konfitovanú klobásku.
  10. Po vychladnutí prikryjeme alobalom a odložíme do druhého dňa do chladničky.
  11. Hotový bôčik v reze. Dobrú chuť.