Cestoviny s kapustou
Cestoviny s kapustou

Sedliacka bieda fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 7. septembra 2019
Sedliacka bieda (fotorecept)
Foto: frezia68

Už dávnejšie som pozerala na Yt recepty z Valašska a tento ma zaujal. Prezentovala ho milá babička a teraz som ho chcela nájsť, Zobraziť celý popisUž dávnejšie som pozerala na Yt recepty z Valašska a tento ma zaujal. Prezentovala ho milá babička a teraz som ho chcela nájsť, ale nenašla som. Dúfam, že som si ho zapamätala, poznamenala som si len názov, ale veď je veľmi jednoduchý. A ak máte zvyšné cestoviny a dovaríte zemiaky, za 30 minút je večera na stole.

30 minút
príprava

Suroviny

podľa stravníkov (uvarené)
 (uvarené)
 surová
 čerstvá




Postup

  1. 1

    Budeme potrebovať okrem rasce a čerstvej cibuľovej vňate:

    Sedliacka bieda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na panvici s masťou spením pokrájanú cibuľu.

    Sedliacka bieda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridám nakrájanú slaninu, nemám rada mastné, tak som slaninou šetrila. Upražím a pridám uvarené zemiaky nakrájané na kocky, potom uvarené cestoviny (ja som mala kukuričné hotové) a pomaly premiešavam...

    Sedliacka bieda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Posypem zelenou cibuľkou, pridám surovú kyslú kapustu, prikryjem, nech sa jedlo ohreje a hotovo. Ja som pridala aj petržlenovú vňať, ale tá mi tam nepasovala. Niekto povie, že to jedlo je taká "džaba", ale mne celkom chutilo. A pretože som mala od rána program a raňajky nijakovské, tak som práve ochutnala a to už je desiato-obed a za 30 minút hotový. Ak niekto vyskúša,tak Dobrú chuť!

    Sedliacka bieda (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

zahra
Bez cestovin, iba zemiaky, cibula a kysla kapusta su na vychode striasky. Mnamka. Tiez ich robia na rôzne spôsoby(zemiaky varene v supke, na slanine oprazena kapusta) U nas najlepsie na kocky uvarene zemiaky opiect na rozpalenom oleji do ruzova, pridat vela cibule, nechat ju v zemiakoch zmäknut a kapustu pridat prehriat. Sol a korenie a fertig.
kvakac
Tak sa na mňa nehnevaj domrvil som to ako koza reťaz. Napokon sa mi to podarilo, ale na viac krát do jedného komentára to nevošlo. To som chcel, len ukázať, ako sa to u nás robí.
frezia68
@Kvakac :Akoby som sa mohla hnevať? Ty si tu pridal podobné recepty a ja o tom neviem? Jednu dobu som tu veľmi nechodila a mnoho dobrých receptov mi ušlo.Okrem toho aj sladké zväčša obchádzam,hoci mám veľmi rada.Ale práve preto! No vidíš, za tým receptom som išla až na Valašsko a stačilo dať biedu do hľadáčika :-).Poučila som sa,ďakujem za upozornenie :-).
1x kvakac
frezia68
@Kuch árka: Veru,máš pravdu,aj ja som si pri tom recepte pomyslela,že to veru bieda nie je :-))).Ale tá šikovná babička tak to jedlo nazvala :-).
používateľ nemá avatar
123
123
@frezia68 (7.9.2019 15:07)

no, keď niekedy boli v niektorých regiónoch východu/ a určite iba nie tam.../ dostupné zväčša iba zemiaky a kyslá kapusta, slanina iba sviatky, tak ten názov nie je tak nezmyselný... ako sa nám dnes zdá...
mironi
....tak také naše, z východu...akurát bez cestovín a škvarky potešia...ffajnotaaaa...:-)
frezia68
@123 : máš pravdu,nie len u nás to bol základ jedla,lebo to som odkukala z Valašska. @Rados ť: aj mne to dnes chutilo,hoci za zemiakové placky od @Kvak áca by som menila :-).Nedeľa-nenedeľa,asi zajtra urobím :-))) . @Mironi :Ďakujem za komentár. Máme dosť jednoduchých jedál,ktoré sú lacné a chutné.
haji
V jednoduchosti je krása. Jsou to všechno suroviny, které měl sedlák doma, v zásobě. Maso běhalo po dvoře a loukách, zvířata hlavně nesly užitek, to byla priorita. Sedlácká bída je spíš název se skrytým významem s ohledem na společenskou strukturu.
rela
Pripomína mi to granatýr. Ten ja môžem jesť aj tri dni. Teraz si ho na tretí deň vylepším kapustou, podľa tvojho receptu. Ďakujem za inšpiráciu :-)
nemea1
Ja by som to vymakala malými pečenými zemiačikmi. Samozrejme pridanými nakoniec do toho. Inak veľmi zaujímavý recept.
frezia68
Ďakujem za komentáre a jasné,vylepšiť sa dá skoro každé jedlo :-).
hubata
Tiež som bola nadšená receptami na YouTube od milej babky z Valašska................ jednoduché, rýchle a pritom dobré. Také aké sa varili voľakedy. Tento je super, je tam všetko čo na dobrý obed alebo večeru človek potrebuje. Takéto suroviny mám rada a chutia každému.
peter48
Keď robím podobné jedlo, tak nešetrím so slaninou, ale používam výlučne masť, ktorú som predtým z tej slaniny vyškvaril. Nepridávam žiadnu ďalšiu.
ivka282
Robim to iste , len nie s kyslou kapustou, ale s bryndzou , tiež rychle a dobre




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia