Halušková polievka
Halušková polievka

Sekerková polievka

kvakac - fotkakvakac, 5. apríla 2019
Sekerková polievka
Foto: kvakac

Poznáte sekerkovú polievku z rozprávky. Tak tu jedna polievka, takmer originál.

8
porcií
5 minút
príprava
22 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks
100 g
4 ružičky
1 ks biela časť (malý)
2 l čistý
Na halušky:
150 g
150 g
trochu (podľa potreby)
4 strúčiky
2 ks
1/2 KL




Postup

  1. 1

    Ako prvé uvaríme vodu. Do vriacej vody dáme na 5 minút sekerku, pre dezinfekciu. Vodu vylejeme. Do hrnca dáme podusiť nastrúhanú zeleninu podusiť s troškou vody na 8 minút. Teraz vložíme do hrnca sekerku a dolejeme vývar. Rozvaríme a varíme 10 minút.

  2. 2

    Zatiaľ si rozmixujeme pečeň, zemiak, vajcia, cesnak, korenie a petržlenovú vňať. Potom zmes osolíme a pridáme múku, toľko aby bolo polotuhé cesto na halušky. Tieto nahádžeme priamo do polievky. Keď vyplávajú na vrch polievky máme hotovo. Vytiahneme sekerku, tu odložíme na druhu polievku. Ochutnáme pripadne dosolíme. Necháme chvíľu postať a môžeme podávať. Čo poviete taká sekerková polievka je ohromná no nie?

    Sekerková polievka - obrázok 2

Diskusia k receptu

capko
Mňa z teba natiahne od smiechu, tak toto je podarené. Na 1.4. si to mal sem dať. No polievka je isto dobrá, keď je tam hovädzí vývar.
haji
Super! Tá sekerka má být "ojetá"? Bo z nové by to mohlo být škodlivé, napuštěné barvami a laky. Bych si dala si dala za tanier tejto dobroty taky! Velmi pěkný recept, suroviny na halušky, zemiak jsem do nich ještě nedávala, díky za inspiraci!
haji
Jasné, paměť mě neklame, už tu jedna variace Sekerkové polévky je, od @Klukodvody. Chodíte, milí chlapci, stejnými chodníčky! Jeden lepší recept než druhý.
používateľ nemá avatar
123
123
No, holt, základnú ingredienciu receptu - sekerku nemám... ale hádam sa to podarí aj bez nej. Som polievková - asi jediná v rodine... Ostatní členovia ju berú pomaly ako za trest...Tiež ma prekvapili tie strúhané zemiaky do pečeňových halušiek a cesnak som tiež nikdy nedávala - ale človek sa vždy učí...vyskúšam.
kvakac
@Capko (5.4.2019 12:33)

Ďakujem za koment. Je to polievka , čo ostalo doma. Varil som hovädzie na kôprovú a ostal mi dobrý vývar, tak som ho použil.
kvakac
@Haji (5.4.2019 12:48)

Ďakujem za koment. Aj som chcel tak napísať, že stará sekerka, len som nevedel čí to potom uverejnia. A mám susedov volajú sa Ivan a Eva Sekerka. Tiež by sa mohli nahnevať, že som písal o nich. Nemal som tušenia, že je tu už polievka s takým názvom. Nejak mi to ušlo. Ten zemiak dávame do halušiek sú potom mäkšie.
kvakac
@123 (5.4.2019 13:37)

Ďakujem za koment. Ja bez cesnaku a zemiaku v haluškách ani krok. Sú so zemiakom jemnejšie a cesnak milujeme. Človek ma po ňom svieži dych.
haji
@Kvakac (5.4.2019 15:56)
Haha, to příjmení je i u nás obvyklé, také mě to napadlo. Též bych nerada někoho znevážila. Ještě k těm játrovým haluškám - chutnají mi, ale často je nedělám. Zato maminka a brácha jsou vášnivými vyznavači - jak játrových knedlíčků, tak játrových halušek do polévky. Se "blejsknu" s tvojí vychytávkou, budou oba čubrnět. Pak podám hlášení.
kvakac
@Klukodvody (5.4.2019 16:00)

Ďakujem za komentáre. Ostal vývar z varenej hovädziny, tak som si povedal, že niečo z neho urobím. Prvá ma napadla rozprávka. Nevedel som, že je tu už taký názov. Čo už nech si vyberajú.
kvakac
@Haji (5.4.2019 16:04)

Ďakujem. Ten zemiak mixujem aby bol hladší. Potom keď dávam halušky cez haluškar ide to lepšie sú peknejšie. Som lenivý variť najskôr zemiak a potom ho strúhať. A surový zemiak strúhaný cez haluškar ide zle.
kucharka
Pekna a chutna polievka. U nas je “sekerkova” polievka kazdy raz ina ...
Bude aj takato. Dakujem za recept.
1x kvakac




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia