Domáce žemle

Schwäbische Laugenbrötchen - švábske lúhované žemle (fotorecept)

Autor receptu: mimit

Naše najobľúbenejšie žemle, hlavne pre ich mäkkosť a výbornú chuť.

12
porcií
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr som si urobila kvások z teplej vody (350 ml), cukru a polovice kocky droždia. Do misky som si odvážila múku, zamiešala soľ a aj vykysnutý kvások. Podľa potreby som pridala do cesta ešte vodu, aby bolo nelepivé a jemné. Nechala som ho nakysnúť pri izbovej teplote približne 45-50 minút, kým zdvojnásobilo objem.
  2. Po vykysnutí som cesto rozdelila na približne 90 gramové žemle, ale vážila som iba prvé dve, ďalšie som robila iba odhadom. Dostala som presne 12 ks, ktoré sa zmestili na prichystaný plech. Nechala som ich pod utierkou ešte nakysnúť 20-25 minút.
  3. Kým cesto nakyslo, nachystala som si vyššiu liatinovú panvicu, kde som dala zovrieť vodu (asi 700 ml) zmiešanú s 2 PL sódy bikarbóny. Pozor, šumí to. Dala som si aj zohriať rúru na 200 stupňov vrchný a spodný ohrev. Po vykysnutí som žemle opatrne ponorila do vody a každú približne minútu povarila a za ten čas som ju aj otočila.
  4. Po ovarení som žemle ihneď uložila naspäť na plech s papierom na pečenie a ostrou žiletkou narezala do kríža a dala piecť. Tu by sa mala dať na vrch ešte morská soľ, ale moje deti to nemajú radi, tak som nedala a iba po upečení som žemle ešte horúce natrela slanou vodou.
  5. Žemle sa počas pečenia krásne otvárajú. Je dobré ich narezať trošku hlbšie. Žemle som piekla približne 20-25 minút.