Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Ide o tradičný sedmohradský recept z viacerých druhov mletého mäsa, zvyčajne hovädzieho a jahňacieho mäsa, tieto sa obyčajne grilujú nad dreveným uhlím alebo opekajú na oleji. Bez Mititei sa nezaobíde žiadna slávnosť na voľnom priestore, má veľa obmien a kombinácií, odlišných od domu k domu v malých obmenách.

6 - 8
porcií
12 hodín minút
príprava
10 - 15 minút
na 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Každý druh mäsa som zomlela niekoľkokrát na kotúči s najmenšími otvormi, musí byť na jemno dôkladne zomleté, pridala som soľ,...
  2. ...čerstvo mleté čierne korenie, sóda bicarbonu a saturejku, saturejka je bylinka, ktorá priaznivo pôsobí na zažívací trakt a najmä proi nadúvaniu, sóda bicarbóna tiež pomáha pri tráviacich ťažkostiach a cesto z mäsa úžasne nakyprí a odľahčí.
  3. Očistila som cesnak a ...
  4. ...prelisovala som ho k mäsu. Cesnaku môžete dať kľudne aj viac, len to prospeje chuti.
  5. Priliala som ľadovú studenú vodu a...
  6. ..dôkladne som celé miesila rukami - asi 30 minút, kým sa všetko spojilo vo vláčne mäsové cesto, ktoré som odložila na 12 hodín odpočívať do chladničky, najlepšie na noc, aby sa odležalo a prepojili všetky chute, ak sa ponáhľate, tak minimálne na doobedie musí byť v chladničke.
  7. Z odležaného mäsa som tvarovala polejovanými rukami valčeky asi 10 cm dlhé o priemere asi 3 cm. Mäsové cesto dosť lepí, preto treba mať ruky naolejované, rovnako i tanier alebo podnos,na ktorý sa valčeky ukladajú.
  8. Na rozohriatom oleji som ich opekala z každej strany pekne do hneda.
  9. Podávala som ich s krajcom čerstvo upečeného chleba.
  10. Mititei sú mimoriadne chutné, ľahučké, takmer nafúknuté valčeky z mäsa, ktoré úžasne voňajú po cesnaku a použitých koreninách,sú z chudého mäsa a sú ľahko stráviteľné, podávajú sa ako pohostenie návštevám , pri rôznych záhradných slávnostiach sa najmä grilujú nad dreveným uhlím, ale aj opekajú na oleji, konzumujú sa s chlebom a sezónnou zeleninou, je to veľmi obľúbená tradičná sedmohradská pochúťka. Podáva sa aj na spôsob meze. Je ideálne na čas grilovania v záhradách nad dreveným uhlím, preto pridávam recept.