Segedínsky guláš zo sladkej kapusty

tatranka - fotkatatranka, 28. mája 2011
Segedínsky guláš zo sladkej kapusty
Foto: tatranka

Je to jedno z jedál klasických.Preto že na tieto recepty nedám dopustiť a varím ich po celý svoj život,uvádzam aj dnes,no v obmene nie Zobraziť celý popisJe to jedno z jedál klasických.Preto že na tieto recepty nedám dopustiť a varím ich po celý svoj život,uvádzam aj dnes,no v obmene nie pôvodného segedínskeho gulášu s kyslej kapusty,ale so sladkej hlávkovej kapusty.Tento variant nám veľmi chutí a myslím si,že bude chutiť aj vám.

6
porcií
35 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g ,krkovička
stredne veľká
4 lyžice
1 kus ,stred.veľká
podľa chuti
3 lyžičky
pol lyžičky
1 lyžica
200 g
1 lyžica
2 lyžice




Postup

  1. 1

    Potrebné suroviny.

    Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 1
  2. 2

    Do rajnici dám olej:po zohriati,primiešam na drobno pokrájanú cibuľku.

    Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 2
  3. 3

    Spolu usmažím do sklovita.

    Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 3
  4. 4

    Umyté mäso pokrájané na kocky.

    Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 4
  5. 5

    .... primiešam do horúcej masti s cibuľkou.Mäso nechám zatiahnuť,aby zostalo šťavnaté.Ono pustí trochu šťavy.Nechám ho v nej vydusiť.Zatiaľ mäso neprikrývam.

    Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 5
  6. 6

    Po odparení vody a zostatku výpeku,mäso posolím,pokorením a pridám sladkú červenú papriku.Premiešam a zalejem horúcou vodou,alebo vývarom.Tento krát to bola voda.Mäso zakryjem a nechám ho pomaličky dusiť,do mäkka.

    Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 6
  7. 7

    Mäsko je už mäkké.Prešlo asi 3/4 hodinky.

    Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 7
  8. 8

    Medzi tým si nakrájam sladkú hlávkovú kapustu na štvorčeky.

    Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 8
  9. 9

    Dám ju variť do osolenej horúcej vody.Vody nemá byť veľa.Nech je tesne prikrytá kapusta.

    Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 9
  10. 10

    Keď je kapusta mäkká,je uvarená a pridám ju aj zo zostatkom vody v ktorej sa varila k mäsu.Tiež pridám dve lyžice octu.

    Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 10
  11. 11

    Takto ju nechám povrieť asi 10 minút.

    Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 11
  12. 12

    Nakoniec do gulášu zamiešam smotanu v ktorej je lyžica kyslej smotany a 1 lyžica hladkej múky.Guláš opäť nechám prevrieť.Tým,že je v sladkej smotane lyžica kyslej smotany,ona sa nám nesekne.Je pekná,hladučká

    Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 12
  13. 13

    Prestreté a chutné.

    Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 13
  14. 14

    Porcia,ktorú moja návšteva nikdy neodmietne.

    Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 14

Diskusia k receptu

hubata
Robievam, lebo aj v lete sme mlsní na segediňák. Ale ja normálne dávam kyslú smotanu do neho a nesekne sa mi. Nestraš ma !
marianne69
...priznam,zo sladkej kapusty som segedin este nejedla,stoji za vyskusanie...uz len zo zvedavosti (KK)
ketty3811
Aj ja som dnes robila segedínsky,ale z kyslej kapusty.Zo sladkej som ešte neskúšala,ukladám a príležitostne vyskúšam.:-)
vierik
Tiež som z hlávkovej kapusty ešte nevarila,ani nejedla.Vyzerá lákavo,tak musím vyskúšať...
sovka62
Už som o tom počula, ale ešte neskúšala. Skúsim, len sa mi dve lyžice octu zdajú veľa, hádam pridám najprv jednu a uvidím.
honestka
vyskusane ale ostavame pri klasike. Mas pravdu ze je to dobre- hlavne ak pochybi nakladana kapusta.
tatranka
@sovka ,myslím,že tvoja úvaha je správna.Tak skús s jednou lyžicou ako vravíš.Dochutiť je najmenej.Môj hrniec má 3l.
danculka
Keď uchybuje kvasená tak aj ja robievam aj z hlávkovej,super...
danculka
Keď uchybuje kvasená tak aj ja robievam aj z hlávkovej,super...
jody
zaujimave, takto sme ho este neskusali, ale dala by som si veru hned
ola111
Segedín mám veľmi rada,ale takisto som ho z hlávkovej kapusty ešte
nerobila,tento určite vyskúšam.
michsamant
toto sa mi paci, kyslu kapustu tu nemaju a segedin mam rada....stoji za vyskusanie
zirafninka1
Ja mam uz dlho chut na "segedin"( u nas sojove kocky alebo goody foody, preto uvodzovky). Teraz si mi fotkami spravila velku chut.
chillypapricka
Milá Martuška, píšem ti tu na Vareche touto formou, lebo inač sa tu pošta asi odoslať nedá.To som ja Majka, veď ty už vieš ktorá, pripomeniem - včielka Mája :-))...pekný dník prajem a Tvoje recepty sú úžasné a mňamky, nech sa ti aj naďalej darí, si proste super kuchtíčka.
afataga
tak to isto vyskusam, dam jednu radu od kuchara na zatrepku aby sa nezrazila: do misky so smotanou a mukou pridat naberacku horucej stavy z hrnca, kam ideme zatrepku davat, potom vyliat, nikdy sa mi takto nezrazila
monzy
Moja mama robí "segeďák" zásadne z čerstvej kapusty a vždy sa naň všetci tešíme. Je to oveľa lahodnejšia papina ako z kyslej. Naozaj stojí za hriech - skúste, neobanujete... To je slovenský variant :-) Takže "hejslováci" už len takýto :-)
tatranka
Všetko si dobre premyslela@chillypapricka.Na šla som si ťa.Teším sa na recepty,ktoré sa mi od teba páčia.Neboj sa a veselo zverejni svoje úmenie.
@monzy ,veru je to hoci jednoduchá,ale pochúťka.Varíme slovenskú kuchyňu.
@afataga máš pravdu.Stačí pridať z horúceho vývaru vareného.No ja som si zvakla takto.A tá kyslá smotana,hoci en lyžica,to trochu vyšperkuje.Ale vďaka.
@zirafninka ,daj si ty len veru to na čo máš chuť.Myslím,že ráz za čas sa nič nestane.
@mitschamant ,budeš spokojná.Určite aj drobčekovy bude chutiť.Len pre neho prihoď do kapusty trochu razce,aby nemal problémy s bruškom.
Ja nedávam,lebo účinok je opačný. xixixi.
Ďakujem vám všetkým.
karolka
Prečo kapustu na štvorčeky, viac by sa mi páčila na rezance, ináč je to výborné, varila som, ale dávam celú sladkú a celú kyslú smotanu, lebo sme dobrí jedáci
tatranka
@karolka ,nemám zdôvodnenie.Stále tak krájam,keď varím segedín.Ináč keď robím dusenú kapustu k mäsu,červenú,alebo bielu,viac menej sú to úzke a krátke pruhy.Robím to tak a preto som to aj tak uviedla.Nakrájaná môže byť ľubovolne,len necj nie sú veľké kusy.Chutnejšie sa potom hamká.Len toťko
myis
Preto na štvorčeky, lebo aj ja ju strúham na V-krájači s mriežkou, menšou alebo väčšou, ide to výborne rýchlo.
tatranka
@myis nemám V-krájač.Takže dobrý ostrý nôž a ide to.A že krájam štvorčeky?Neviem to zdôvodniť.Snáď len tým,že vo zverokruhu som panna a tie si vraj potrpia na precíznosť.Neviem...ako to vlastne je.A ani nad tým nerozmýšľam.
sportak
Ako viacero varechárov aj ja som o tomto recepte počul, ale zatiaľ som ho nevyskúšal. Tatranka, tento tvoj perfektný návod ma tak navnadil, že cez víkend už viem čo budeme mať na obed. Vďaka.
enerrgizer
výborný segedín, kapustu som dal rovno k mäsu a dusil som ich spolu... a tiež som kapustu nakrájal na kocky :-)
tatranka
@enerrgizer to si hneď na začiatku pridal k surovému mäsku kapustu? Ak je to tak,ja som to tak nikdy neskúsila a asi budem musieť.Napíš,ak sa dostaneš k tomuto odkazu.
enerrgizer
...nie hneď, mäso som dusil asi trištvrte hodinku a potom som k nemu pridal nakrájanú kapustu, nevaril som ju samostatne vo vode...
tatranka
...rozumiem.Varil so ho tak,ako varím seg.guláš s kyslou kapustou.Po čiastočnom zmäknutí mäska,pridám kyslú kapustu.Takže to môžem urobiť aj so sladkou kapustou.Skúsim.Neviem,prečo som si zvykla sladkú kapustu variť zvlášť.Vďaka.Vraví sa,že človek sa celý živo učí, ale - aj tak hlúpy umiera.A bude niečo na tom.Vďaka za odpoveď.
vyny
... tiež zvyknem variť segedin aj so sladkou kapustou. Ale úplne najviac všetkým, čo ochutnali, chutí kombinácia kyslej a hlávkovej kapusty. Hlávkovú pridávam neskôr a nechám ju úplne zmäknúť. A tým tak trochu guláš aj zahustí. Na zahustenie používam aj hl.múku a kombináciu šľahačkovej a kyslej smotany. Na zjemnenie podľa chuti pridám kryštálový cukor. A asi idem variť segedin :-)
tatranka
@vyny vieš zo sladkej kapusty varím guláš vtedy,keď už nemám dobrú domácu kyslú kapustu.Tvoj recept je určite výborný a niekedy ho môžem skúsiť takto urobiť.
rea1
ked robim segedin klasicky, z kyslej kapusty, davam don maso. a ked ho robim z hlavkovej, davam sojove kocky. no cert sa v tom vyznaj. ale ved - sto ludi, sto chuti. :-))
salinka
Segedin robievame z kyslej kapusty. Pre zmenu som vyskusala podla teba, z hlavkovej a kapustu som dala dusit k masku. Bolo to vyyyborne. Myslela som, ze sa mi ujde este aj na druhy den. Ale mylila som sa :-((
tatranka
@salinka teším sa,že ti segedínský guláš zo sladkej kapusty chutil.My ho v letnom období máme radšej ako z kyslej kapusty.Ten budeme variť v zime.
anina6
zajtra idem variť segedin zo sladkej kapusty, mám ho už odskúšaný, ozaj je vynikajúci. akurát vyskúšam kombináciu sladkej a pochúťkovej smotany. predtým som robila so sladkou, tak verím, že ten gulášik vylepším.
fiorelino
jupi..kedze v taliansku sa kysla kapusta aj kysla somtana zozenie horko-tazko, mozem varit takyto segedin :)
havino
robievam, odporúčam tiež segedin zo sladkej kapusty, vyrastala som na ňom, v zime z kyslej, v priebehu roka zo sladkej kapusty, ja tiež pridávam, ale len sladku smotanu 33% , takže vyskúšam aj ja podľa teba @tatranka pridať aj pochúťkovej smotany trochu
martakv
Dovoľte aj mne pridať komentárik. Ja robím "segedín" zo sladkej kapusty, ale dávam údené mäsko. Voláme to, že "letný segedín". Mne osobne to veľmi chutí, aj keď mám rada aj klasiku z kyslej kapusty. Nabudúce vyskúšam s čerstvým mäskom (neúdeným) a sladkou kapustou. Určite to bude super, lebo ja kapustu môžem v akejkoľvek podobe. A ešte k tej smotane, ja najčastejšie používam kyslú smotanu a to tak, že do nej vždy pridám aspoň trochu múky a keď je to husté, tak pridám vodu - nikdy nie je mlieko. Jedlo stiahnem na minimum, prípadne vlejem aj trochu studenej vody aby sa var zastavil, vlejem zátrepku, dobre rozmiešam a nechám prevariť. Nikdy sa mi nezrazí, a to dokonca niekedy pridám do smotany aj acidko, kvôli kyslejšej chuti (manžel totiž nerád ocot).
kukulienka71
@tatranka , ja robievam aj z čerstvej hlávkovej kapusty, rovno k polouvarenému mäsu a dobrovoľne priznávam, že mi chutí ešte viac ako z kyslej kapusty. Krájam rezančeky z kapusty a dávam kyslú smotanu kvôli kyselkavej chuti. Super si navarila, aj keď to nie je terajší recept :-)
radost
ja varievam toto jedlo-z hlávkovej kapusty - v starej kuchárskej knihe je pod názvom Valašská kapusta..máme ho radi..
malina
Já do segedínu dávám oba druhy kapusty:jak kyslu,tak i sladků.Možná se budete divit,ale nám to tak chutná a jinak už ho ani neděláme. Zahušťuji nastrouhaným syrovým zemiakom.
elen52
Tiež som ešte nerobila segedín zo sladkej kapusty, určite vyskusam
haji
Milá @tatranka , dnes podle tvého receptu uvařeno, guláš je výborný, jemný! Přidala jsem i červenou papriku kapii, spolu s kapustou nakrájeno v robotě. Vařila jsem dokopy s masem, v největším kastrolu co mám. Trochu jsem dochutila - borievkami, sušeným medvědím česnekem, libečkem. Papala jsem s chlebíkem, super dobrota, fajnový recept!
haji
Na druhý den je guláš ještě lepší, i tady se potvrdilo. Děkuji za vděčný recept, milá @tatranka !
pallo
Ja do kapusty, keď sa varí, pridám ešte hodne celého klímu. Kapustu to pekne prevonia a ochutiť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia