Ovocné koláče
Šatôčky z pľundrového cesta s pudingom a ovocím
Autor receptu: redakcia
12 ks porcií |
160 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup- 300 g studeného masla prerežeme na polovicu a medzi dvomi papiermi na pečenie vyvaľkáme natenko. Jemným pomúčením predídeme tomu, aby sa maslo lepilo na papier. Dáme stuhnúť do chladničky.
- Medzitým pripravíme 1 kg základného kysnutého cesta z 500 g hladkej múky. Múku vysypeme do misy, primiešame soľ. V druhej miske zamiešame cukor s jedným vajíčkom, do múky prilejeme teplé mlieko zohriate asi na 50 °C, zamiešame.
- Do misky s múkou rozdrobíme droždie. Prilejeme roztopené maslo alebo Heru (100 g), mlieko s cukrom a vajíčkom a vypracujeme hladké cesto. Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misky. Prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste.
- Cesto vyvaľkáme na šírku maslového plátu a položíme naň tak, aby bol celý prekrytý cestom. Vyvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra.
- Preložíme tretinu cesta sprava a k nej tretinu cesta zľava. Preložené cesto otočíme o 45 stupňov a opäť vyvaľkáme natenko.
- Pravú stranu preložíme do polovice cesta k nej preložíme ľavú stranu a celé ešte raz preložíme na polovicu. Cesto odložíme na 15 minút do chladničky. Recept na prípravu základného pľundrového cesta aj s postupovými fotografiami nájdete TU.
- Cesto otočíme o 45 stupňov. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 3 milimetre. Cesto nakrájame na štvorce s rozmerom asi 10 x 10 centimetrov. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a protiľahlé konce preložíme do tvaru šatôčky.
V teple necháme nakysnúť asi polhodinu.
- Pečieme v rúre vyhriatej na a 180 °C asi 20 minút dozlatista.
- Pripravíme puding. Väčšiu časť mlieka s cukrom necháme zohrievať vo vodnom kúpeli. V menšej časti mlieka rozmiešame najprv žĺtky a potom aj pudingový prášok. Vlejeme do horúceho mlieka s cukrom a za stáleho miešania uvaríme hustý puding.
- Vychladnutým pudingom naplníme cukrárske vrecko
s hladkou špičkou a nastriekame na vychladnuté šatôčky. Ovocie nakrájame a poukladáme na puding.
|