Semienkový chlieb (bez múky, lepku, vajec, kvasníc, kypridla..)

Autor receptu: katka78

Chlieb je pre mnohých základom stravy, lenže niekedy sa stane, že človek, ktorý ho bol celý život zvyknutý jesť, ho zrazu jesť nemôže. Zvyk je železná košeľa, chlieb chýba. Niekedy veľmi. Keď je problémom "len" lepok, múka sa dá nahradiť bezlepkovým variantom, ale čo ak nemôže ani ten? Toto je alternatíva chlebíka pre tých, ktorí toho viac nemôžu ako môžu a medzi tým, čo výnimočne môžu, sú aspoň semienka a niektoré oriešky. Ostatní ho samozrejme môžu skúsiť tiež, je veľmi chutný :-)

8 - 10
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. Aj keď tu už je chlieb na podobnom princípe od @tiginko (chutný, mám viackrát vyskúšané), predsa je tento úplne odlišný. Chuťou, zložením, konzistenciou.
  2. Mandle a tekvicové jadierka trochu podrvím, ľanové a sezamové semienka zomeliem na prášok (v mlynčeku na kávu). Všetky suroviny v miske spolu dobre premiešam, olej a vodu pridávam nakoniec. Zmes nechám odstáť 10 - 15 minút.
  3. Medzitým si papierom na pečenie vyložím vhodnú nádobu (keramickú misku, pekáčik), stačí niečo menšie, chlebík nie je veľký. Odležanú zmes preložím do nádoby na pečenie a lyžicou dobre utlačím, aby sa čo najviac odstránili prípadné vzduchové bubliny. Pečiem 1 hodinu na 180 °C. Po upečení chlieb opatrne vyklopím a nechám na mriežke vychladnúť.
  4. Chlebík je menší, ale pomerne sýty.
  5. Nie je vlhký ako podobné typy chleba (s pridaním vajca, alebo zeleniny), je skôr chrumkavý.
  6. Z tejto dávky vyjde 8 - 10 plátkov.
  7. Chlebík je ideálny pre tých, ktorí nemôžu lepok, alebo ani niektoré bezlepkové múky, držia redukčnú diétu, musia prijímať nízko sacharidovú stravu, potrebujú/chcú si upraviť trávenie a podobne. Je vhodný aj pri protiplesňovej/protikvasinkovej diéte, paleo, či vegan strave. Skladujem ho v ľanovej utierke, je malý, skonzumuje sa rýchlo.
  8. Pôvodný recept je zo stránky paleosnadno.cz, len som ho máličko upravila pre naše potreby. Oriešky a semienka sa dajú rôzne obmieňať, pozor však na zachovanie pomeru, aby bol chlebík celistvý a tiež prosím nevynechajte ľan, ktorý slúži ako spojivo namiesto vajca a drží chlebík pokope.