Sečka 7 (musli)

Autor receptu: kltko

Možno si niekto z pamätníkov spomenie na produkt "granola" z dôb neskorých rokov osemdesiatych. Dnes ho nahradili rozmanité musli tyčinky a produky, až príliš často biednej kvality. Pôvodná Granola však bola inšpiráciou k ďalej uvedenému produktu. Ešte jedna informácia - osobne ju pripravujem v remoske, ktorá prišla o stredové sklo v poklope, takže sa v nej dá produkt miešať hocikedy počas pečenia. Určite vás však nenavádzam začať recept kúpou remosky a vymlátením skla ;o)

10 minút
príprava
60 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Pokiaľ mandle nie sú už lúpané, ale v šupke, tak ich obariť vrelou vodou, nechať chvíľu postáť, vodu zliať a po vychladnutí mandle zbaviť šupky - šúchaním v dlaniach, prípadne aby sme sa trochu zabavili, vystreľovaním zo šupky medzi palcom a ukazovákom (tak ako sa strieľajú čerešňové kôstky). Recept sa volá Sečka 7, lebo používa 7 základných surovín a vzhľad je no, taký, sečkovitý :o)
  2. Všetkých 7 surovím sa spracúva rovnakým postupom jedna za druhou. Medzi jednotlivými surovinami podľa potreby vyčistiť používané riady. Na zohriatej panvici s hrubým dnom (ideálna je liatinová, ale aj smaltovaná je obstojná) opražíme lieskovce s trochou (cca PL) masla/tuku. Stále miešame, aby sa opražili rovnomerne. Keď začnú zľahka hnednúť, pridáme 2 PL cukru, ďalej pražíme a miešame, až kým nezačne cukor sklovatieť. Obsah panvice presypeme do väčšieho kastróla alebo remosky*. Panvicu necháme schladnúť a vypláchneme, aby sme odstránili prípadne prihorený karamel. Prípadne použijeme suché vytretie papierovými utierkami.
  3. Postup zopakujeme so všetkými zložkami, slnečnica a kokos potrebujú menej tuku (sami ho obsahujú), klíčky a vločky viac. Hrozienka len krátko prehrejeme, cukor pridať nemusíme. Cukor pridávame podľa vlastnej chuti na sladké, od 1 PL do 4 PL na každú zložku. Pozor pri pražení kokosu, je jemný a môže rýchlo prihorieť, treba miešať a rýchlo odstaviť. Zhruba v polovici práce (pri tretej - štvrtej zložke) zapneme remosku, alebo rúru na cca 150–180°C.
  4. Všetky opražené ingrediencie v kastróli / remoske premiešame, môžeme pridať trochu vanilky, škorice, alebo ešte cukru. Necháme zapekať, často miešame. Výsledok je hotový, keď má zlatohnedú farbu. Po vychladnutí !!! môžeme jesť lyžičkou, alebo vyďobkávať po jednotlivých mandliach rukami. Skutočne počkajte až na vychladnutie, hlavne väčšie kúsky (orechy, mandle držia teplo dosť dlho a zasyčanie horúceho orecha na jazyku je nasledované bolesťou). Skladovať buď v plechovej alebo sklenej dóze. Podávame s lyžičkou.
  5. * poznámka k remoske - ako už bolo uvedené, ide o remosku s rozbitým sklom v dekli a tak miešam prakticky celý čas zapekania. Na okrajoch remosky síce prihorí malá časť cukru, ale výsledok za tú trochu námahy s následným čistením stojí. V rúre bude treba často premiešavať, možno by to šlo aj na plechu, ale neskúšal som.