Sardinkové karí z Pacifiku

nonna - fotkanonna, 21. februára 2013

Toto je recepis na exotickejší štýl. Je výdatný, výživný, dostatočne zasýti, bohatý na prospešné mastné kyseliny, dodá aj vitamín A a antioxidanty vo forme Zobraziť celý popisToto je recepis na exotickejší štýl. Je výdatný, výživný, dostatočne zasýti, bohatý na prospešné mastné kyseliny, dodá aj vitamín A a antioxidanty vo forme červených farbív - lykopénov, karotenoidov, polysacharidy výhodnejšie pre diabetikov. Chuťovo je príjemný, pikantný jemne. Jogurtová poleva a rajčiny ho učinia šťavnatejším.

2
porcie
8 minút
príprava
42 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
1 ks
kúsok
2 ks
2 ks
1 ks
3 PL
3 PL
2/3 KL
2/3 KL
1/2 KL
1 ČL
1 KL
1/2 KL
štipka




Postup

  1. 1

    Z jogurtu si pripravíme polevu deň vopred tak, že do neho dobre vmiešame sójovú omáčku, kôpor, oregano, nové korenie a dáme do chladničky.

  2. 2

    Zemiaky dôkladne umyjeme, uvaríme v šupe, necháme v nej a nakrájame na plátky.

  3. 3

    Pomaly rozohrejeme maslo do voňava a jemne na ňom opražíme cibuľu nakrájanú na tenké mesiačiky. Potom pridáme fazuľku a tepelne upravujeme asi 2 minúty.

  4. 4

    Po fazuľke dáme zemiaky, osolíme, okoreníme s kari, koriandrom, chilli, premiešame a necháme prehriať.

  5. 5

    K mase pridáme rajčiny pokrájané na mesiačiky a za miešania počkáme, kým trochu zmäknú.

  6. 6

    Nakoniec pridáme rozdrobené sardinky, všetko dobre premiešame na rovnorodú masu tak, aby bola dostatočne teplá.

  7. 7

    Nakoniec ju polejeme jogurtovou polevou, ktorá by mala mať izbovú teplotu.

