Sedliacky hrniec I

Autor receptu: ipo

Jeden z mojich obľúbených klasických receptov na sedliacky spôsob. Mám rád takéto jednohrncové recepty nielen preto, že majú jednoduchú prípravu, ale sú veľmi chutné a pritom vždy sú trochu iné. Upozorňujem, že to nie je recept pre milovníkov zdravej výživy :) . Keďže som recept dávnejšie nerobil, tak som odfotil aspoň kuchtu :)

6-8
porcií
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si suroviny
  2. Slaninu nakrájame na plátky, mäso narežeme na hrubšie väčšie kusy (mäso môže byť aj s kosťou), zemiaky ošúpeme a nakrájame na štvrťky, cibuľu nakrájame na kolieska a cesnak na kúsky.
  3. Na prípravu použijeme tlakový hrniec (kuchtu), od jeho veľkosti závisí aj množstvo surovín. 1/ Na dno hrnca pokladieme krížom drevené špajdle a na ne nakladieme plátky slaniny. 2/ Na slaninu dáme vrstvu z polovice zemiakov, trochu posolíme a posypeme rascou. 3/ Mäso potrieme horčicou osolíme okoreníme a polovicu nakladieme do jednej vrstvu na zemiaky. 4/ Na mäso dáme vrstvu cibule a opäť vrstvu z druhej polovice mäsa. 5/ Na mäso dáme zvyšok slaninky, ak nám ostala. 6/ Vrch zasypeme druhou polovicou zemiakov, opäť osolíme a posypeme rascou. Takto nám chute pekne prechádzajú zhora nadol.
  4. Hrniec uzatvoríme (pre istotu) a dáme dusiť približne 20 minút (vo väčšom hrnci). Vodu nie je potrebné dávať - zemiaky aj mäso pustia dostatok šťavy. Kto má rád viac šťavy môže trošku podliať, ale nie veľa, aby z toho nebola polievka.
  5. Hrniec odstavíme a necháme vyfučať. Naberáme veľkou lyžicovou naberačkou tak, že sa snažíme nabrať aj z vrstvy zemiakov a mäsa. Ja ako milovník chleba si ho neodpustím, najmä, keď je viac šťavy. Hodia sa k tomu akékoľvek sladkokyslé zavárané pochutiny.