Šanghajské studené rezance so sezamovou pastou, kuracím mäsom a uhorkami

hkbarbie - fotkahkbarbie, 6. mája 2010
Šanghajské studené rezance so sezamovou pastou, kuracím mäsom a uhorkami
Foto: hkbarbie

Jeden z mojich najoblubenejsich studenych cinskych jedal. Vhodny ako predjedlo alebo hlavne jedlo pocas letnych horucav. Vynikajucu chut sezamovej pasty a lahkych ryzovych rezancov Zobraziť celý popisJeden z mojich najoblubenejsich studenych cinskych jedal. Vhodny ako predjedlo alebo hlavne jedlo pocas letnych horucav. Vynikajucu chut sezamovej pasty a lahkych ryzovych rezancov doplnaju chrumkave uhorky. Trosku pikantne vdaka cilli oleju, ale ten sa da kludne vynechat pre menej zdatnych gurmanov cinskych jedal.

2
porcie
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g
225 g
150 g
Omacka:
1 PL
1/4  hrnček (200 ml)
1 PL
1 1/2 PL
1/2 CL
1/2 PL




Postup

  1. 1

    Do hrnca si dame varit vodu a ked zacne vriet, osolime a uvarime v nej kuracie prsia asi na 10 minut. Do misky si dame ploche ryzove rezance, zalejeme vriacou vodou a nechame postat asi 10 minut alebo pokial nezmaknu. Potom ich viackrat prelejeme studenou vodou a odlozime nabok. Ak nemame ryzove rezance, mozeme pouzit ploche vajecne rezance, ktore uvarime podla navodu a tiez zlejeme viackrat studenou vodou.

  2. 2

    Uhorku ocistime, rozkrojime, vyberieme lyzicou semienka a pokrajame na ploche rezance.

  3. 3

    Uvarene kuracie maso si pokrajame na rezance. Vodu z kurata si este nechame na zriedenie omacky.

  4. 4

    Urobime si sezamovu omacku. V miske dobre vymiesame sezamovy olej a sezamovu pastu (pastu mozeme nahradit slanym arasidovym maslom), pridame cukor, sojovu omacku, zazvor, ryzovy ocot, cilli olej (alebo tabasco) a trosku mleteho cierneho korenia. Do omacky pridame 2-3 PL horucej vody, ktora nam ostala z varenia kuracieho masa. Ak treba, pridame este horucu vodu. Omacka by mala mat konzistenciu vymiesanej kyslej smotany. Nic sa nestane ak bude aj redsia. Chut to nezmeni, len s velmi hustou omackou sa nam budu zle miesat rezance.

  5. 5

    Do omacky pridame rezance a vsetko spolu premiesame dvoma vidlickami. Nakoniec pridame uhorky a kuracie maso a znova premiesame. Dobru chut!

Diskusia k receptu

babidka
krasne ! dala by som si ...:-) jeden problem - sezamovu pastu som nevidela a slane arasidove maslo dostat malokedy , obcas sa da kupit husta arasidova omacka -teda RAZ som na nu natrafila .co keby som si urobila sezamovu pastu zo sezamu ? myslis , ze staci sezamove semienka rozmixovat v troche nejakeho oleja ? pozri sa co obsahuje sezamova pasta / bude to na etikete/ a napis .ja sa cez vikend poobzeram po paste ....:-)))))
honestka
je to dalsia mnamka barbie a hoci mame tu ozaj kratke leto taketo jedla su v tom case horucosti velmi ocenene hlavne, ked clovek nechce stale robit len BBQ... nastastie tu si mzem kupit tieto rezance cerstve, priprava je potom velmi rychla- takztiez mam rada jedla s japonskymi "tucnymi" rezancami, pozdravujem z -3st.teploty
mariadra
Určite to vyskúšam! Vyzerá to perfektne.
Sezamovú pastu Tahini dostať kúpiť v predajni biopotravín bratislavskej tržnici na Trnavskom mýte. Bola som tam, ale som ju nekúpila, lebo som nevedela ako ju mám použiť. Teraz už viem, vďaka za recept.
jarco
Tak toto si určite urobím. Tahini mi už skoro rok stojí v kúte chladničky, nejako som ho prestal pužívať :-)
babav
Gratulujem k zasluzenej vyhre za tento vyborny recept!
huck
Na tieto naše horuce primorske leta ako stvorene! Tahini mam , ryžove rezance su v Bio obchodoch ... Tešim sa , určite je super.
hkbarbie
och jaj, tak sa velmi tesim, ze vas recept zaujal :-) Podakujte @marlen-ovi , ten si ho vypytal :-) a velmi sa tesim aj z vyhry. Pozerala som si tu knihu a myslela som si, ze si ju kupim, lebo vyzerala byt velmi zaujimava! Dakujem redakcii!!!
hkbarbie
@babidka diky za otazku, nenapadlo ma napisat ako sa ta sezamova pasta robi, ked sa neda najst v obchode. Je to velmi jednoduche, nahrejeme si ruru na 180 C, biele sezamove semienka rozsypeme na pekac tak, aby sa nedotykali. Potom ich v rure trosku pripecieme na 10 minut, alebo pecieme dovtedy, pokial trosku nezhnednu a nezacnu pekne vonat. Vyberieme z rury, nechame vychladnut a potom ich v mixeri rozmixujeme s olivovym olejom na jemnu kasu. Mala by to byt taka hustejsia kasa, aby sa s nou dalo natierat. Tuto pastu mozeme skladovat v chladnicke niekolko tyzdnov. Voila!
turanec
Dakujem a ked spravime tak napišem ako chutilo.
Tešim sa na dalšie receptik. dik
turanec
Pripomeniem z tahini sa da spravit super pomazanka cicerovaJe to arabska špecialita a vola sa humus /nazov v arabčine/stači dat do Googla humus alebo cicerova pomazanka ak ma niekto doma tahini a nevie čo s nou.V bio pot.ju maju ale treba si pytat na pomazanku Tahini pasta je viac druhov.Takže skuste pomazanku aj ked je to arabske jedlo.
babidka
gratulujem aj ja ! uz sa tesim :-))))) tu knihu precitam skor ako ty , mila vyherkyna :-) lebo pride na moju adresu:-)musis si pockat do jula .....
hkbarbie
tak citaj Babi a keby si sa dozvedela nejaku zavaznu informaciu, ktoru treba okamzite poslat dalej a pridala k tomu svoj komentar, tak sa aj ja aj ostatni urcite potesia :-))) uz sa neviem dockat! A idem si ju prelistovat do knihkupectva, lebo som ju nasla v originali tu v HK! ha ha
marlen
milá@hkbarbie , tak som sa dočkal, a ešte v deň, kedy mi aj trochu spojazdnili nohu!!!!!všetko mám, zajtra varíme. iba otázka - aký je rozdiel medzi tmavou a svetlou sójovou omáčkou? môžem použiť tmavú? som ti veľmi vďačný nielen za jedlo, ale aj za ochotu. Nečudujem sa, že si dostala cenu. tvoje recepty sú spracované na najvyššej úrovni na skle, ale aj sú použité samé dobré suroviny. je to skrátka vysoká gastronómia a takých dodávateľov je tu len zopár. nemyslím, že je to o exotike. kultivovaný človek, kultivované jedlo. blahoželám. teším sa na ďaľšie, aj mnou vyrobiteľné jedlá...:)))))))))))))
hkbarbie
@marlen dakujem! :-) a co mas s nohou? dufam, ze vsetko ok! uz som si myslela, ze sa ti nieco stalo a tak som ti poslala link, aby si o tie rezance neprisiel :-))) co sa tyka sojovej omacky, daj aku mas, ja som dala svetlu, lebo je trosku lepsia na omacky, menej slansia, ale podla mna je to aj tak jedno. Ak pouzijes tmavu, teda "dark soy sauce" a nie "light soy sauce", tak daj najprv len jednu PL a ochutnaj, ci treba este pridat. Ja som ten recept urobila presne taky isty ako som na neho zvyknuta zo sanghajskej restauracie. Chuti doslova presne tak ako v restike, ale mozes si tie prisady pomiesat podla vlastnej chuti, hlavne ten cilli olej a sojovu omacku. Zelam prijemnu zabavu pri priprave :-) a noha nech ta poslucha!!!
hkbarbie
@turanec mas pravdu s tym "humus-om", tahini mu dodava lepsiu chut! a my "humus" mame velmi radi!!! uz dlho som nerobila, tak diky za napad :-) a este ma napadlo, ked budes kupovat na asiafood.sk, tak si kup tu lacnejsiu, pozrela som si lepsie obal a ta lacnejsia je z Thajska, ta drahsia (je jej o polovicu gramaze menej) sa mi zda, ze je nejaka nemecka alebo "zapadna". Cena je vyssia len kvoli krajine povodu, chutovo budu urcite rovnake, tam nie je ziadna veda, ide len o sezamove semienka a olej. Maj sa! :-)
marlen
@hkbarbie , nikdy nekúpim nič, čo je "light":)))) ....noha...bola zlomená, ale už ju môžem zabiehať. preto som mal dosť času a tak som objavil aj toto fórum, a mohol komentovaaaaáť...no a samozrejme, bez pohybu - strážiť "hmotnôstku"......dobrý víkend a už som sa pýtal @mi... , koľko je u vás hodín?
hkbarbie
@marlen ta "light" nie je v zmysle "light" :-) je to svetla sojova omacka - prvy extrakt zo sojovej omacky pri fermentacii, teda ta najkvalitnejsia :-) ako napriklad "extra virgin olive oil" oproti len obycajnemu olivovemu oleju (co by bola teda ta tmava sojova omacka, alebo ja ju volam obycajna). Ked chces, pozri si diskusiu o sojovych omackach co zacal turanec (nepamatam si, ci si sa tam objavil). Co sa tyka casu, u nas je 6 hodin dopredu oproti Slovensku, v tomto momente 00:37 po polnoci. Najvyssi cas, aby som uz isla spat :-)
marlen
milá@hkbarbie , tvoje úžasné jedlo bolo zlatým klincom našej včerajšej slávnostnej tabule. prprava bola naozaj bez komplikácií, porcie na osoby presne podľa odporúčania. mohli jesť aj celiatičky, bez toho, aby museli mať niečo iné, ako ostatní, z čoho mali veľkú radosť..... jediné, nad čím som špekuloval, boli uhorky, nakomiec som ich dal odporúčané množstvo, ale už bez jadierok a šupiek....vyvážené, osviežujúce, sýte, kompletné jedlo. takže - sem s ďalším, podobným, milá barbie...:))))))))))už vopred ďakujem.
hkbarbie
@marlen velmi pekne ti dakujem za takuto pochvalu! :-) velmi si ma potesil, ze vam chutilo :-) s uhorkami si to poriesil vyborne, ja som tam davala gramaz neolupanej uhorky s jadierkami, ale podla mna cim je viacej uhorky, tym lepsie. Nemoze sa tym nic pokazit. Musim tu uz hodit tie singapurske rezance s kari korenim :-)
halina
Perfektné, milujem vietnamskú kuchyňu, ale aj ostatné áziské kuchyne. Keď sa dajú zohnať prísady, je to vinikoš. Mohla by som to jesť stále. Vidím, že slováci sa nezaprú aj keď žijú niekde vo svete. hkbarbie, som na tvojej strane, ešte pár takých dobrôt, ako tie tvoje, sú všetky výborné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia