Seriál na pokračovanie - diel IV. Klobásky na pečenie

Autor receptu: yogicek

Jednoduchý recept aj pre začiatočníkov z bežne dostupných surovín.

180 minút
príprava
30 minút
na 150 °C

Postup

  1. Množstvo korenín je uvádzané na 1 kilogram masy, aby ste si mohli vyrátať koľko budete potrebovať na hmotnosť mäsa z ktorého budete robiť. Na 1kg masy budete potrebovať asi 1,2m črievka. Klobásky robte z minimálne troch druhov mäsa, ale dodržte pomer chudého a mastného mäsa v pomere 2 :1. Klobásky budú šťavnaté. Ja som robil zo štyroch.
  2. Mäso pokrájame na kocky cca 3x3cm. Pridáme odvážené množstvo korenín, premiešame a mäsko necháme 2 hodiny odležať na chladnom mieste. Odležané mäsko s koreninami pomelieme na doske (rošte) s dierkami o priemere 5mm. Pomleté ešte raz poriadne premiešame. Plníme do tenkých bravčových čriev, napr. cez takúto potvoru, (foto). Na jednom konci zaviazané črievko (viažeme potravinárskou šnúrkou) navlečieme na nástavec, urobíme cca 30cm klobásu a pri nástavci znova zaviažeme, odrežeme a hotovú klobásku uprostred pretočíme aby nám vznikli dve cca 15cm klobásky. A takto pokračujeme do konca.
  3. Pečieme v rúre zásadne na masle, má to svoj význam. Pečieme do bledohneda pri teplote 150 stupňov, nie viac, aby sme ich nevysušili cca 30 min., podľa hrúbky klobásy. Kto má grilovaciu špirálu môže ešte pri vysokej teplote zapiecť črievko, ale nie je nutné. Podávame s bagetou, ktorú pozdĺžne rozrežeme a pokvapkáme maslovým výpekom a Diónskou horčicou. Dobrú chuť Vám praje scenárista a režisér v jednej osobe, @jogicek.
  4. Ten nástavec na plnenie sa dá bežne kúpiť v obchodoch, podľa čísla veľkosti mlynčeka. Ja mám ešte starý nerezový, dnes už sú plastové.