Seriál na pokračovanie - diel VI. Konfitovaný paprikový bôčik plnený klobásou (fotorecept)
Autor receptu: yogicek
Klasický varený paprikový bôčik, alebo lalok sa na zabíjačkách robí bežne. Mňa napadla
netradičná úprava tejto zabíjačkovej pochúťky. Jeden kus bôčika bude iba cesnakovo
paprikový a druhý plnený údenou klobásou. Tento rcp. je vymyslený pre @kimlo, aby
nejedol stále iba
VEGAN, RAW a iné pánske huncútstva.
15 minút príprava |
2-2,5 minút na 120 °C |
Postup
- Z vykosteného bôčiku odrežeme jednu tretinu, ktorú budeme iba natierať a dáme bokom. Do väčšej časti urobíme dlhým nožom dva otvory, do ktorých zasunieme údenú klobásu. Ja som mal dosť nízky bôčik, tak som klobásu po dĺžke rozrezal a použil polovičky. Do vysokého dajte celú.
- Obe časti bôčika osolíme viac, ako ste zvyknutí a okoreníme MČK. Tie klobásy si nevšímajte, tie sa budú konfitovať spolu z bôčikom pre Yogicka na večeru.
- Masť v pekáči rozohrejeme na 120°, vložíme bôčik kožou dole tak, aby bol úplne zaliaty masťou. Pridáme cesnak, nové korenie a bobkový list. Zakryjeme a vložíme do rúry. Keďže nám bôčik teplotu masti zníži, teplotu v rúre zvýšime na 200° do doby, než masť začne znovu mierne bublinkovať. Teplotu znížime naspäť na 120° a konfitujeme cca 2-2,5hod. v závislosti na výške bôčika. Čím vyšší bôčik, tým dlhšie konfitujeme.
- Po hodine a pol vyberieme z pekáča cesnak a odoberieme si 2-3 PL masti . Masť necháme trochu schladnúť, pridáme pretlačený surový cesnak, konfitovaný cesnak a mletú červenú papriku. Poriadne rozmiešame na hustejší maglajz.
- Keď je bôčik hotový, otočíme ho kožou hore, odoberieme toľko masti, aby nám trčala iba koža a narežeme ju do mriežky.
- V rúre zvýšime teplotu na maximum a kožu zapečieme do chrumkava.
- Bôčik vyberieme na tácku a ešte raz mierne posolíme.
- Za horúca natrieme z každej strany pripraveným cesnakovo-paprikovým maglajzom. Bôčik necháme na tácke pomaly chladnúť.
- Pokiaľ mi bôčik chladol, tak som si dal na večeru konfitovanú klobásku.
- Po vychladnutí prikryjeme alobalom a odložíme do druhého dňa do chladničky.
- Hotový bôčik v reze.
Dobrú chuť.