Schovaná roláda (fotorecept)
Autor receptu: ywett
Jednoduchá, rýchla, lákavá a dá sa použiť ľubovoľné ovocie, kiwi, marhule... čo máte radi ;-)
25 minút príprava |
10-15 minút na 180 °C |
Postup
- Najskôr vyšľaháme sneh.
- Vymiešame žĺtky s cukrom do penista a pridáme šťavu z citróna.
- V preosiatej múke, rozmiešame citrónovú kôru a dáme do žĺtkovej masy.
- Opatrne vmiešame tuhý sneh z bielkov.
- Cesto vylejeme na plech (ja som dala s rozmerom 36x26 cm) vyložený papierom na pečenie (papier som troška vymastila olejom) a upečieme na 180 °C 10-15 minút ...(niekedy stačí tých 10 minút)
- Spravíme si plnku, tvaroh vymiešame s kyslou smotanou a s cukrom.... tvaroh na takéto koláče je najlepší ten v kýbliku z LIDLA , je jemný a mäkký....lebo keď som dávala hrudkovitý, tak sa rozpadával. A kyslú smotanu 16%
- Upečené cesto dáme hneď na vlhkú utierku a z upečeného plátu odrežeme pás (podľa veľkosti formy, formu som použila s priemerom 350 x 110 x 75)
- Zvyšok cesta zavinieme do vlhkej utierky (ešte teplé a spolu s papierom) ako roládu.
- Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme, dáme dole papier a natrieme nutellou (alebo natrieme lekvárom, zvyknem dať domáci ríbezľový, jahodový...)
- Roládu opäť zavinieme.
- Formu vystelieme potravinárskou fóliou a dáme časť plnky, vložíme roládu a poukladáme prekrojené jahody (dať čerstvé jahody, nie mrazené)
- A natrieme zvyškom plnky, môžme dať ešte jahody.
- A nakoniec priložíme odrezaný pás cesta a dáme stuhnúť do mrazničky, aspoň na 1-2hod. lepšie sa potom krája, keď dobre stuhne a potom sa môže preložiť do chladničky.
- Vyklopíme z formy, odstraníme fóliu.
- A ľubovoľne ozdobíme. My sme povykrajovali z jahôd, takéto ozdoby, to je obľúbená činnosť mojej dcérky :-)
- Ozdobíme a pokrájame.
- Prajem dobrú chuť!