Pľundrové koláče

Šatôčky a slimáky z pľundrového cesta (fotorecept)

Autor receptu: imaginarium

Nakysnuté lístkové alebo nalístkované kysnuté? Presne niečo medzi kysnutým a lístkovým je pľundrové cesto a šatôčky z neho chutia ako tie drahé z obchodu. Doma ich však máte celý plech!

18
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku, cukor, droždie, sušené mlieko, sódu, soľ, vodu a olej vypracujeme na tuhšie cesto. Necháme ho chvíľu odležať (asi 10 minút). Potom cesto rozdelíme na štyri časti a každú rozvaľkáme na približne rovnaké kruhy (alebo iný tvar, ale nech sú všetky rovnaké). Všetky časti natrieme maslom a navrstvíme na seba a celú "tortičku" preložíme na polovicu. Prikryjeme utierkou a necháme pol hodinu kysnúť.
  2. Po polhodine cesto rozvaľkáme, preložíme ešte dvakrát, aby sa pekne lístkovalo a potom ho už rozvaľkáme na vykrajovanie - ja som si pohárom povykrajovala kruhy a naplnila domácou "nutelou" z jabĺk. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a preložíme. Kraje silno popritláčame prstami alebo vidličkou. Potrieme vajíčkom, môžeme posypať vanilkovým cukrom a pečieme dozlatista (asi 15 minút pri 180 °C).
  3. Môžete si cesto rozkrájať na štvorce, aby ste nemali okrajky. Ja som z okrajkov ešte spravila slimáčikov a aj tie, aj šatôčky sa krásne nalístkovali.
  4. Poznámka: Cesto je celkom neutrálne, takže plnka môže byť výraznejšej chuti a myslím si, že by sa kľudne mohlo naplniť aj naslano. Z tohto množstva mi vyšlo 18 šatôčiek a 12 slimákov. Ale to je len orientačné, záleží na tom, aké veľké si ich spravíte.