Diskusia k receptu

nonna
&2010 - určite si nerobím srandu z ich kultúry, mám ich preštudovaných, viem, čo do seba hádžu a s kanibalstvom už skončili. A keby aj nie, nemám najmenšie obavy, že by som sa tam do konca života zatárala. Názov je hlavne kvôli sardinkám, ktorých v Pacifiku ešte je, navyše Pacifik, to nie je len teplá zemepisná šírka, ale aj studenšia a uviedla som, že je na exotickejší spôsob, nič som nemala v úmysle kopírovať, to ani nikdy nerobím. Tvorím podľa seba, a keď, tak sa nechávam len inšpirovať. Toľko k tomu.
martinis
@nonna , tak toto vyzerá na majstrovské dielo. karí mám veľmi rád - aj vegetariánske, a v takejto úprave nepoznám. určite vyskúšam, vďaka za skvelý tip ! :O))
nonna
@martinis - Si zlatý, chlapče, dík! Tie úpravy sú moje, tak, ako aj Ty si robíš po svojom. Len vtedy môže vzniknúť niečo nové a netradičné. Treba sa nebáť probírungovať. Vydrž aj Ty pri tom!
wevewe
Hmmm...no podivna kombinacia.....jaaaj ale teraz citam, ze to je tvoja tvorba....tak potom nic...
nonna
@wevewe - ak aj je niečo podivné, to neznamená, že nemôže byť poživateľné. Naopak. A tých nepodivných "kombinejšn" je tu na mraky. Takými sa tu zapodievať a zdržovať nebudem. Každý nech si prevádza kombinácie, aké mu vyhovujú.
nonna
@tiginko - keďže napriek neustálym upozorneniam ste sa mi tu opäť priplietli, Vaše roztomilé úsmevy sú už privátne nahlásené adminom. A príliš obmedzená a veľmi úzkobodovo zameraná poznámka / neviem, kde pán @2010 prišiel na to, že tento recepis má byť nejako nápodobný stravovaniu Polynézanov, zrejme v Pacifiku o inej oblasti nemá vedomosť/ detto. Preľúbezný víkend obom!
1x root
levandula
skoda ze nieje foto, nech vidime ako ta masa vyzera. ked sa to atraktivne naaranzuje, tak clovek zje vsetko, cerviky,slimaky,zaby,musle.... a este si aj pochutna.
nonna
@2010 - asi ste naozaj zle chápajúci, jemne napísané. A treba VÁM /kedy sme si tiknuli?/ opakovať niekoľkokrát, že ja som NIKDE nenapísala, že ide o recepis z oblasti Polynézie!!!! To ste si vyfabrikovali VY vo Vašej šedej mozgovej, ktorej to ďalej zrejme nedosahuje v oblasti Pacifiku, len do okolia rovníka a obratníkov. Takže buďte tak láskyplný a prestaňte ma tu otravovať vašimi nemiestnymi a neopodstatnenými invektívami a úžasnými obrazkámi, ktoré tu nemajú žiadne súvisy. Suroviny, ktoré som použila existujú tu, čo je podstatné, keďže MY existujeme TU. Vždy viete kritizovať, ako sa VÁM to akurát hodí. Ak niekto použije surovinu tu nezohnateľnú, či ťažko, vyhadzujete na oči to. Zadrapujte si preto do svojej grupy a nám ostatným láskavo dajte pokoj. Nepozdravujem!!!!!!
1x root
nonna
@levandula - recepis mám starý, preto nie je foto. A tento nepatrí k tým, ktorých poživateľnosť treba maskovať aranžovaním. Navyše pre isté KRUHY tu neolatí nič, tie budú zapárať a otravovať za každej situácie. Udelili si na TO mandát zrejme v dôsledku ich vysokej hodnoty, kvality, múdrosti, schopností....Ale potom nech si otvoria svoj vlastný portál so špecifickými požiadavkami, podmienkami členstva a nech sa tam meglia vzájomne medzi sebou.
nonna
@radox1 - s tou vidličkou sa prezentujete a zabíjate len Vy sami! Svoje osobnostné schopnosti, logiku a uvažovanie. Lebo je MIMO! A Vás som už tiež žiadala, aby ste ma neráčil navštevovať. Nemám o Vaše návštevy absolútny interes! Hlásim aj Vás privátne adminom.
1x root
akeber
@nonna , nenechaj sa vytočiť ...... ( Navyše pre isté KRUHY tu neolatí nič, tie budú zapárať a otravovať za každej situácie. Udelili si na TO mandát zrejme v dôsledku ich vysokej hodnoty, kvality, múdrosti, schopností....) plne s tebou súhlasím , recept sa mi páči .
nonna
@akeber - ďakujem Ti! Neboj, ja sa vytočiť ani zastrašiť ani vyštvať nedám. Už som im To zvestovala viackrát, ale buď sú to neni schopní pochopiť alebo sú tak prízemní a zakomplexovaní, že si tie svoje komplexy musia nanovo kompemzovať hlúpou komunikáciou. Z ich pohľadu samozrejme vysoko múdrou a opodstatnenou. Oponentná , presná argumentácia ich provokuje k ďalším a ďalším TÝMTO výkonom. Prezentujú len a len svoju úbohosť. Maj dobre papaníčkový víkend!
1x root
slavka2012
@nonna , teraz nekomentujem vas recept, dovolim si vsak podotknut, ze kazdy nazov vyvolava automaticky iste predstavy a ocakavania. No a kari a Pacifik v nazve evokuju skor tu teplejsiu cast Tichomoria, kde naozaj este ziju aj kanibali, a nie napriklad pobrezie Chile, Kostariky, Kanady ci Vladivostok...takze mozno preto ta vidlicka...Mozno by pomohlo, keby ste jedlam z tunajsich surovin davali tunajsie nazvy, nedochadzalo by k takymto zbytocnym nedorozumeniam...
jozefj
Recept je dobrý, len tie sardinky by som dal susedovie mačkam??
nonna
@slavka2012 - prepáčte, ale sú tam podstatnou časťou ryby morské, ktoré sú hodne popužívané aj v tých teplejších častiach, keď sa ich už tak veľmi držíte, kari používajú v mnohých častiach sveta, sú tam aj iné prísady a ochocuvadlá z exotickejších vzdialeností a v našej zemepisnej šírke sa ako exotiucké označuje vlastne všetko, čo je od nej dostatočne ďaleko. Takže toto jedlo nie je len z našich surovín, gro sú tam sardinky, nie je dôvod, aby som ho nazvala jasne slovenským názvom. A opakujem, žiadnu kuchyňu som nekopírovala, nevarila jej jedlo. Vymýšľam si a tieto svoje novoty aj budem nazývať, ako uznám za vhodné. A keď už Vás tu mám, vrátim sa aj k objasneniu názvu jednej mojej nátierky, ku ktorej som si Váš koment našla neskoro - Divnodivná náterka DŹINGISCHÁN. Vraj ste očakávali mongolskú exotiku, ale podľa Vás to je "čo dom dal". Vonkoncom NIE. Takéto recepisy z nazbieraného a vymeteného po špajzi nerobím. Dovoľujem si poznamenať, že mongolská kuchyňa je hodne fádna a jednoduchá, neni z čoho veľkým štýlom tvoriť a vymýšľať. Ešte btak pre nás exotické varené baranie očné buľvy, ktoré by Vám naservírovali ako vzácnemu hosťovi. Nátierku som tak nazvala preto, že som spojila netradične suroviny, ktoré sa bežne nedávajú dokopy, takže možno tak trochu bláznivé a divoké spojenie, ktoré pripomína divokosť mongolského slávneho vodcu. Táto kombinácia bola vybraná zámerne a účelovo a rozhodne aj naďalej budem skúšať práve takéto, pretože tých bežných, známych, desiatky rokov starých je tu nadostač. A tiež tieto svoje spojenia budem nazývať mnou vymyslenými názvami. Tým viac, že ja NIKOMU tie jeho nekritizujem a neupozorňujem na ne. Aj tým, že sú zväčša obyčajné, bez invencie. Hold, inakosť vždy dráždi.
nonna
@jozefj - vďaka, ale musím upozorniť, že tie sardinky sú tam hlavnou zložkou. Bez nich to bude mať inú chuť. Určite však zjediteľnú. Morské rybence nechutia?
radox1
chcel by som poprosit vsetkch,ktori to riskli a vyskusali, aby sa s nami podelili o poznatky,ako to chutilo.
radulienka
Slávni varecháči, už sme zase v tej istej diskusii. Neviem prečo niekomu vadí nezvyklé a zvláštne, každý má svoje chute a predstavy a nevyskúšané nemusí byť zlé, my robievame špagety so sardinkami, keď to niekomu poviem, tak sa na mňa díva a nevie si to predstaviť a preto treba vyskúšať, potom hodnodiť, ale ak sa mi to už vopred nepozdáva, tak sa vykliknem z receptu a hotovo, nemusím nikoho haniť. Mnohí si myslia, že len oni/ony vedia variť. To všetko spadá pod vec názoru - treba mať viac solidarity a vzájomného chápania, ale tieto ľudské cnosti akosi vymizli z bežného repertoáru, nie je to škoda? Varte podľa seba a nič nepokazíte, alebo vyskúšajte niečo nové a môže sa stať, že nepochodíte, ale nehaňte iných!!!!!!!!!!!!!!
nonna
@radulienka - dík, proste, opäť potrabujú vylievať svoje jedovité a žlčovité komplexy, neschopnosti, neznesú, aby bol niekto nad nimi, schopnejší, invenčnejší, keďže oni sa plahočia len a len v šedi a konvenčnosti. Predstavitelia Slovenskej úbohosti!!!
1x root
afataga
teda ja len cumim ako ste si to @2010 a @radox1 pekne zlizli :-))) ako sa hovori, co ta nezabije, to ta posilni :-)))
lucylee
@nonna uz prestante. Nezda sa Vam, ze to s vasimi reakciami prehanate? Kazdy ma pravo napisat kritiku a svoj nazor. To, co su za sposoby nahlasovat redakcii varechacov a rozkazovat im?Snad tu hovoria nieco vulgarne? Urazaju Vas?
marianne
@nonna ja nie som na nikoho strane,nie je mi to treba:-)),..ale tym Pacifikom ste/si ich podrazdili, nazov udrel do oci...tu su na nazvy veeelmo citlivy:-) Ste telom, dusou vyskumnik,ako ste niekde spominala,mne osobne to nevadi,neprekaza,ani by som tu nebola pachla,kazdy nech si vari ako chce....ale rozosmial ma,Vas komentar,branite sa statocne:-)...good luck
nonna
@lucylee - sorry, ale JA nikdy nezačínam, nemám interes. Ale pokiaľ tu budú zapárať do mňa a to napriek tomu, že som ich vyzvala, aby si ma nevšímali, tak sa brániť budem. Vidím, mže sa deletujú tie nesprávne komenty. Tie Ich ste mali odtiaľto odstrániť! To čo tu produkujú, je myslené prudko sarkasticky, ak ste to nepochopili.
nonna
@evusik - myslené v ICH duchu? Zosmiešňujúco? Ja ak niekoho recepis vyhodím na FBčko, tak preto, lebo si to zaslúži a myslím to dobre. Pokiaľ by sa to tomu dotyčnámu nepáčilo, nech mi dá vedieť. Nikoho proti jeho vôli rozširovať nebudem.
nonna
@marianne - sorry, ale NIk mi nebude diktovať, ako si svoje diela budem nazývať. NIK! Tak, ako si TO ja voči nikomu nedovoľujem a názvy absolútne nekomentujem. A je mi srdečne fuk, na čo tu je niekto citlivý alebo nie. Nebudem sa podľa toho riadiť. To snáď NIE! Nikomu ja nerozkazujem, čo si má a nemá a aké robiť. Kto má na niečo takéto právo????? Takže o akom podraze to tu splietate?
1x root
marianne
no a prave ten komentar,co ma pobavil zmazali... ..tu sa musim @nonny zastat...:-( to nie je fair...demokracia ako vysita na slovensky sposob...tak zmazte aj tie moje...@nonna ak sa neurazite,este,kym ma zmazu,naozaj nemam v umysle vas urazit..predstavujem si vasu kuchynu ako laboratorium,no a su ludia ktorych to vase vyskumnicenie drazdi...ci uz nazvom alebo surovinami,pisem to preto,lebo vas vidim casto bojovat:-) opakujem,mne to neprekaza,ale skuste niekedy urobit kompromis co sa tyka nazvu receptu(co sa tyka geografickej polohy,vyhnete sa rypaniu..to len z mojej strany,ale ako si spravite je len na Vas:-)..drzim palce
marianne
@nonna noze nie tak prudko..ved kde je napisane o podraze,sak sa vas este zastavam pre kristove nohy...Ok ,ospravedlnujem sa nehasdim co ma nepali...PODRAZDILI nie PODRAZILI...
ethanel
@nonna mas pravdu kazdy si vari co ma rad a kazdy si experimentuje tak ako sa jemu paci, ja tiez necakam ze kazdy jeden recept co sem pridam sa bude pacit ale priste uz som si zvikol aj z inych stranok ze ludia ma skor beru ako kuchara co sa tomu venuje a tazko je vysvetlit ze kuchar suce som vyuceny ake v kuchyni som uz nevaril pekne dlho teda v restike ;) ... Uz som sa raz vyjadril ak sa mne recept nepozdava tak polozim otazku preco rakto a ak sa mi nepaci tak nekomentujem pretoze je to len moj osobny nazor a ako sa vravi nie kazdemu vsetko chuti. Paci sa mi ze sa nedas a ze si stojis za svojim.
1x root
nonna
@marianne - dík! Možno som zle prečítala. Lenže tak, ako iním nechcú ustupovať zo svojich pozícií provokovania a tak, ako sa ja o nich nestarám, nebudem ani ja ustupovať a robiť kompromisy. Hlúposti už jednoducho ustupovať nebudem. A ani meniť svoju inakosť a zaraďovať sa do šedivosti. Vďaka ešte raz!
marianne
@nonna Tvoja/Vasa vec ako sa k tomu postavis,ale za inakost sa plati :-)a mala by si byt(nepisem,ze musis) vtedy pripravena prijat aj kritiku,lebo kazdemu sa paci nieco ine...nemozes im zakazat,aby nevstupovali do tvojho receptu...vies co si tu uz ludia vytrpeli pre svoju inakost??niektorym rupli nervy a bud odisli,alebo zbalili recepty,schovali a pod...atd..atd... este raz vela stastia:-)
nonna
@ethanel - ďakujem Ti! Veď ja nrobím to isté, obchádzam to, čo mi nesedí, ani to neotvorím, nie to ešte aby som to negatívne ohovárala. Túto grupu ľudí som už zopárkrát vyzvala, aby dali pokoj, nevšímali si ma, tak, ako to robím ja v ich prípadoch. Ale...., schválne ANO. Teší ich konať zlo. Známka úbohosti. Darmo budeš takýmto čosi inteligentné odporúčať. Nie sú schopní pochopiť. Nedosahujú na TO. Proste ich spôsob liečby komplexov, ktorých majú asi na mraky. Vďaka Ti ešte raz za podporu!!!!! A teraz z inej strany.....ako malô? Rastie? Ani neviem, aká ste mu dali meno. Majte sa všetci fajn, zdravo v tej diaľke a hlavne majte okolo seba správnych a dobrých ľudí. Tu ich je už len ako toho povestného šafranu. Posielam Slniečko do UK!
nonna
@marianne - ja viem, že im ide o to, vyštvať ma odtiaľto, a že sa im to podarilo s mnohými. Ale prepáč, je to správne? odkiaľ ONI dostali mandát sôdiť, odsudzovať, katovať, popravovať? To hádam NIE! Nemajú najmenšie právo niekoho ničiť za inakosť!!! Ja si to nedovolím voči NIKOMU a NIK si TO nebude dovoľovať voči mne. Už som prestala ustupovať primitívnosti. A opakujem, že pokiaľ sa mi niečo nepáči, nehodnotím. Hodnotím to, čo sa mi vidí. Nikoho nezhadzujem, neodoberám chuti do práce. Naopak povzbudím, aj keď sa mi to možno úplne nepozdáva, ale ide o nového, či mladého. A nie to tu znechucovať. A pokiaľ mňa niekto vyzve, dá mi najavo, že si ma neželá, tak sa nebudem strápňovať, nasilu natískať a ponižovať, aby som sa mu silou-mocou tlačila do cesty. A toto platí pre túto grupu štváčov. Dík ešte raz za podporu!
marianne
@nonna ale teraz sa prosim na mna nenahnevaj:-) pamatas sa,ked ti prekazal skoro v kazdom recepte olivovy olej? mne si pisala dost casto:-)) a nahnevala som sa ? nie. Jednoducho som to brala ako fakt,ze niekto ho ma rad a iny nie...bodka. nemozem kazdeho vyhanat z receptov,zato ze nema rad olivovy olej...ani sa na neho hnevat. No niektori sa idu z toho pokakat,ze zmiesas bryndzu so sardinkami a preto tak reaguju...nenechaj sa vytocit,rob si, ako ti pasuje,neurazaj sa a mas pokoj,prijmy aj iny nazor.. a nech si pisu... ale Ty si rozumies najlepsie :-) uz nepisem,ja len tolko,ze ta vidim vela krat zapasit,tak mi to nedalo..
akeber
@nonna som tu na vareche od roku 2011 , niečo skôr ako ty ....zažila som tu všeličo ja to .....začala sem pridávať nová varecháčka recepty , veľmi dobré tak isto sa do nej obula jedna ( je tu medzi nami v diskusii ) a hnusne ju urazila ,,,reakcia ? zmazala svoje recepty ( veľmi dobré ) aj svoj profil .....ja som jej recept obnovila a dala na varechu späť
 varecha.pravda.sk/recepty/kralik-na-smotane-fotorecept-/2...


tento recept bol vybraný a uverejnený v časopise Varecha č.2. 2013 škoda len že s toho nemohla mať radosť :-(

Ani mne sa veľa receptov nepozdáva , nekomentujem ich . Mama ma učila ...nikdy sa pred nikým nepovyšuj a nikdy sa pred nikým neponižuj .... myslím že si mala takú výchovu ako ja :-))
marianne
@nonna hlavu hore,mas tu svojich sklalnych..neverim,ze ta to zlozilo:-) nie si z tych... a tvoje niektore komentare su mimoriadne briskne:-) zrovna ten co zmazali,bol mimoriadne trefny a vtipny:-))), to by mi chybalo...
jody
To co sa tu zasa deje...???
tiginko
veď ja tiež nič, len sa mi zapáčila tvoja kanibalská vidlička @2010. A spustila sa na mňa lavína nevídaná. Škoda že si tú vidličku nedal k inému receptu...dôrazne prosím admina o vymazanie môjho smajlíka!
marianne
aaaale,podaktori by si najradsej medajle porozdavali zato,ze maju odvahu @nonnu kritizovat a ako vedia kritizovat ...a stale sa im zda,ze je to tu zakazane a maaalo sa kritizuje,a furt sa tu riesi ako sa malo kritizuje,tak do nej:ukrizovat,ukamenovat,rozstvrtit...ved uz v mene bozom konstruktivne radte a kritizujte,nik vam nebrani,ale toto sa deje skoro pri kazdom jej recepte.Fakt smutne.Pretoze pomiesa,nezmiesatelne? A co? Stale tu nabehne to iste hejno a riesi tu jej kombinacie...velka skoda,ze redakcia zmazala urcite komentare....suviseli s vysmechom..
ethanel
@nonna maly je faj manzelka sa zotavuje mala tazky porod a meno sme mu dali Ethan Alexander prostredne je po jeho mamine Alexandre.
andreac
@2010 , Vase komentare a obrazky k tomuto receptu sme na Vasu ziadost vymazali.
@tiginko , Vasho smajlika tiez.
Redakcia
nonna
@marianne - predovšetkým Ti ďakujem za boj za mňa, obhajovanie. trafila si, že TOTO tu sa deje skoro pri každom mojom recepise. Hold, som na rane, po tých, ktorých sa im už podarilo vyštvať. Neboj, ja už len kvôli tým Vám, čo mi fandíte a čo sa navzájom podporujeme, nedám vyštvať. Svojich ľudí tu mám rada a chýbali by mi. No a vieš , vymazali sa tie moje komenty, ktoré ťali do živého a napísali pravdu. To sa ich adresátom nepáčilo, tak na to upozornili.A obávam sa, že si ešte nejaké tie moje brisknejšie prečítaš aj v budúcnosti. To ale hlavne potom poďakuj tým, čo ma k nim vyprovokovali. K tomu oliváku. Nehnevám sa, ja nikoho od neho neodhováram, myslím, že som aj zvykla napísať, nech si ho používa, keď mu vyhovuje. Napísala som len svoje nepoužitie ho, náhradu iným a vôbec, ja tuky minimálne, buď vôbec alebo pôvodné množstvá minimalizujem. A vieš ten problém, že niečo je či nie je zmiešateľné, je veľmi relatívny a na dlhú debatu. Preto k tomu len toľko, že keby sa nič neskúšalo, boli by sme stále niekde pri zbieraní korienkov, či maximálne opekaní kusiska stehna nad ohniskom. Táto časť patrí @akeber - Povyšovanie? S tým problém nemám, lebo si myslím, že jeden nikdy nemôže vedieť dosť, tobôž všetko, aby mohol nosiť nos dohora. Preto si ani nikoho nedovoľujem ukrižovávať. Na to právo nemáme, lenže to nie sú schopní pochopiť a akceptovať podaktorí tuná. Svedčí to o ich inteligencii. A opäť pre @marianne i @akeber - Som rada, že aj Vás dve som tu stretla. Ľudí s mojou vlnovou dĺžkou je ako šafránu. Si fajn, že si aspoň tak podržala tú dotyčnú Varecháčku, tuším aj jej osopovateľku. Nezachytila som jej koment, kde vraj prehlásila, že neviem variť. Nuž ak, tak si to musím jesť hlavne ja sama a potom neviem variť tak, že dvakrát to moje nevedenie dve televízie ma zavolali predviesť, dvakrát som vyhrala súťaž, jedenkrát práve tu s prvým recepisom, ktorý som poslala do súťaže. Ide o kalamáre vo vínnogrepovej omáčke. A to určite neposudzujú nejakí taviči ocele, ale ľudia od fachu. Aj ma mrzí, že som to tu musela napísať, ale osočovať neschopnosťou od Niekoho sa tu nenechám. A je fakt smutné, že sa tu musí takto bojovať, na takomto portály, kde to má znieť len okolo kulinárčenia. Želám obom budúci týždeň plný ínvencií pri varechárčení!!!
nonna
@ethanel - ďakujem za informáciu, budem veľmi držať palce, aby sa zdravotný stav Tvojej polovičky rýchlo upravil a malô rástlo do sily a krásy. Hlavne z neho urob kulinárskeho umelca, ako si Ty, nech prevezme po Tebe žezlo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia