Semienkový chlieb
Semienkový chlieb

Semienkový chlieb

mirkajan - fotkamirkajan, 3. septembra 2019
Semienkový chlieb
Foto: mirkajan

Môj najnovší chlebový favorit. K receptu na tento chlieb som sa dostala vďaka tomu, že mladšia dcéra mala notebook v oprave a v tom Zobraziť celý popisMôj najnovší chlebový favorit. K receptu na tento chlieb som sa dostala vďaka tomu, že mladšia dcéra mala notebook v oprave a v tom čase si zobrala môj, ktorý mám v kuchyni a používam ho ako kuchársku knihu. Bola som nútená prehrabať sa receptami, ktoré mám povystrihované z časopisov a tento recept je jeden z nich. Skúšala som už viacero receptov na semienkové chleby, ale až tento mi chutí, jedla by som ho aj samotný.

8-10
porcií
15 minút
príprava
75-90 min minút
na 200 °C

Suroviny

100 g
160 g (alebo pohánkové)
200 g
30 g
40 g (alebo pekanové)
50 g nelúpané
20 g
1 ČL
1 PL
360 ml
3 PL




Postup

  1. 1

    Kokosový olej rozpustíme, ľanové semienka zomelieme (ja to robím v mlynčeku na kávu).

  2. 2

    Potom dáme do misy všetky suroviny a poriadne premiešame. Ja používam najčastejšie bezlepkové ovsené vločky, ale skúšala som už aj pohánkové alebo quinoové.

  3. 3

    Chlebíkovú formu vystelieme papierom na pečenie a semienkovú zmes rozotrieme do formy, aby ju celú vyplnila (moja chlebíková forma má rozmer 25x12x6 cm a aby chlieb nebol príliš nízky, musím do nej dať 1 a 1/2 dávky cesta). Povrch cesta uhladíme a necháme odstáť 2 hodiny.

  4. 4

    Rúru predhrejeme na 200 °C. Pri tejto teplote pečieme chlieb 30 minút (pri 1 a1/2 dávke 35 minút), po tejto dobe vyberieme a chlieb opatrne vyklopíme z formy na plech vyložený papierom na pečenie tak, aby sa upiekla aj spodná strana. Teplotu rúry znížime na 170 °C a dopekáme ešte 45 (55 minút). Krájame po vychladnutí. Ja zvyknem chlieb nakrájať, skladujem v mrazáku a rozmrazujem potrebný počet krajcov opečením v hriankovači.

Diskusia k receptu

farbuska
Vyzerá skvele, úplne profesionálne. Viem to, lebo takýto pravidelne kupujem. Veľmi pekne ďakujem za recept, ktorý iste využijem.
1x haji
haji
Hmm, zajímavý receptík na chlebík, samé dobré suroviny! S radostí bych ochutnala.
marianne
Poznám, je vynikajúci. Takýchto rcp nikdy nie je dosť, ale aj tak ho vždy rada prestriedam s klasickým voňavým chlebíkom:-)
marianne
aby som nezabudla, lepšie mi chutí s olivákom ako kokosovým olejom. Nejak mi tam nesedí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia