Sedliacky hrniec I
Autor receptu: ipo
Jeden z mojich obľúbených klasických receptov na sedliacky spôsob. Mám rád takéto
jednohrncové recepty nielen preto, že majú jednoduchú prípravu, ale sú veľmi chutné a
pritom vždy sú trochu iné. Upozorňujem, že to nie je recept pre milovníkov zdravej výživy
:) . Keďže som recept dávnejšie nerobil, tak som odfotil aspoň kuchtu :)
6-8 porcií |
20 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si suroviny
- Slaninu nakrájame na plátky, mäso narežeme na hrubšie väčšie kusy (mäso môže byť aj s kosťou), zemiaky ošúpeme a nakrájame na štvrťky, cibuľu nakrájame na kolieska a cesnak na kúsky.
- Na prípravu použijeme tlakový hrniec (kuchtu), od jeho veľkosti závisí aj množstvo surovín.
1/ Na dno hrnca pokladieme krížom drevené špajdle a na ne nakladieme plátky slaniny.
2/ Na slaninu dáme vrstvu z polovice zemiakov, trochu posolíme a posypeme rascou.
3/ Mäso potrieme horčicou osolíme okoreníme a polovicu nakladieme do jednej vrstvu na zemiaky.
4/ Na mäso dáme vrstvu cibule a opäť vrstvu z druhej polovice mäsa.
5/ Na mäso dáme zvyšok slaninky, ak nám ostala.
6/ Vrch zasypeme druhou polovicou zemiakov, opäť osolíme a posypeme rascou.
Takto nám chute pekne prechádzajú zhora nadol.
- Hrniec uzatvoríme (pre istotu) a dáme dusiť približne 20 minút (vo väčšom hrnci). Vodu nie je potrebné dávať - zemiaky aj mäso pustia dostatok šťavy. Kto má rád viac šťavy môže trošku podliať, ale nie veľa, aby z toho nebola polievka.
- Hrniec odstavíme a necháme vyfučať. Naberáme veľkou lyžicovou naberačkou tak, že sa snažíme nabrať aj z vrstvy zemiakov a mäsa. Ja ako milovník chleba si ho neodpustím, najmä, keď je viac šťavy. Hodia sa k tomu akékoľvek sladkokyslé zavárané pochutiny.